Kapadokya Üniv. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Y.Lisans Programı müthiş!..

Kendilerini kurumlarüstü görmek, ilerde sorun yaratır.

Göktan AY goktanay57@gmail.com

Kapadokya Ün. verdiği ilanlarla (medyaradar,Türkiye Gaz.,Yeniçağ Gz. v.b.); Örgün Öğretim Tezli Yüksek Lisans ve Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programı açtığını ilan ediyor. O kadar çok ilan var ki, parasını nasıl ödüyorlar, anlamak mümkün değil’…Zannediyorum, ücretsizdir.

Önce “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisans programı açan bazı üniversiteleri yazalım; Doğuş Ün.,Arel Ün.,Seçuk Ün.,Marmara Ün., Ankara Ün.,Medipol Ün.,Ağrı Ün.,ODTÜ, 19 Mayıs Ün.,Sakarya Ün.,Gelişim Ün.Elbette, bunların yüksek lisans programları da var…

Ve çoğu; “Herhangi bir lisans programından mezun olan öğrenciler, Kamu Politikası Tezli yüksek lisans programına kabul edilirler” yazarak, lisans mezuniyetini geri plana atmışlar. Burada, siyasetin ve kamu yönetiminin herkesin ilgisini çekmesi dikkate alınmış olsa gerek!. Ancak, kadroya alınmada mutlaka “lisans mezuniyeti şartı konmalıdır” diye düşünüyoruz.

Doğru örnek: Arş.Gör. ilanı; “Kamu Yönetimi veya Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi lisans Bölümlerinin birinden mezun olmak. Kamu Yönetimi veya Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dallarından birinde tezli yüksek lisans yapıyor olmak.”

Şimdi Yüksek Lisans programı ilan metnine göz atalım;

1/“Lisans mezunuysanız; istediğiniz alanda çalışamıyor alan değiştirmek istiyorsanız; akademik alanda çalışmayı düşünüyorsanız; iş yerinizdeki konumunuzu yükseltmeye ihtiyacınız varsa veya kendinizi geliştirerek kamuoyu önderleri arasına girmek istiyorsanız, Kapadokya Üniversitesinin size sunduğu Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yüksek lisans imkanını kaçırmayın.”

Daha birinci satırda, lisans alanı yok farz ediliyor. Herhangi bir lisans mezunuysanız, bu alana da ilginiz varsa, paranızda varsa “buyurun gelin” deniyor. Yine ilanda; “Yüksek Lisans Başvuru Koşulları” başlığı altında, “Yüksek lisans programına başvuracak adaylarda aşağıdaki koşullar aranır”: birinci maddesi de yukardaki yanlışı devam ettiriyor; “Dört yıllık bir lisans diplomasına sahip olmak.” Demek ki; “Kapadokya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi” yüksek lisansı için, lisans programı yakın/paralel, dallar/alanlar da yok!..Yani siyaset ve kamu yönetimininde, herkes meslek sahibi olabilir!..Doğru mu acaba?

2/ “Üniversitemizin esnek eğitim programlarından koşullarınıza uygun olanı seçin, ister kampüsümüze gelip, öğrencilerimizin arasına karışıp bir ikinci üniversite keyfi yaşayın; ister yaşam şartlarınızı zorlamadan, çalıştığınız işyerine taahhüdünüzü aksatmadan uzaktan eğitimle yüksek lisans derecenizi elde edin.”

“Gel, kim olursan ol, hangi lisanstan mezun olursan ol, yeter ki gel” anlayışı!.. Ve, programlar esnek, size uyan mutlaka bulunabilir, iyi araştır ve seç!.. Gerekirse uzaktan eğitimle de yüksek lisans derecenizi alabilirsiniz!..

3/ “Programlarımız, katılımcılarını kişisel okumalarla, gazete veya internet bilgileri ile elde edemeyecekleri 21. Yüzyıl Türkiyesine ve dünyasına dair en son ve en yeni bilgilerle donatmayı, böylece, yeni ve yetkin kamuoyu önderlerinin yetişmesine yardımcı olmayı hedeflemektedir. Amacımız, Türkiye’nin dört bir yanından sıradışı donanımlı, yetenekli ve farklı yaşlardaki öğrencileri; dünyada ve ülkemizde siyaset bilimi ve kamu yönetimi konusundaki güncel tartışmaları izleyen akademik kadromuz ile buluşturarak olağandışı bir akademik ortam oluşturmaktır.”

O kadar iddialı sözler ki, yeni açılacağı için, gerçekleşebilecek mi merak ediyoruz. Deniyor ki; ”kişisel okumalarla, gazete veya internet bilgileri ile elde edemeyeceğiniz! bilgileri, biz hocalarımızla belirlenen saat diliminde vereceğiz.” Yani; “diğer kaynakları, araştırmayı, kütüphaneyi, arşivi, kaynak taramasını  v.b. bırakın, en doğru bilgiyi biz veririz” anlayışı!.. Bu programla olağandışı bir akademik ortam oluşacak mı? Y.L. derecesini alanlar nerelerde bu bilgilerini kullanacaklar? Kaç mezun verilecek? Dr. programları olacak mı?

4/ “Kapadokya Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Yüksek Lisans Programı, öğrencilerine istek, yetenek ve koşullarına göre siyaset bilimi veya kamu yönetimi alanlarından birinde yoğunlaşma imkanı tanımaktadır. Öğrencilerimiz, dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi kişiye özel yaşam boyu eğitim ihtiyaçları doğrultusunda eğitimlerini şekillendirebilmektedir.”

O kadar iddialı söylemler ki, nerdeyse; “bu programlardan Y.L.derecesi alamayanlar ilerde MV olamayacaklar” diyesi gelmiş. “Kişiye özel yaşam boyu eğitim ihtiyaçları doğrultusunda eğitimlerini şekillendirebilmektedir” cümlesi, diğer üniversitelerdeki yüksek lisansı sollamış ve kibirde son nokta olmuş!..

5/ “Hayatınızın geri kalanını keşke şunu da okusaydım, bunu da bilseydim diye geçirmeyin! Kapadokya Üniversitesinin düzenlediği bu devrimci eğitim imkanından yararlanın kendinize daha müreffeh, daha doyurucu bir gelecek hazırlayın!”

“Herşeyi bırakın, vaktinizi boşa öldürmeyin, size yazıktır! Biz, size “devrimci bir eğitim imkanı” sunuyoruz..” “…daha müreffeh, daha doyurucu bir gelecek hazırlayın” cümlesi de sorunlu değil mi? Müreffeh-doyurucu birbiriyle eş/yakın anlamlı değil mi? Yani, 204 üniversite bir yana, Kapadokya Ün.bir yana.

6/ “Yüksek Lisans Ücretleri:9.000-12.000 TL”

Bu ücret normal! Çünkü, aşağıdaki büyük kadronun; iaşesi, uçağı, kalması v.b. kim ödeyecek? Elbette, başka yerden alamayacakları bilgileri alacak olan öğrenciler!..” İşte seminerde ders verecek olan, ilan edilen kadro:

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programı seminer dersleri: Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Şevket Pamuk, Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, eski CHP Genel Başkanı ve milletvekili Altan Öymen, eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Bursa Milletvekili ve AK Parti MKYK üyesi Efkan Âlâ, Prof. Dr. Teoman Duralı, Prof. Dr. Ahmet İnam, gazeteci-yazar Murat Bardakçı, Dr. Şeref Oğuz, Prof. Dr. Halil Berktay ve Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Alev Alatlı tarafından verilecektir.

Bu değerli isimleri; TV’de, her yerde görüyor, konferanslarda dinliyor, gazetelerde yazdıklarını okuyor musunuz? Olsun; dinlemeyin, okumayın, sadece dersteki anlattıklarına değer verin.

İlanda öyle diyor!..