kaçın ergen geliyor

Bir çoğumuzun evinde var,çok tatlılar ama bir o kadarda zorluyorlar.

Abdullah YILMAZ krmistanbul@gmail.com

12- 21 yaş dilimi olarak kabul ettiğimiz ergenlik kavaramı yine başlangıç ya da bitiş açısından bireysel farklılıklar göstermektedir. Hatta bu ergenlik süreci cinsiyete göre farklı yaşlarda ortaya çıkıp kaybolabilmektedir.

Çocukluk döneminin bitip üreme faaliyetlerinin canlandığı dönemi olarak algılarız ki bu dönemde fiziksel ruhsal ve davranışsal açıdan bilişsel alanlarda bir takım değişiklikler gözlenmektedir.

Size bağlı dünyanızın parçası olan yavrularımızın birey olma isteklerinde ısrarı ve kararlığı yaşar ve bu durumla baş etmeyi kabullenip öğrendiğimiz zaman dilimidir.

Fiziksel açıdan büyümenin sonlarına dayanan bu dönemde kıllanmanın, terinin bile farklı koktuğu suratın uzayıp burnun büyüdüğü sivilcelerde bir tarlanın sahibi oluruz

O kendini beğenmezken beğenilme arzusunun girdabında kıvranır durur. Adeta kurbağa suratların bir gün prens ya da prensese dönüşmesini bekler dururlar

Kendi cinslerinden ördükleri arkadaşlık guruplarını artık renklendirip karşı cinsten arkadaşlar dâhil etmeye ona doğru utangaç yönelimler başlamıştır, yeni kavramlar yeni olaylar bazen yüzlerini kızartsa da içinde yaşattıkları dünyayı yanlı ya da en samimi bulduklarıyla beraber yaşarlar.

Odalara kapanıp akran gıybetleriyle izole bir hayatın oyuncusudurlar artık

Sadece yemekte gördüğünüz çocuğunuzu artık ev gezmesi ya da dışarda nefes almak için yapılan kısada olsa gezilere yanınızda olmayıp evde yalnız kalabilmenin keyfiyle geçen,  kendiyle baş başa kalma zamanları vardır artık.

Kendini beğenmeyen fotoğraf çekimlerinde ya yokturlar ya da tanınmayacak halde kılıktan kılığa girer, ya da fotoğrafın en mutsuz suratsız siması sizin ergeninizdir

Bu dönemde yeni kelimeler, olaylar onların varlık alanlarının bulunmaz fırsatıdır, özellikle kız çocuklarının çocukluk yıllarında özenerek bakıp kaçamak olarak kullandıkları sizin makyaj malzemelerinize oda sahiptir ve bu konuda oldukça cömerttirler. Sizin kıyıp harcamadığınız malzemeler e dansöze para sayar gibi sayarlar ve sesinizi çıkaramazsınız.

telefona yapışık hayat süren ergen, internet de hız sınırını aşar,okul çantası sadece eve gelip giden misafirdir,ağzını açmaz hep bir köşede suspus oturur.

Karşı çıkmalar, karşı koymalar, hatta bazı ailelerde fiziksel karşı koymalar bu dönemde sıklıkla karşılaşılabilir.

Sizin doğrularınız öğütleriniz yanında bir arkadaşının ipe sapa gelmez anlattıkları daha doğru ve onun aklına yatandır.

Büyükleri sorgular anlamadıklarını düşünüp, uyguladığınız izin kısıtlamalarınız sırf kendine engel olsun diye uydurduklarınız sanır bu onun için yapılan büyük haksızlıktır,

Bu dönemi, sabrınıza göre ağır ya da hafif geçti diye adlandırırsınız ki bazı durumlarda psikolog yada psikiyatristlere uğradığınızda olur, bu durum gayet normaldir. Sonuçta siz nasıl bir ergenlik dönemi geçirdiğinizi unuttunuz ve sizin için önemli olan onun güvenliğidir. Bu kadar hızlı büyüdüğünü düşündüğünüz yavrunuzu koruma içgüdüsüyle anne baba olarak yanlışlarda yapma özgürlüğünüz vardır, işte gel sen bunu ergen çocuğa anlat.

Ergenlikte tüm çocuklarımızın karşılaştığı ve onun için önemli olan dönemler vardır, kız çocukların ilk adet durumu, memelerinin büyümesi, sosyal hayatın da kendini kötü hissettikleri bazen korktukları zamanlardır

Erkek çocuklarında memeleriyle başları derttedir, ilk ergenlik başlangıcında meme uçlarının tomurcuk olması ve acıması kendisinin kız mı olacağım korkusu yaşarlar, bu deneyim çoğunlukla büyürken kimseye anlatamadan unuttuğu olumsuz anılardır.

İlk mastürbasyonu ve bunun sonucunda yaşadığı zevk ve pişmanlıklar arasında gecen üç beş sene, sonuçta olgunlaşmak kolay olmuyor.

Ergenlik arkasına sığdırılan mazeretler zor zamanlar, anne baba için olduğu kadar ergen içinde gecen zor yıllar

Ama bitimiyle oturan ilişkiler ve tekrardan başlayan aile içi sosyal ilişkinin tadına doyulmaz, çocuğunuz uzaydan eve dönmüştür, ne alakası var diye başlayan savunmaları hatırlıyorsun, peki ile süslenince işte o zaman onunda senin de üstünden büyük bir yük kalkar.

Biz bununla ne yapacağız nasıl baş edeceğiz çaresizliği bitmiştir artık

Aslında işin sırrı sadece sakin, saygılı, konuşan, kararlı ve tutarlı anne baba olmaktan geçiyor.