İslam hoşgörü dinidir

Başlıkta da belirttiğim gibi dinimiz hoşgörü dinidir. Bunu anlamakta zorluk çeken insanlar varsa, Hz. Mevlana'nın hayatına bakarak ders çıkarabilirler...

Coşkun Karaca coskunk@internethaber.com

Başlıkta da belirttiğim gibi dinimiz hoşgörü dinidir. Bunu anlamakta zorluk çeken insanlar varsa, Hz. Mevlana'nın hayatına bakarak ders çıkarabilirler.

*

Hele ki, içinde bulunduğumuz rahmet ayında bu hususa iki kere dikkat etmeliyiz. Ağzımızdan çıkanları kulağımızın duyması lazım.

*

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına çıkan ilahiyatçı, Prof. Dr. Mustafa Aşkar: "Namaz kılmayan hayvandır" demiş. Ne hoşgörü ama helal olsun!

*

Bu konu üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı, Mustafa Aşkar'a çok net bir cevap verdi: "Dinimizde namazın yeri, önemi ve değeri herkesçe bilinmektedir. Ancak insanların inanç ve ibadet özgürlükleri hedef alınarak tezyif ve tahkir edilmesi asla kabul edilemez. Kur'an-ı Kerim ayetlerinden ve konuya ilişkin diğer dini metinlerden böyle bir çıkarımda bulunmak İslam'ın hikmet dili ve rahmet mesajıyla bağdaşmaz."

Bu denli net ve çok şey ifade eden açıklamadan dolayı Diyanet İşlerine teşekkür ediyorum.

*

Mustafa Aşkar'a fevkalade bir cevapta, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal'dan geldi: "Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Aşkar, TRT'de yayınlanan bir iftar programında, 'namaz kılmayanların hayvan olduğunu' ifade eden talihsiz bir açıklama yaparak, ilahiyatçı akademisyenler bir yana, sağduyu sahibi hiçbir Müslüman'ın kabul etmeyeceği bir konuşma yapmıştır."

Sayın Dekanın bu açıklamasından dolayı kendisine de teşekkür ediyorum.

*

Ne demiştik? Dinimizin gereği olarak hoşgörülü olmamız gerekli. Hele ki, Ramazan ayındaysak iki kere dikkat etmeliyiz. Birde ilahiyatçıysanız dört kere dikkat etmeniz gerekir.

*

İnsanları kırmak, aşağılamak ya da hor görmek herkesin kolaylıkla yapabileceği bir şeydir. Mesele bunlardan uzak durarak yaşabilmektir. Mustafa Aşkar'ın sözleri neresinden tutarsanız tutun elinizde kalacak bir açıklamadır. Yazık...

*

Kaldı ki yaptığınız açıklama doğruları yansıtsa dahi, öyle damdan düşer gibi söylemenin bir anlamı yok. Lisan-ı münasiple söyleyeceksiniz! Hz. Mevlana'nın söylediği gibi: "Dost, acı söyleyen değil. Acıyı tatlı söyleyebilendir."

Sağlıcakla kalın...