İnternet ve toplum

Uzun bir zamandır internet, modern toplumun sosyal yapısını yeniden şekillendirmeye başladı.

İsmail GÜZEL iguzel@nestech.net

Hiçbir şey, sosyal dünyayı 1990'lardan bu yana, internet teknolojisinin küresel yayılımı kadar derin bir şekilde değiştirmedi.

Uzun bir zamandır internet, modern toplumun sosyal yapısını yeniden şekillendirmeye başladı. Küreselleşme sürecini çoğalttı ve teknolojinin minyatürleştirilmesi ile gündelik hayatı kökünden değiştirdi.

İnternet teknolojisi dünyayı derinden değiştirdi. Zaman ve mekan arasındaki mesafeler çarpıcı biçimde küçüldü. Bilgi, herhangi bir zamanda ve hemen hemen her yerde kolayca bulunabilmekte.

Aynı zamanda, bir kişi e-posta, sohbet veya görüntülü telefon aracılığıyla herhangi bir zamanda ve her hangi bir coğrafi yerde bir kişiyle iletişim kurabilir. Uzaklık fikri yavaş yavaş çözülüyor. Haber, yapıldığı anda her haneye bölünmüş saniyelerde yayılıyor ve senkronizasyon hissi veriyor.

Sanırım buna en güzel örnek Youtube video paylaşım platformu. Özgür bir mecra. İstediğiniz paylaşımlarda bulunabilir ve anında milyarlarca insana ulaşabilir, mesajınınızı saniyeler içerisinde verebilirsiniz.

İşte bu bakımdan dünyada ve ülkemizde bir çok ünlü bu tür platformlar aracılığıyla takip edenlerine daha rahat ulaşıp gerekli olan mesajlarını daha rahat verebilmekte.

Ülkemizde de bir çok sanatçı ve gazetecide Youtube kanalı sayesinde farklı görüşlerini dile getiriyor.

Ergün Diler. Popülaritesi ülke sınırlarını aşmış, dünyada yaşayan ve tanıdığım her Türk vatandaşın ilgiyle seyrettiği Yaz Boz programının sunucusu Ergün Diler’de internetin sunduğu olanaklara daha fazla kayıtsız kalamayarak Youtube’da kendi kanalını açtı.

Yaz Boz dışında başka hiç bir tv kanalında göremeyeceğiniz Ergün Diler, Youtube kanalının ona sağladığı özgür alanı kullanarak her gün kendi gazetesinde yazdığı makaleleri sesli olarak, ayrıca iki ya da üç görüntülü video ile gündemi yorumlayarak daha geniş kitlelere ulaşıyor.

Linki sizlerle paylaşıyor takip etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

https://m.youtube.com/channel/UC_EIgZQ-ij05cw8XvO2nrcw

Devam edelim.

İnternet aynı zamanda hem iş dünyasının hem de emek dünyasının yanı sıra özel hayatın dramatik bir şekilde değişmesini sağlıyor.

Modern finansal piyasalar, web teknolojisi nedeniyle küresel olarak iç içe geçmiş ve daha sonra son ekonomik krizlerin gösterdiği gibi, küresel ekonomi için daha önemli hale gelmiştir.

İnternet teknolojisi de işgücü piyasasındaki çoğu katılımcının yaşamını değiştirmiştir. Web tabanlı teknolojiyi kullanma yeteneği bugün neredeyse her meslekte talep edilmekte olup, dişçi randevuları bile e-posta yoluyla iptal edilip onaylanmaktadır.

1990'ların başından beri kişisel yaşamların dönüşümü de aynı hızda olmuştur. Seyahat etmek veya yeni bir şehre taşınmak, artık birisinin arkadaşlarının arkasında kalması gerektiği anlamına gelmiyor.

Bugün, neredeyse her yerden anlık iletişim yardımı ile ilişkiler uzun mesafelerde sürdürülebilir. Mekansal olduğu kadar zamansal uzaklık kavramı da çözülmektedir. Tıpkı bir senkronizasyon modunda yaşanmaktadır.

Müzik, televizyon ve diğer eğlence platformlarına artık görüntüleme ve dinleme alışkanlıklarımızı önemli ölçüde değiştiren bir gerçek olan internet üzerinden ulaşılabiliyor.

Bu yetenek, eğlence ürünlerinin üretim ve satış koşullarını ve bunun sonucunda eğlence endüstrisinin yapısını da değiştiriyor.

Müzik ve filmlerin internet üzerindeki bazı kaynaklardan ücretsiz olarak indirilebildiği bir dünyada, şimdiki nesil çocuklar ve gençler yetiştiriliyor. Bu, gelecek nesillerin fikri mülkiyet ve telif hakları iddiaları hakkında nasıl düşüneceklerini değiştirecektir.

İnternet kesinlikle politik alanı büyük ölçüde etkileyen yeni bir sosyal etkileşim aracı yarattı.

Sohbet odaları ve yeni tartışma biçimlerine izin veren etkileşimli forumlar sayesinde politika, taban hareketlerinde daha güçlü bir şekilde yol aldı.

Demokratik bir ülkede hiçbir politikacı interneti görmezden gelemez. Her biri bir web varlığı sağlamalıdır.

Sosyal medya birçok seçmene doğrudan adaylara soru sorma şansı veriyor. Bu yeni gelişme gelecekteki seçimler için bir standart belirlemiştir.

Özetle, dünya küçülüyor, yeni fırsatlar ortaya çıkıyor.