İki gün önce Çin'e karşı esip gürleyen Trump geri adım attı
Abone olCuma günü Çin ürünlerine ilave yüzde 100 gümrük vergisi uygulanacağını duyuran ABD Başkanı Donald Trump, son açıklamasında ABD'nin Çin'e zarar vermek değil yardım etmek istediğini söyledi.
Trump, ABD merkezli sosyal medya platformu Truth Social
hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu.
"Saygıdere Başka Şi sadece kötü bir an yaşadı"
Çin konusunda endişelenilmemesi gerektiğini ve her şeyin yoluna gireceğini belirten Trump, "Saygıdeğer (Çin Devlet Başkanı Şi Cinping) Başkan Şi sadece kötü bir an yaşadı. O da ülkesinin bunalıma girmesini istemiyor, ben de istemiyorum. ABD Çin'e zarar vermek değil, yardım etmek istiyor." ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Trump, 10 Ekim'de nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getiren Çin'i tarife artışıyla tehdit etmiş, daha sonra da 1 Kasım itibarıyla ABD'nin Çin'e şu anda ödediği tarifeye ek olarak yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacağını duyurmuştu.
Trump, "Çin'in bu benzeri görülmemiş tutumu göz önüne alındığında ve benzer tehditlerle karşı karşıya olan diğer ülkeler adına değil, yalnızca ABD adına konuşarak, 1 Kasım'dan itibaren (veya Çin'in alacağı diğer önlemler veya değişikliklere bağlı olarak daha erken bir tarihten itibaren), ABD, Çin'e şu anda ödediği tarife üzerine yüzde 100 oranında gümrük vergisi uygulayacak. Ayrıca, 1 Kasım'da tüm kritik yazılımlara ihracat kontrolü uygulayacağız." ifadelerini kullanmıştı.
Piyasalarda sert düşüş olmuştu
Bu gelişmelerle New York borsasında geçen hafta satıcılı bir
seyir öne çıkmıştı. Haftalık bazda New York borsasında S&P 500
yüzde 2,43, Nasdaq endeksi yüzde 2,53 ve Dow Jones endeksi yüzde
2,73 düşmüştü. Cuma günü ABD ve Çin arasında tarife savaşlarının
tekrar başlayacağına yönelik beklentilerle sert düşüşler
izlenmişti.