Hitler Yahudi mi?

Hitler, Alman halkının Yahudilere olan memnuniyetsizliğini kendi siyasi avantajları için kullandı. Ama bu kadar çok insanı nasıl öldürdü?

İsmail GÜZEL iguzel@nestech.net

Adolf Hitler, yirminci yüzyılın en zalim ve nefret dolu liderlerinden biri olarak hatırlanır. Nefretinin büyük kısmı Yahudilere yönelikti.

Hitler’e göre bu insanlar, 1920'lerde ve 1930'larda Almanya'nın düşüşünden sorumluydu.

Yahudi halkına olan bu nefretin bir kısmı da Hitler'in kişisel deneyimlerine de dayanıyordu. Genç bir adam olarak Viyana'ya bir sanatçı olmak için gitmişti ama kentin sanat akademisine kabul edilmedi.

Bu başarısızlığı Yahudilere bağladı, çünkü sanattaki modernizm çok moda oldu ve ona göre bu Yahudi sanatçılar tarafından başlatılan bir trenddi.

Hitler'in nefreti, eşcinsel ve engelli insanlar da dahil olmak üzere diğer azınlıklara da yayıldı. Bunun nedeni, Aryanizm denilen bir inanç sistemi olan Alman ırkının saflığına ve üstünlüğüne olan inancından kaynaklanmaktadır.

Hitler ve Naziler için mükemmel Aryan mavi gözlü sarışındı ve bu kriterlere uymayan herkes Alman ırkına tehdit oluşturuyordu.

Nazi partisi tarafından gerçekleştirilen cinayetlere gelince, bu “Nihai Çözüm”, Hitler’in Almanya’daki Yahudileri günlük hayattan dışlamak için çıkardığı bir dizi anti-semitik yasa ile başlamıştı.

Bu, Hitler'in umduğu gibi Yahudileri tamamen ortadan kaldırmadı ve bir sonraki adım, onları öldürmek oldu ve bu 1941'de izin verdiği bir eylemdi. İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda, altı milyon Yahudi ve binlerce diğer azınlık olmak üzere birçoğunun cinayetini onayladı.

Hitler'in Yahudilere olan nefreti açıkça patolojikti, ama aynı zamanda politikti. Yahudileri yirminci yüzyılda Almanya'da yanlış giden her şey için (ırksal olarak en aşağılık ırk) ve günahkarlar olarak lanse etmiş, Avrupa tarihinde trajik biçimde derin kökleri olan bir anti-semitizm türüne değiniyordu.

Yüzyıllar boyunca, pek çok Yahudi halkı, orta Avrupa’da, gelenekleriyle Hristiyanlardan ayrılmış, yabancı olarak görülüyordu. Zaman zaman Avrupa’da ki liderler acımasız soykırımlarla sınırlarındaki Yahudi nüfusunu yerinden etme veya başka bir şekilde baskı yapma ve zulmetme gibi sistematik girişimlerde bulunacaktı.

Bu kıyımlar, özellikle kriz zamanlarında, Avrupalılar arasında sıkça kayda değer bir halk desteği aldı.

Hitler'in Yahudilere olan nefreti, bu anti-semitizm türünü yeni ve sahte bilimsel ırk teorisi üzerine aşıladı. Batı dünyasındaki birçok insan gibi, ırkın ulusluğun belirleyici özelliği olduğuna ve ırksal çatışmanın tarihin arkasındaki itici güç olduğuna inanıyordu.

Ayrıca, "Aryan" olarak adlandırdığı Germen halklarının en saf ve en yüksek insanlık biçimi olduğuna inandı. Yahudileri ise en düşük seviyedeki ırk olduğu konusunda algı yürüttü.

Dünyadaki Yahudi karşıtları gibi, Yahudilerin küresel pazarları manipüle etmeleriyle, Birinci Dünya Savaşı ve Büyük Buhran için sorumlu olduklarını iddia etti.

Dolayısıyla Hitler için Yahudiler, kötülüğün ve ırksal yozlaşmanın somutlaşmış haliydi. İktidardaki yükselişini, kaçınılmaz olarak içine alan bir gelişme olan Aryan milletinin yükselişine dayandırdı. Bu yüzden Hitler'in anti-semitizm propagandası hem eski hem de trajik açıdan yeniydi.

Bir bakıma, eski nefreti modern çatlak teorileriyle birleştirdi ve kendi çarpık terimleri altında yirminci yüzyılın olaylarını açıklamaya çalıştı. Asla tam olarak gizlenmeyen Hitler’in nefreti Almanlar arasında bu kadar popüler bir destek almasının, iktidara yükselmesinin en ürpertici yönlerinden biri.

Hitler Yahudi halkından nefret ediyordu. Birinci Dünya Savaşı Almanya için büyük bir felaketti. Bu savaşın sebeplerinden biri, endüstriyel İngiltere ile Almanya'yı dünya ticareti ve dünya pazarları için sanayileştirme arasındaki rekabet oldu.

Hitler savaş sırasında Alman ordusunda bir askerdi. Savaş zamanı hizmetiyle gurur duyuyordu.

Hitler, Alman halkının Yahudilere olan memnuniyetsizliğini kendi siyasi avantajları için kullandı. Ama bu kadar çok insanı nasıl öldürdü?

İkinci Dünya Savaşı'nı başlattı. Böylece iktidardaki gücünü artırıp uzun yıllar ülkeyi yönetecekti. Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'nı kaybedeceği anlaşıldığında bile savaşa devam etti. Savaşa devam ettiği sürece iktidarı elinde tutacaktı.

Yahudilere siyasal iktidar için zulmettiğini, daha sonra bu gücü birçoğunu öldürmek için kullanabileceğini, iktidarı elinde tutacak kadar çok savaş kurbanının acı çekmesi ve ölümünü uzatabildiği için, karakterini oluşturacak hiçbir değer sistemine sahip olmadığını göstermektedir. Psikopat olduğuna inanıyorum. Güç arzusu ve başkalarının çektiği acı için empati eksikliği psikopatların özellikleridir.

Hitler “Kavgam” adlı kitabında şunları yazdı.

“İnsan gözünün her tezahürü, bugün gördüğümüz her sanat, bilim, teknik ve becerinin her ürünü, neredeyse yalnızca Aryan yaratıcı gücünün ürünüdür. Bu gerçek, üstün bir insanlık türü kuranın yalnızca Aryan olduğu sonucunu haklı çıkarmaktadır.”

On dokuzuncu yüzyılın sonlarının ırkçı ideolojisini alan Hitler, Yahudileri "kan içinde bulunan hastalık” olarak niteledi. Yahudileri, Almanya'nın gücünü baltalıyor olarak algıladı. Tarihi, en güçlü ırkların yaşadığı ve zayıflarının boyun eğdirildiği ırkçı mücadele açısından gördü. Aryan ırkının hayatta kalmasının ve gelişmesinin dünya tarihi için zorunlu olduğuna inanındı. Aksi halde, Kavgam adlı kitabında söylediği gibi, dünya yeni bir karanlık çağa dalacaktı.


Bugün ise asıl sorulması gereken en can alıcı soru şu; dün Hitler Almanya’sının Yahudilere karşı tutumu ile bugün Filistin’de Yahudiler tarafından zulme uğrayan Filistinliler arasında ki fark nedir? Acaba Hitler’de mi bir Yahudiydi!