Ford Tourneo Courier 1.6 Dizel Sürüş İzlenimleri

Ford Tourneo Courier 1.6 Dizel

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Özelikle küçük işletmelerin ihtiyaç duyduğu ve kırsal kesime yakın küçük şehirlerde çok ilgi gören bir sınıf var. Bu sınıf binek otomobilden geliştirilerek hazırlanan hafif ticari araçlar. Bu otomobiller hem iş, hem seyahat hem de günlük kullanım için tüm ihtiyaçları gidermek üzere tasarlanıyor ve çok fazla ilgi görüyor.Tüketicinin otomobilden beklentisi sürekli yükselirken teknik donanım yanında tasarım beklentilerinin de değişmesi firmaları sürekli yeniliğe itiyor. Bu sınıftaki test otomobilim Tourneo Courier. Bu otomobilin kapalı kasa ticari versiyonunu da alabiliyorsunuz ancak benim test misafirimin ruhsatında otomobil yazıyor, yani binek versiyonu. Bu otomobilin bence önemli bir özelliği de Türkiye’de üretiliyor ve tüm dünyaya buradan gidiyor olması.

Tasarımdan bahsetmeden önce belirtmek istiyorum ki test otomobilimin boncuk mavisi kendisine çok yakışan bir rengi var. Ben bu renge bayıldım. Burun yapısı Ford’un izlediği yeni tasarım çizgisine sahip yani küt ve yüksek. Kaputun üzerindeki cama doğru uzanan 4 farklı çizgi ise otomobilin ön kısmına hareketli bir görünüm vermiş. Profilden bakınca iri cüsseye göre biraz kısa kalan bir burnu var. Arkaya kayan kapılar tavana kadar yükseliyor, arka kısım ise içerideki alanı verimli kullanılmak üzere tüm ticari otomobiller gibi dimdik bir şekilde aşağıya iniyor. Bagaj kapağı ise çok aşağıda bitiyor yani tampon neredeyse yok gibi buda tabi ki yükleme kolaylığı sağlıyor. Bu otomobilin bagajı 708 litre. Ancak tüm koltukları yatırırsanız 1656 litre oluyor.

İçeriye girdiğimizde, Fiesta, Focus ve B-Max den karma bir kokpit var. Yani ticari değilde binek otomobilde olduğunuzu düşünüyorsunuz. Orta konsol oldukça geniş birçok düğme var, ilk kullanım biraz zor olsa da kısa sürede alışabileceğiniz bir şekilde tasarlanmış. Konsolun üstünde renkli olmayan bir ekran var, buradan bazı ayarları orta konsoldaki düğmeden kontrol edebiliyorsunuz. Yüksek donanımlı test otomobilimin otomatik kliması var, Vites kolu bölümünde bir çakmak ve bardaklık var, kısa tutulmuş el freni ve kol dayama ile birlikte çok ayrıcalıklı olmayan bir tasarım. Yüksek bir tavanı ve çok uzakta bir ön camı var, öyle ki ön cama uzanarak dokunmakta zorluk çektiğimi söyleyebilirim. İçerideki alan zaten oldukça ferah birde bu uzaklık çok daha geniş bir yaşam alanı sunuyor. Arka koltuklar uzun seyahat için bile oldukça rahat. Baş ve diz mesafesi çok iyi.
 

4 Farklı donanım seçeneği ile satılıyor. Esp, Acil fren destek sistemi, Ford SYNC sistemi( ki bu sistemle ellerinizi kullanmadan telefon görüşmesi yapabiliyorsunuz ve sesli bir şekilde sistem size mesajlarınızı okuyabiliyor.)Yokuş kalkış destek sistemi ve lastik basıncı ile ilgili sizi bilgilendiren sistem gibi güvenlik özellikleri bulunuyor.

Kullanıma gelirsek, test otomobilim 5 ileri vitesli manuel şanzıman ve  1.6 litre 95 beygir güç üreten dizel motora sahip. Bu motorun maksimum torku 215 Nm. Aslında bu hacimdeki dizel motor için düşük güç ve düşük tork var ancak yakıt tüketimi düşük ve uzun ömürlü bir motor için bu şekilde bir çözüm üretilmiş. Ticari araçta uzun ömür ve yakıt tüketimi düşünülürse biraz sakin bir motor kabul edilebilir oluyor. Ticari araçlarda uzman olan Ford bu otomobilde de oldukça başarılı özellikle yol tutuşu konusunda ticari bir otomobilde olduğunuzu hissetmiyorsunuz. Üstelik oldukça hisli bir direksiyona sahip, bu şekilde virajlı yollarda çok rahat bir kullanım mümkün. 5.9 litrelik bir tüketim gösteriyor yol bilgisayarı, ancak bu kullanıma ve şartlara göre değişecektir. Ben yine şehir içi yoğun trafikte kullandım buna rağmen oldukça düşük yakıt tüketimine sahip.