Ford Ranger 4x4 XLT Test Sürüşü

Diğer bir tasarımı güçlendiren konu krom detaylar bence. Ön ızgara, elektrikli ısıtmalı yan aynalar, kapı ve bagaj kapağı kolu, spor barların krom oluşu güçlü havayı daha fazla vurguluyor.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Ve nihayet heybetine, tasarımına hayran olduğum Ranger’ın direksiyonundayım. Pickup hayranlığının erkeklerin tekelinde olduğunu düşünenler büyük yanılgı içerisindeler. Çünkü benim pickuplara olan ilgim benimle sınırlı değil, çevremdeki birçok kadın bu büyük ve onunla sanki hiç sınır olmadan dünyayı dolaşacakmışım izlenimini veren araçlara oldukça ilgi duyuyor. Eğer bir şeyler taşımak zorunda olduğunuz bir işiniz yoksa ve pickup hayranı iseniz muhtemelen her fırsatta yol dışına çıkıyor ya da çıkmak istiyorsunuzdur. Ranger tam da burada “hadi gidelim” cevabı veren bir tasarımla karşınızda duruyor. Ee aralık gelmiş, çamur ve kar, her zaman engel demek değil, yani durmak ne mümkün.

Duygusal etkilerinden çıkarsak, Ranger heybetli bir tasarıma sahip demiştik, test aracımda tavan rayı yok, ancak tavan raylarıyla daha güçlü bir görüntüye sahip oluyor. Tavan rayları yalnızca Wildtrak donanımla standart sunuluyor. Ancak opsiyonlu olarak diğer donanım seviyelerinde de kullanabilirsiniz. Diğer bir tasarımı güçlendiren konu krom detaylar bence. Ön ızgara, elektrikli ısıtmalı yan aynalar, kapı ve bagaj kapağı kolu, spor barların krom oluşu güçlü havayı daha fazla vurguluyor.

Bir pickup ın içinde oturmak herhangi bir otomobil deneyiminden çok farklı, yüksek sürüş pozisyonu, kocaman aynalar, her yöne hakim olmak belki de en keyif veren ayrıntılar. Çünkü bu rahat oturma pozisyonuyla sanki araç değilde eskiden izlediğimiz; benim neslim iyi bilir Voltran ın aslanlarından birini kullanıyorum gibi bir his uyandırır içimde hep. Ranger la da aynen böyle oldu mavi aslanın kontrolü bende. Ranger bu pozisyonda geniş görüş alanıyla birlikte kullanım kolaylığı da sunuyor. Aracın içi çok geniş yanımdaki kişi bayağı uzağımda ama kullanım esnasında tüm kontrol panellerine ve multimedya sistemine rahatça ulaşabiliyor ve kullanabiliyorum. Bu geniş alanda eşya gözleri de oldukça bol. Benim donanımda Usb ve aux girişi, çift bölgeli dijital klima, otomatik ön farlar, hız kontrol sistemi, elektrikli ön ve arka camlar, deri direksiyon simidi ve vites topuzu, geri görüş kamerası, bel destekli sürücü koltuğu, soğutuculu orta konsol, arka park sensörü standart. Ayrıç 8” dokunmatik ekran bulunuyor orta kısımda ancak Ranger,la ilgili söyleyebileceğim negatif konulardan biri bu ekran, hassasiyeti oldukça zayıf,  ancak bu ekrana dokunmadan da Ford SYNC 2 ile sesli komutlarla da müzik, telefon ve klimayı kontrol edebilirsiniz. İyi ki bu özellik var çünkü klimayı tuşa basarak kontrol etmek sevmediğim diğer özellik oldu. Tabi bu sistemin asıl önemli özelliği herhangi bir kaza anında airbag açılması ya da yakıt pompasının devre dışı kalmasıyla siz durdurmazsanız Acil Yardım Servislerine otomatik olarak ulaşır olası kaza anında hayat kurtarabilecek bir özellik. Kalite hissi zayıf değil bir arazi aracı olduğunu düşünürsek beklentilerin üstünde.

Ranger’ın sahip olduğu güvenlik özellikleri Acil Durum Yardım sistemi dışında, Römork Savrulma sistemi, Eğim iniş kontrol sistemi, devrilme kontrol sistemi, yokuş kalkış destek sistemi, çekiş kontrol sistemi, Adaptif yük kontrolü, acil durum fren desteği ve hava yastıkları dışında, kaza anında direksiyon ve pedalları katlayan ve emniyet kemeri gergi sistemini çalıştıran Akıllı koruma sistemi de bulunuyor.

Ranger’ın 3500 kg. çekme kapasitesi bulunuyor. Ve Ranger la 7 km hızla 80 cm su derinliğinden rahatça geçebilirsiniz. Kargo bölümünde taşımak istediğiniz eşyalar için dilerseniz üstünü kapatabiliyorsunuz. Aynı zamanda bagaj kapağı da kilitlenebiliyor. Yani eşyaları arka koltukta taşımanıza gerek yok seyahate eşyalarınız ve misafirlerinizle birlikte gidebilirsiniz.

Ranger’la eğlence kullanıma geçtiğinizde başlıyor. Pick-up hayranı kız arkadaşlarımla kısa bir maceraya çıktım. Biraz çamur, biraz orman, biraz arazi, birazda asfalt deneyimlemiş oldum. Benim Ranger’ım 2.2 litre Dizel bir motora sahip. 4x4 çekiş sistemli aracımda şanzıman 6 ileri otomatik. Güç 160 Ps tork ise 385. Yalıtım konusunda çok başarılı olduğu söylenemez ancak asfalt ta arazide olduğu kadar konforlu üstelik yüksek hızda dahi. Bu konfor hem ön kısımda oturan sürücü ve yolcu için hem de arkada oturan yolcular için geçerli. Yakıt tüketimi her daim kullanış şekline göre değişir benim kullandığım süre boyunca Ranger ormanda 4 çeker modunda 11 litre. 2 çeker şehir içinde 8 litre gösterdi. Şimdi pick-up denince yaklaşma uzaklaşma açıları vs konusu geçmeli ama benim bahsedeceğim konu daha yüzeysel olacak. Ben arkadaşlarımla Ranger’la henüz kurumamış çamurlu ormanda gönlümce hem gazladım hem olmaz dediğim yerlerden rahatça geçtim. Şimdi konu aracın yeteneği ancak asıl konu araç bu yeteneğini benim gibi offroad konusunda deneyimli olmayan bir sürücü ile de gösterebilmesi. Yani kullanımı çok kolay çok keyifli ve seyahat için konforlu. Aynı zamanda yeni keşifler yapmak için de yeterince güvenli. Ranger’ın fiyatları ise (aralık 20017)117.295 TL den başlıyor ve donanıma göre 173.520 TL ye ulaşıyor.