FORD KUGA 1.5 Ecoboost 4WD Test Sürüşü

Kuga daha önce kullandığım 1.6 lirelik benzinli motorun yerini alan yeni 1.5 litrelik benzinli motoruyla test konuğum

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Kuga daha önce kullandığım 1.6 lirelik benzinli motorun yerini alan yeni 1.5 litrelik benzinli motoruyla test konuğum. Öncelikli sorunu diyebileceğimiz yüksek yakıt tüketimini fabrika verilerine göre biraz aşağıya çekmiş gibi görünüyor.

Özellikle dış tasarım konusunda başarılı otomobil güçlü bir suv izlenimini daha kullanmadan bırakmayı başarıyor başarmasına ancak iç tasarımında ki tuş kalabalığı karmaşık bir alışma süreci sinyali veriyor. Zaten biraz karmaşık da, ancak kısa sürede tüm konsola hakim olabiliyorsunuz. Orta konsolun üstünde küçük bir ekran bulunuyor bu ekranı yine kalabalık tuşlarıyla göz yoran sony müzik sistemi üzerinden kontrol ediyorsunuz. Eşya gözleri ve diz-baş mesafesi konusunda sınıfına göre gayet yeterli, yüksek oturma pozisyonu, derinlik ve yükseklik ayarlı küçük direksiyon, kullanılan malzeme kalitesi otomobilin iyi özellikleri arasında sıralayabileceğim detaylar. Otomobilin bagaj hacmi 406 litre bu hacimle rakiplerinin biraz gerisinde.

Kuga nın yeni 1.5 litrelik motoru eski 1.6 motorla aynı güce sahip yine 182 beygir güç ve 240 Nm tork değeri veriyor.. Fabrika verilerine göre yeni motor yakıt tüketim değerlerini aşağıya çekmiş ancak 0-100 hızlanmasında daha ağır kalıyor. Fabrika verilerine göre yakıt tüketimi düşse de ben kullanırken yine çok yüksek bir değerle karşılaştım, biraz performans istediğinizde 14-15 litreleri göze almanız gerekirken şehir içi trafikte 11 litrelik verileri görüyorsunuz, ancak uzun yolda sabit düşük devir ve hızla 10 litrenin altına düşebiliyorsunuz. Ki buda düşük bir değer sayılmaz, ancak rakiplerine göre fiyatı bu tüketimi göz ardı etmenizi sağlayabilir ve ya sizin için öncelik sürüş keyfi ise Kuga nın gerçek başarısı bence burada başlıyor. Bu motor eskiye göre çok daha canlı ve özellikle düşük devirde motorun gücünü çok daha net hissediyorsunuz. Bu motora 6 ileri otomatik şanzıman eşlik ediyor. Ani hızlanmalarda şanzıman 2 vites düşürüp öyle hızlanıyor. 1.7 tonluk bu otomobile 240 Nm tork biraz zayıf kalıyor. Süspansiyon sistemi, yol tutuşu gibi konularda konfordan zerre ödün vermeyen otomobilin 4x4 sistemiyle arazi yetenekleri de göz ardı edilemez boyutta. 0-100 hızlanma süresi 10.1 saniye. Kuga için ağırlıklı sürüş keyfine odaklı bir otomobil diyebilirim.