FORD B-Max Test Sürüşü

Fiesta ile aynı platformda üretilen B-Max’in asıl özelliği B sütunu olmayışı. Otomobilde bu sütunun olmayışı arka sıraya geçişte ve eşya yüklemede kullanım kolaylığı getiriyor.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

İyi ki tanışmışım dediğim bir otomobil daha oldu, küçük çok amaçlı otomobiller (MPV) segmentinin bence en enerjik olanı. Hem tasarım hem sürüş anlamında sıkıcı aile otomobili çizgisinin çok dışında bir otomobil.

Fiesta ile aynı platformda üretilen B-Max’in asıl özelliği B sütunu olmayışı. Otomobilde bu sütunun olmayışı kullanım kolaylığı getireceği gibi güvenlikle ilgili sorunlarda getirebilir diye insanın aklına gelmiyor değil. Ama işler hep düşünüldüğü gibi de değil.

Otomobil, ailesinden izler taşıyor. Biraz Fiesta biraz Focus bolca C-Max. Otomobil orta  sütunu çıkarıp kısalarak C-Max’den, biraz yükselerek Fiesta’dan, biraz konfordan alarak Focus’dan ayrılıyor ve kendisine münasır haliyle karşınıza çıkıyor.

Tasarımındaki en önemli detay B sütunu olmaması ama bu dışarıdan bakınca belli olmuyor, eğlence kapıyı açmak istediğinizde karşılıyor sizi. Ön kapıyı alışıldık şekilde açarken arka kapıyı tam tersi istikametine açıyorsunuz ve tüm otomobil karşınızda. Bu durumda çocuk koltuğu çok rahat yerleşeceği gibi, otomobile inip binmekte zorlanan yaşlılar, küçük çocuklar, evcil hayvanlar çok daha kolayca otomobilin arka kısmına geçebiliyor. Eşyalara gelirsek, iş eğlenceye dönebiliyor, bir şey sığdırmaya çalışmak zor değil, orta sütun olmayınca kapalı bir yere bir şey sıkıştırmaktan ziyade, ortaya koyduğunuz bir şeyin kapıları kapatarak etrafını sarıyor gibisiniz.

Kokpitte durum Fiesta ile neredeyse aynı, Sony müzik sistemi ve bilindik tuş kalabalığı. Kaliteli sesin bedeli görsel karmaşa. Yüksek sürüş pozisyonu dolayısıyla görüş alanı çok geniş. Küçük eşya gözleri işinizi görecek kadar ama zaten eşya ve alan problemi görünmüyor otomobilde. Otomobil elektrikli derinlik ve yükseklik ayarlı direksiyonu, elektrikli ön camları, bel destekli koltuğu, iklim kontrollü kliması, sürücü koltuğuna entegre kol dayaması, yağmur sensörü, hız kontrol sistemi gibi özellikleriyle gayet konforlu sürüş yapmanızı sağlıyor.

Peki ortada sütun olmayınca otomobil yeterince güvenlimi sorusu akıllara takılıyordur muhtemelen, benim takıldı, çünkü özellikle olası bir çarpışmada olabilecekler ilk akla takılanlar. Ancak Ford mühendisleri kapıların birleştiği noktalara daha yoğun çelik döşeyerek B sütunu gibi görev yapmasını sağlamışlar ve bu kapı barları ile otomobil yandan gelen darbelere dayanıklılığını kaybetmemiş. Euro NCap da B-Max i destekleyerek kendisine tüm çarpışma testlerinden 5 yıldız vermiş. Yani güvenlik konusunda bir eksiği yok.

Peki sürüş nasıldı dersek. Otomobil şehir içinde yüksek bir Mpv kullanıyormuş gibi değil de daha çok sakin karakterli B sınıfı bir otomobil kullanıyormuş hissiyatı veriyor. Bir Fiesta canlılığı yok elbet ama yine de de oldukça seri ve yeterli bir canlılıkta kullanabiliyorsunuz.

Otomobili iki dizel üç benzinli motorla edinebiliyorsunuz. Eğer otomatik vites isterseniz benzinli motor tercih etmeniz gerekecek. Benim test otomobilim dizel 1.6 Litrelik 95 beygir güç üreten bir motora ve 5 ileri manuel şanzımana sahip. Tork gücü 215 Nm bu güce 1750 d/d de ulaşıyor. 0-100 hızlanması 13.9 saniye. Ben kullandığım süre boyunca ortalama 6.2 lik bir yakıt tüketim değerine ulaştım. Oldukça sakin bir kullanımla ulaştığım bu değer şehir içi yoğun trafiği düşünürsek ideal diyebiliriz. Biraz daha sabit hız ve uygun devirde çok daha düşük değerlere ulaşılacaktır ancak benim kullandığım yoğun İstanbul trafiğinde deneyimleme şansım olmadı. Otomobili kullanmak çok eğlenceli yalnızca iş için kullanılması veya van görünümünden dolayı aile babalarının tercih edeceği otomobil olarak kalmasın. Bu otomobilin annelerin de küçük çocuklarıyla çok rahat seyahat edebilecekleri şekilde kolay bir kullanımı var.