Emniyet Kemeri...

Emniyet kemeri kullanımı üzerine herkesin söyleyecek bir kaç sözü var...

Coşkun Karaca coskunk@internethaber.com

 Emniyet kemeri kullanımı üzerine herkesin söyleyecek bir kaç sözü var. Büyük bir çoğunluk kullanılmasının faydalı olacağını söyleseler de, kullanmazlar. Zaten emniyet kemerinin gerekliliği üzerine tereddüt yaşayanların fikirlerini ciddiye bile almadığım için hiç değinmiyorum.

 Belki bir nebze sizi etkileyebilirim diye sizler için detaylı bir araştırma yapmaya çalıştım. Emniyet kemerinin gerekliliğini istatistiklerle sunarsam, daha etkileyici olabilir diye düşündüm. Okuyucularımdan bir kişiyi kazansam bana yeter.

 Yapılan bir araştırma da; emniyet kemeri takılı olarak kaza geçiren 5.355 sürücüden, 43'ü hayatını kaybetmiş. Ancak takılı olmadan kaza geçiren 2.708 sürücüden, 127'si hayatını kaybetmiştir. Aradaki inanılmaz fark açıkça ortada ancak biraz daha netleştirmek için yüzdelere dökelim. Emniyete kemeri takılıyken kaza geçiren sürücülerin %0.80'i hayatını kaybediyorken, takılı değilken kaza geçiren sürücülerin %4.68'i hayatını kaybetmektedir. Yani emniyet kemeri takmamak hayata gözlerinizi yumma ihtimalinizi 5.85 kat arttırıyor.

 Yaralanmaların olduğu kaza durumlarına bakarsak; emniyet kemeri takılı olarak kaza geçiren 5.355 sürücüden, 1.642'si yaralanırken, takılı değilken kaza geçiren 2.708 sürücüden, 1.300'ü yaralanmıştır. Yani emniyet kemeri takılıyken kaza geçiren sürücülerin %30.66'sı yaralanıyorken, takılı değilken kaza geçiren sürücülerin %48'i yaralanmaktadır.

 Kafanızı ellerinizin arasına alarak tekrar düşünmenizi rica ediyorum. Sizce emniyet kemeri takma konusunda tereddüt yaşamak mantıklı mı? Unutmayın; eğer emniyet kemerinizin tokası takılmış ve tık sesi duyulmuşsa artık çok daha rahatsınız demektir.

 Peki birde takmamak için üretilen bahanelere bakalım. Yukarıda yazılanlardan sonra hangisi mantığınıza yatacak Allah aşkına!..

- Gömleğimin ütüsü bozuluyor!

- Rahatsız ediyor!

- Kısa mesafe gideceğim, emniyet kemeri kullanmasam da olur!

- Ben iyi sürücüyüm, kemer takmama gerek yok!

 'Ya bir git Allah aşkına' diyesiniz geldiyse, sizi kazandım demektir.

Sağlıcakla kalın...

Not: Veriler, tüik'ten alınmıştır.

www.facebook.com/coskun.karaca.14