Bakan Yumaklı: Başıboş köpeklerin yerleri sokaklar değildir
Abone olTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Konya'nın Karatay ilçesinde 2 yaşındaki Rana El Selci'nin sahipsiz köpeklerin saldırısı sonucu ölümünü değerlendirdi. Bakan Yumaklı, yasaların kendilerine verdiği yetkiyi kullanarak sorumluların gereken cezayı alması için süreci dikkatle takip ettiklerini belirtti.
Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda,
yaklaşık 1,5 ay önce Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 12 yaşındaki
kız çocuğu Eslem Teker'in acısının tazeliğini koruduğunu, Konya'nın
Karatay ilçesinde 2 yaşındaki Rana El Selci'nin de sahipsiz
köpeklerin saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.
Söz konusu olayla ilgili adli makamların soruşturma yürüttüğüne işaret eden Yumaklı, "Yasaların verdiği yetkiyi kullanarak sorumluların hak ettikleri cezayı alması için Bakanlık olarak süreci yakinen takip ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Yumaklı, sahipsiz köpeklerle ilgili tartışmaların başladığı günden bu yana üzerinde durdukları tek noktanın, söz konusu köpeklerin yerlerinin sokaklar olmadığına dikkati çekerek, "Bunun için TBMM'de ilgili kanuni düzenleme gerçekleştirilmiş, akabinde uygulama yönetmeliği de yayımlanmıştır. Ayrıca tüm valiliklere kanun ve yönetmeliğin uygulanmasında dikkat edilecek hususlar bildirilmiş, valiliklerimiz de İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantılarını gerçekleştirerek, ilde her kurumun üzerine düşen görevleri belirlemiş ve bu konudaki eylem planlarını oluşturmuşlardır." ifadelerini kullandı.
"Denetimlerimizi en küçük bir taviz vermeden sürdüreceğiz"
Halihazırda yerel yönetimler ve ilgili diğer kurumların sorumluluklarını çok iyi bildiklerini ifade eden Yumaklı, şunları kaydetti:
"Tüm yerel yönetimleri, toplama, kısırlaştırma ve
sahiplendirmenin yanı sıra, popülasyonun kontrol edilemediği
durumlara dair ilgili hükümleri de uygulamak üzere, Hayvanları
Koruma Kanunu'na ve ilgili yönetmeliğe uymaları konusunda tekrar
uyarıyoruz. Bu kapsamda, yerel yönetimlerin bütçelerinden
ayırmaları gereken miktarı rehabilitasyon ve bakımevi yapımı gibi
işler için kullanıp kullanmadığının denetimini en küçük bir taviz
vermeden sürdüreceğiz. Denetim sonucu görevini yapmadığı
tespit edilen sorumlular hakkında hapis cezası dahil kanunun
öngördüğü her türlü yaptırımın uygulanacağını hatırlatıyoruz.
Ayrıca, belediyelerin hayvanların toplanmasını yeterince
sağlayamadığı, topladığı hayvanları doğrudan veya usulsüz
sahiplendirmeyle bırakmaları durumunda uyguladığımız ağır cezai
yaptırımlara kararlılıkla devam edeceğiz."