2017 TRANSANATOLİA için geri sayım başladı.

Dünyanın en zorlu yarışları arasında, Türkiye’nin ise en zor yarışı olan TransAnatolia İzmir’ den başlıyor, Türkiye’ nin Alpleri olarak anılan Batı Toros sıradağları üzerinden ilerleyerek 2850 kilometre ve 8 gün sonra Samsun’da son buluyor.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Bütün yıl heyecanla beklediğim motor sporu organizasyonu için nihayet geri sayım başladı. 2010 yılından bu yana organize edilen bu muhteşem yarış bu yıl Ege, Akdeniz ve Karadeniz’i içine alan oldukça zorlu bir coğrafyada hem doğaya hem de pilotların kendilerine karşı verecekleri izlemesi nefes kesecek bir mücadele olacak.

Peki kimler nasıl katılacak bu yarışa. Öncelikle yarışta iki ana kategori var. Biri ralli diğeri raid. Ralli kategorisinde yarışmacılar organizasyon tarafından hazırlanmış yol notları ile zamana karşı mücadele ederler. Raid kategorisinde ise zamana karşı bir mücadele yoktur ekipler daha çok doğru yön bulma konusunda mücadele verirler. Bunun yanında ralli kategorisi tüm yarış sonunda en kısa süre üzerinden sıralama yapılarak puan alırken. Raid kategorisi belirlenen km ile gittiği etap için puan alır ve bu puanların toplamı podyumu belirler. Bunlara ek olarak Ralli kategorisi için pilotların ehliyetlerinin yanında sportif lisansları olması gereklidir. Raid kategorisi için ise sürücü ehliyet yeterlidir.  Bu kategorilerde mücadele edecek araçlar ise motosikletler, atv (quad)ler, SSVler, otomobiller,buggyler ve kamyonlar.

Dünyanın en zorlu yarışları arasında, Türkiye’nin ise en zor yarışı olan TransAnatolia İzmir’ den başlıyor, Türkiye’ nin Alpleri olarak anılan Batı Toros sıradağları üzerinden ilerleyerek, Denizli, Antalya, Konya-Karapınar, Niğde-Aladağ’ın ardından rotasını kuzeye çevirip Kapadokya, Tokat-Gümünek’den 2850 kilometre ve 8 gün sonra Samsun’da son buluyor.

Ege, Akdeniz ve Karadeniz sizi yanıltmasın. Kıyı simlerinde keyifle tatil yaptığımız yaz mevsiminde koy koy dolaştığımız ve sadece arada manzara için yükseldiğimiz bu bölgelerin çok az bildiğimiz yüksek ve iç kısımları sandığımızdan çok daha büyük bir mücadele gerektiriyor geçiş için. Ulaşımı zor olduğu veya olmadığı için ziyaret edemediğimiz ve bilmediğimiz arka kısımlarda özel tasarlanmış araziye uygun araçlarla büyük bir mücadele yaşanacak.

Ancak bu mücadeleyi sonuna kadar verip podyuma çıkabilmek için yalnızca iyi sürücü olmak yetmiyor. 8 gün sürecek bu macerada sonucu kondisyon, odaklanma ve dayanıklılık belirleyecek. Pilotlar kullandıkları aracın mekaniği yanında, yüksek ısı, geceleri uyuyacakları çadırlarda ve yemeklerde konfordan uzak oluşları da sonucu değiştirecek etkenler arasında.

Düzenlendiği ilk yıl itibariyle her yıl biraz daha gelişen teknik altyapıyla organizasyon ekibi bu yılda katılımcı sporcular ve izleyiciler için unutulmayacak derecede zorlu ve bir o kadar muhteşem manzaralara sahip rotalar hazırladılar. Böylelikle yerli ve yabancı pilotlar ve izleyiciler yarışma heyecanı dışında Türkiye’nin gizli güzelliklerini de yakından görme fırsatı bulacaklar.

Bende izlemek istiyorum diyenler ise sitesinden misafir kayıt kısmına kayıt yaptırarak bu mücadeleye yakından tanık olabilirler.