BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,73
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları Ukrayna'dan destek buluyor

Altın, Ukrayna'daki gerginliğin getirdiği güvenli liman alımlarından destek bulmaya devam ediyor.

Abone ol

Altın, yatırımcıların ağırlıklarını ABD ekonomisinin görünümü ve teşviklerin daha da azaltılacağı beklentisinden, Ukrayna'daki gerginliğe yöneltmesinin etkisi ile, son bir haftanın en yüksek seviyesinin yakınında işlem görüyor. Palladyum Ağustos 2011'den bu yana gördüğü en yüksek seviyesinden gevşedi.

Spot altın, dünkü seviyesi olan ons başına 1,305.97 dolardan bugün Singapur saati ile 15:20'de 1,302.36 dolara geldi. Metal dün 1,309.09 dolara kadar çıkarak 7 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Palladyum dün, dünyanın en büyük üreticileri Rusya ve Güney Afrika'da arz sıkıntısı olabileceği endişeleri ile ons başına 829.25 dolara kadar çıktıktan sonra, bugün yüzde 0.3 kaybederek 824.96 dolara indi.

Altın bu yıl, kısmen Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginliğin de etkisi ile yüzde 8.4 değer kazandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Ukrayna liderleri ve uluslararası müttefiklerinin Rusya'yı şiddet olaylarından dolayı suçladığı bir ortamda yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın seçimleri geçersiz kılabilecek bir iç savaşa doğru sürüklendiğini söyledi. Altın, Fed'in ABD ekonomisindeki toparlanma ile birlikte teşvikleri azaltmaya başlamasına rağmen, 2013 yılındaki yüzde 28'lik kaybın ardından sıçrama gerçekleştirdi.

Commonwealth Bank of Australia analisti Lachlan Shaw, "Altın, Ukrayna'daki tansiyonun artması ile birlikte, güvenli liman alımlarına bağlı olarak değer kazandı," dedi ve "Palladyum fiyatları, Güney Afrika'daki arz sıkıntılarının sürmesi ve Ukrayna'daki olaylardan dolayı Rusya'ya karşı uygulanacak ticaret yaptırımlarının da ihracatı sınırlayacağı beklentilerine bağlı olarak yükseldi" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dünkü seviyesi olan ons başına 1,305.90 dolardan bugün 1,302.70 dolara geldi. Fed Başkanı Janet Yellen, geçen hafta ekonominin desteğe ihtiyaç duyduğunu kaydetmesinin ardından, bugün ABD Ticaret Odası'nda bir konuşma yapacak.

Spot platin, dün ons başına 1,486 dolar ile 7 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, bugün yüzde 0.5 düşerek 1,475.03 dolara indi. Güney Afrika'da en büyükplatin üreticilerinden Lonmin Plc, dün işbaşı yapmak isteyen bazı maden işçilerinin zor kullanılarak engellenmesinin ardından, 16 haftadır süren grevi kırmak için, platin madenlerini ikinci günde de açık tutacak.