BIST 9.530
DOLAR 32,50
EURO 34,83
ALTIN 2.478,96
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları neden düşüyor?

Altının ons fiyatı dün de 1.240 doların altına inerek 4.5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Abone ol

2012 yılını 1.675 dolardan kapatan altının ons fiyatında bu yıl yaşanan düşüş yüzde 26 oldu. Bu trendin devam etmesi durumunda, altın 13 yıl sonra ilk defa yıllık bazda yatırımcısına zarar ettirmiş olacak.

2000 yılını yüzde 6,5’lik kayıpla tamamladıktan sonra, 2013 yılına kadar her yılı yükselişle kapatan altında 13 yıl sonra bir ilk yaşanmak üzere. ABD Merkez Bankası’nın (FED), aylık tahvil alımlarını azaltabileceğine işaret etmesinin ardından altının ons fiyatı çarşamba gecesi yaklaşık yüzde 2,2 düşerek 1.242 dolara indi. Hürriyet sinin haberine göre, altının ons fiyatı dün de 1.240 doların altına inerek 4.5 ayın en düşük seviyesine geriledi. 2012 yılını 1.675 dolardan kapatan altının ons fiyatında bu yıl yaşanan düşüş yüzde 26 oldu. Bu trendin devam etmesi durumunda, altın 13 yıl sonra ilk defa yıllık bazda yatırımcısına zarar ettirmiş olacak. Yurtdışındaki düşüşün etkisiyle 24 ayar altının gram fiyatı içeri de 81 liranın altına indi. Altının gramı 2012 sonunda 96.5 lira olmuştu. Çeyrek altının 212 sonunda 155 lira olan fiyatı ise 130 liraya geriledi.

DOLAR TEKRAR YÜKSELİŞTE

FED’in 29-30 Ekim tarihli toplantısının önceki gün açıklanan tutanaklarına göre, para politikası kurulu üyeleri geçen ayki toplantıda, ekonomik büyümenin de bunu desteklemesi koşuluyla tahvil alımlarının azaltılmasına gelecek birkaç toplantıdan birinde karar verilebileceği görüşünü paylaştı. Ekonomide ılımlı toparlanmaya işaret eden FED üyeleri, istihdam piyasasının da iyileşme yolunda olduğu görüşünde. Toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve reel faizlerde yaşanan yükseliş, dolarda değerlenmeye yol açarken altın fiyatlarına olumsuz yansıdı. FED’in tahvil alımlarını azaltabileceğine ilişkin işaret, önceki gün 2 TL’ye kadar gerileyen doların tekrar 2.020 TL’nin üstüne çıkmasına neden oldu.

KALICI DÜŞÜŞ YAŞANMAZ

Altın fiyatlarındaki düşüşün bir diğer nedeni de yaz aylarının ardından, Hindistan’da biten festival sezonu ile birlikte, Hindistan ve Çin’in fiziki altın talebinin nisan-mayıs dönemine göre zayıflaması. Ayrıca, Comex ve Şangay Metal Borsasında günlük işlem hacimlerinin düşmesi, altın fiyatlamasındaki dalgalanmayı arttırıyor. Analistler, altın varlığı tutan borsa yatırım fonlarının, kasım ayı boyunca altın varlıklarını azalttığına da dikkat çekti. Haziranda 1.200 dolar seviyesinin altına düşüşlerde, altının çıkarılma maliyetine yaklaşılması sebebiyle, fiziki talebin arttığını ve bazı altın maden işletmelerinin işletme kapattığını hatırlatan uzmanlar, altında aşağı yönlü riskler korunsa da düşüş hareketlerinin kalıcı olmayacağını ileri sürdü.

UZUN YAVAŞ BİR HAREKET OLABİLİR

FED’in toplantı tutanaklarında varlık alımı programında ilerleyen dönemde bir azaltım ihtimalinden söz etmesinin altında düşüşe neden olduğunu belirten Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Uzmanı Burak Demirpehlivan, “Ancak asıl tepki bu haber sonrasında ABD 10 yıllıklarında oluşan yükseliş ve aralık vadeli altın opsiyonlarında vade sonuna bugünden itibaren 4 gün kalmış olması. Vade sonuna yaklaşmamız ile volatilite artış izleniyor. Şu anda izlediğimiz hareketler hâlâ bir yükseliş öncesi konsolidasyon özelliğini taşıyor. Ancak bu yükseliş ani bir hareketten ziyade, yükselen faizlere rağmen gözlemlenebilecek uzun yavaş bir hareket olabilir” dedi.

ALTIN FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

· FED’in tahvil alımlarını azaltma işareti
· ABD’nin 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş
· Hindistan ve Çin’in talebinin azalması
· Altın varlığı tutan borsa yatırım fonlarının satışları.
· Altın opsiyonlarında vade sonunun yaklaşması.

22231156.jpg