BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,82
ALTIN 2.439,57
HABER /  GÜNCEL

Altın çilek mucizesi sonunuz olmasın!

Mucize zayıflama ilacı olarak piyasaya sunulan Altın Çilek'le ilgili eczacılardan uyarı geldi

Abone ol

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, ilaç formuna getirilen her türlü bitkisel ürünün, doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan internet sitelerinden alınarak tüketilmesinin, insan sağlığı açısından büyük tehditleri de beraberinde getirdiğinin unutulmaması gerektiğini bildirdi.

Kızılay, bugün çeşitli basın yayın organlarında yer alan Bartın'da zayıflamak için birkaç gün önce internetten aldığı altın çilek hapını kullanan bir vatandaşın, hayatını kaybettiği yönündeki haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Türk Eczacıları Birliği olarak kısa bir süre önce yaptıkları basın açıklamasıyla 'altın çilek' isimli bitkisel kaynaklı ürünün sağlık üzerindeki ciddi tehlikeleri karşısında kamuoyunu bilgilendirdiklerini ve halkı bu konuda uyardıklarını anımsatan Kızılay, yetkililerin harekete geçmeyip, gerekli önlemleri acilen almadıkları takdirde bu durumun ne ilk ne de son olacağını ifade etti.

Son dönemde oldukça popüler bir hal alan ve mucizevi bir ürün olarak lanse edilen altın çilek hapının halk sağlığı üzerinde oluşturacağı ciddi sağlık sorunlarına yönelik büyük endişelerinin olduğunu belirten Kızılay, "Bugün öğrendiğimiz haberle bu endişemizde ne kadar haklı olduğumuzu maalesef ki üzücü bir olayla öğrenmiş bulunmaktayız. Habere göre Bartın'da yaşayan 50 yaşındaki Fatma Sinaplı adlı vatandaşımız zayıflamak ümidiyle neredeyse tüm sağlık sorunlarına deva olduğu iddia edilen altın çilek hapını internetten alıp kullanmış ve hayatını kaybetmiştir" ifadelerini kullandı.

İlacın tek gerçek uzmanı olarak eczacıların ister bitkisel ister kimyasal kökenli olsun bugüne kadar masum gibi gösterilmeye çalışılan bitkisel ürünlere ilişkin ciddi tehlikeler konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Kızılay, açıklamasında şu görüşlerini aktardı:
"Türk Eczacıları Birliği olarak, bu tür bitkisel kaynaklı olup ta farmasötik forma getirilmiş ilaç formundaki ürünlerin yani ilaç ve ilaç etkisi gösteren ürünlerin tamamının sadece Sağlık Bakanlığı onayı ile sadece eczanelerden halka ulaştırılması gerektiğine inanıyoruz ve bu konuda büyük bir çaba sarf ediyoruz. Ancak bu tür ürünler maalesef hala Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından ruhsatlanmakta, büyük bir denetimsizlik nedeniyle internetten veya başka yerlerden gelişigüzel satılmaktadır."

ALTIN ÇİLEĞİ ANALİZ ETTİRİYORUZ

Kızılay, söz konusu meyve ile ilgili yeterli düzeyde bilimsel bir çalışma yapılmadığına işaret etti.

Ürünün içeriğinde ne olduğuna ilişkin detaylı analizlerin de yapılmadığına dikkati çeken Kızılay, bu duruma bir açıklık getirebilme ümidiyle Merkez Heyetinin aldığı bir kararla Sağlık Bakanlığı ile birlikte hareket ederek, altın çilek hapından numuneler aldıklarını bildirdi. Kızılay, "Bu numuneleri analiz ettirdikten sonra, 'içeriğinde ilaç var mıdır yok mudur?' yani 'gösterildiği gibi masum mudur değil midir?' hepsi ortaya çıkacak ve bu soruların cevaplarını kamuoyuyla paylaşacağız" açıklamasında bulundu.

Kızılay, şunları kaydetti:
"Unutulmamalıdır ki; ilaç formuna getirilen her türlü bitkisel ürün, doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan hele hele halk sağlığını düşünmeden sadece kar amacıyla hareket eden internet sitelerinden alınarak tüketilmesi, insan sağlığı açısından büyük tehditleri de beraberinde getirmektedir. Bu ürünlerin satışı ve kullanımı konusunda yetkilileri acilen göreve davet ediyor ve tüm toplumu bir kere daha uyarıyoruz. Bir kez daha üstüne basa basa belirtmeliyim ki; bitkisel kaynaklı ilaç formundaki tüm ürünler Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmalı ve denetlenmelidir.
Unutmayınız ki sağlığınız her şeyden değerli."