BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.435,08
HABER /  DÜNYA

Almanya'dan Ukrayna'ya tehdit

Eski Başbakan Yulya Timoşenko'ya yapılan kötü muameleye Alman liderlerden sert tepki geldi.

Abone ol

Almanya'nın yeni Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, eski Başbakan Yulya Timoşenko'ya yapılan kötü muameleyi protesto amacıyla önümüzdeki ayın ortasında Ukrayna'da yapılacak zirveye gitmeme kararı aldığını açıklarken,  Başbakan Angela Merkel ise altı hafta sonra başlayacak Avrupa Şampiyonası için Ukrayna'ya gitmeme tehdidinde bulundu.
Ukrayna'da Turuncu Devrim sonrası başbakanlık yapan Timoşenko, Rusya ile 2009 yılında imzaladığı doğalgaz anlaşmasında devleti zarara uğrattığı gerekçesiyle 7 yıla mahkum oldu. Vücudunda morluklar bulunduğu teyit edilen Timoşenko'nun Almanya'da tedavi görmesine izin verilmesini istendi.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, eski Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko'ya yapılan muameleyi protesto etmek için mayıs ayı ortasında Yalta'da düzenlenecek Orta Avrupa Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmayacağını açıklaması büyük yankı uyandırdı. Alman gazeteleri Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un, aldığı kararın doğru ve dramatik bir jest olduğunu, Almanya?nın bu yapılanlara kayıtsız kalmayacağına dair açık tavır alması gerektiğini yazdı.

Bu arada haziran ayında başlayacak ve Polonya ile Ukrayna'nın ortaklaşa ev sahipliği yapacağı Avrupa Futbol Şampiyonası EURO 2012'nin Ukrayna'da yapılmasının hata olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Kiev yönetiminin tutum değiştirmemesi halinde Alman politikacıların takımlarının maçını izlemek için Ukrayna'ya gitmemesi gerektiği belirtildi