BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,66
ALTIN 2.509,92
HABER /  GÜNCEL

Almanya'da E.coli vakaları artıyor

Almanya'da araştırmacılar hala, ölümlere yol açmaya devam eden E.coli bakterisinin kaynağını bulmaya çalışıyorlar. İspanyol sebze meyva üreticileri ise öfke içinde.

Abone ol

Almanya'da araştırmacılar hala, ölümlere yol açmaya devam eden E.coli bakterisinin kaynağını bulmaya çalışıyorlar. İlk günlerde ölümcül bakterinin İspanya'da üretilen salatalıklardan geçtiği bildirilmişti; ancak daha sonra bu salatalıkların söz konusu bakteriyi taşımadığı anlaşıldı.

Çoğunlukla Almanya'nın kuzeyinde bulunan 470 dolayında hastada, ağır ve ölümcül olabilecek belirtiler görülüyor.

Son E.coli salgını, Almanya'da 15, İsveç'te 1 kişinin ölümüne yol açtı.

Bakteriden İspanya salatalıklarından kaynaklanmadığı bilgisi, İspanyol üreticiler açısından çok gecikmeli geldi ve ülkenin güneyinde tonlarca yeni toplanmış salatalık imha edildi.

İspanya hükümeti, sebze üreticileri için tazminat talep ederken, Başbakan Yardımcısı Alfredo Perez Rubalcaba, Hamburg yetkililerine karşı yasal girşimde bulunabileceklerini söyledi.

Die Welt gazetesi, Almanya'nın kuzeyinde yaşayanların, yörede yetişen sebzeleri bile almadığını yazdı.

Almanya'daki Robert Koch Enstitüsü, özellikle Kuzey Almanya'da yaşayan halka çiğ sebze yenmemesi çağrısında bulunmuştu.

Almanya'da E.coli (Escherichia coli) bakterisinden 1169 kişi etkilendi.

Birçok vakada, mide bağırsak enfeksiyonu, böbreklerde sorun yaratan ve ölümcül olabilen Hemolitik-üremikSendrom'a (HÜS) yol açtı.

Robert Koch Enstitüsü, Almanya'da bugün HÜS vakalarının 100 kişi daha artarak 470'e ulaştığını bildirdi.

Hamburg'daki kliniklerde yaratan HÜS hastalarının yaklaşık yarısı, hastalandıktan 3-5 gün sonra, epilepsi nöbeti ve konuşma bozukluğu gibi sinirsel bozukluklar sergilediler.

Alman yetkililer, yaptıkları incelemelerin, bu kişilerin salatalık, domates ve marul gibi çiğ sebze yiyerek enfeksiyon kaptıklarını gösterdiğini belirtiyorlar.

İsveç'te 41 kişide E.coli bakterisine rastlandı ve bu hastaların 15'inde HÜS görüldü. Danimarka'da 6, Hollanda'da 2, İngiltere'de 2 HÜS vakası saptandı.

İspanya sebze meyva ihracat federasyonu başkanı Jorge Brotons, doğan bunalımın İspanyol ihracatçılarına haftada 200 milyon euro zarara yol açtığını; hemen tüm Avrupa'nın İspanya'dan sebze ve mneyva almayı durdurduğunu söyledi.

Almanya ise, ölümlere yol açan bakterinin İspanya'dan ithal edilen sebzelerde görülmemesine rağmen, İspanya'dan gelen salatalıklar konusunda uyarı yayımlamalarının doğru olduğunu; zira bu salatalıklarda farklı, daha az tehlikeli türde bir E.coli bakterisi görüldüğünü savunuyor.