BIST 9.801
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,67
HABER /  GÜNCEL

Alman istihbaratı, ABD’ye çalışmış

Alman televziyon kanalı ARD ve Süddeutsche gazetesi, Alman gizli istihbarat servisi BND’nin, Irak’ın işgali sırasında ABD ve müttefiklerine bilgi sağladığı ileri sürüldü.

Abone ol

Alman televizyon kanalı ARD ve Süddeutsche Zeitung gazetesinde yer alan haberlerde, 2003’te Washington’ın Irak’a savaş açma kararına şiddetle karşı çıkan ülkelerin başında gelen Almanya’nın, bu şekilde fiilen savaşa katıldığı savunuldu.

Haberlerde, 17 Mart 2003’te Bağdat’taki Alman büyükelçiliğinin kapanmasından hemen önce Fransız pasaportuyla Irak’a giren 2 Alman istihbaratçının, Amerikan askerlerine muhtemel hedefler konusunda bilgi verdiği belirtildi. Gazete, bu işbirliğinin, dönemin BND başkanı August Hanning tarafından da doğrulandığını kaydetti.

ARD’ye konuşan bir Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilisi de Alman ajanların, ‘direkt yardımda’ bulunduklarını vurgularken, Alman gizli servisi ise iddiaları reddetti. BND, bölgedeki Alman ajanlarının bilgileri yalnızca Alman hükümetine verdiğini açıkladı. Dönemin Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Irak Savaşı’na şiddetle karşı çıkmış ve savaş karşıtı propagandayla seçimi ikinci kez kazanmıştı.

İngiliz ordusunun üst rütbeli subaylarından Tuğgeneral Nigel Aylwin Foster, Irak’taki ABD ordusunu “kurumsal ırkçılık” yapmakla suçladı. Tuğgeneral Foster, ABD Kara Kuvvetleri’nin yayın organı Military Review dergisi için kaleme aldığı makalede, özellikle işgalin ilk aylarında ABD’nin Irak’taki uygulamalarının halkı koalisyondan uzaklaştırdığını yazdı.

Askerlerin son derece ciddi bir cehaletle olaylara yaklaştığını, yaptıklarının doğruluğuna inandırıldığını ve kötü yönetildiğini öne süren Tuğgeneral Foster, ABD askerlerinin bulunduğu toprakların kültürüne karşı hiçbir hassasiyet göstermemesi ve hatta bunu kurumsal bir ırkçılığa dönüştürmesinin Irak’ta ortaya çıkan direnişin önemli ateşleyicilerinden biri olduğunu savundu.

Kaynak: