BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,75
ALTIN 2.502,12
HABER /  DÜNYA

Alevi Kültür Dernekleri’nden BDP’ye ziyaret

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ve beraberindeki heyet, Anayasa çalışmaları sürecinde Alevilerin hak ve özgürlüklerine yön...

Abone ol

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ve beraberindeki heyet, Anayasa çalışmaları sürecinde Alevilerin hak ve özgürlüklerine yönelik çalışmalar yapılması konusunda destek istemek için BDP Genel Merkezi’ni ziyaret etti.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, beraberindeki dernek yöneticileri ile birlikte BDP Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Doğan Demir ve dernek yöneticilerini BDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Meral Danış Beştaş ve Yüksel Mutlu karşıladı.

“ALEVİLERİN TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ CİDDİYE ALINSIN”
Sadece BDP’yi değil, parlamentoda grubu bulanan 4 partiden de randevu istediklerini söyleyen Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, anayasa sürecinde Alevi’lerin taleplerini ve beklentilerini iletmek istediklerini belirtti. Yapılan anayasa değişikliklerin tamamında Alevilerin hak ve özgürlük talepleri ile ilgili hiçbir gelişme olmadığını ifade eden Doğan Demir, “Bundan sonraki süreçte umut ediyoruz ki, yapılan anayasa değişikliklerinde Alevilerin temel hak ve özgürlükleri ciddiye alınır, bu ülkede eşit yurttaşlık olan talebimiz yerine getirilir. Bizim hem hükümetten hem de diğer siyasi partilerden beklentimiz yeni anayasanın olmasını istiyoruz. Tam da barış sürecinin konuşulduğu bir zamanda hem inanç özgürlüğünün yaşandığı hem de bütün taleplerin karşılanabileceği bir alan olsun istiyoruz” dedi.

“BU MESELE EN AZ KÜRT MESELESİ KADAR ESKİ MESELE”
Türkiye’de Alevilere yönelik ayrımcılığı çok eski ve derin olduğunu söyleyen Eş Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Mutlu, “Bu mesele en az Kürt meselesi kadar eski bir mesele. Yeni yapılacak anayasada eşit yurttaşlık, Alevilerin kendilerini ifade edebilmeleri, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Alevilere ait malların ve mülklerin Alevi kurumlarına verilmesi, çok din, vicdan, inanç özgürlüğünün sağlanması konusunda partimizin bundan sonra mücadelesi devam edecek ve Anayasa Komisyonu’na önerileri var” diye konuştu.

“48 MADDEDE ANAYASANIN OMURGASI YOKTUR”
Türkiye’nin son 1 haftadır Anayasa gündemini daha yoğun bir şekilde tartıştığını belirten Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, “Biz Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda bulunan bir parti olarak o masada Türkiye’de yaşayan ve hak ve özgürlük talep eden herkesin sesi olmaya çalışıyoruz. Kürt sorununun çözümü, Kürtlerin eşit yurttaşlık taleplerinin karşılanması gibi konularda taslak çalışmaları ve madde önerileri sunuyoruz ama temel perspektifimiz Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından dil, din, kimlik, inanç özgürlüğünün sağlandığı ve koruma altına alındığı ve devletçe tanındığı bir anayasal sistem, bu yönüyle özellikle Alevilere yönelik ayrımcı uygulamalar anayasadan, yasadan kaynaklı pratiği ve yasal mevzuatı hepimiz biliyoruz. Bizim sunduğumuz taslak bizim görüşlerimizdir, o taslakta da Alevilere, diğer kimliklere, dillere, inançlara yönelik kesinlikle eşit bir yaklaşım olması gerektiği ve hatta farklı inançların harcamalarına ilişkin pozitif ayrımcılık yapılması gerektiği yönünde bir önermemiz var fakat şuana kadar henüz bu konuda diğer partilerin onayını almış durumda değiliz. Türkiye gerçekten 1982 anayasası ile yürüyemeyecek durumdadır. Herkes darbe anayasasının kaldırılmasını söylerken iş pratiğe geldiğinde maalesef eski statükocu yaklaşım kendisini gösteriyor. Bugün koparılan kıyamet de buna dairdir. 48 maddede anayasanın omurgası yoktur. 48 madde tek başına kabul edilerek, ‘anayasa değişikliğini yaptık, Türkiye bu konuda ciddi bir ilerleme sağladı’ deme noktasında değiliz. Tartışmalar çok yanlış bir zeminden yürüyor. Kabul edilen maddeler arasında kişi bilgi ve verilerin korunmasından kamu denetçisine başvurma hakkı geliyor. Böyle anayasa çok temel olmayan, şüphesiz hepsi temel ama hak ve özgürlükler alanında birbiri ile bağlantılanamayacak maddeler var. Bir paketin çıkması düşünüyorsa bizim BDP olarak Türkiye’nin temel sorunlarına temas eden, başta Kürt sorunun çözümü noktasında, barış ve çözüm sürecine katkı sunacak, ikinci aşamaya güç verecek bazı düzenlemelerin olması gerekiyor. Tabi ki inanç özgürlüğünün, ayrımcılık yasağının da eşitlik maddesinde düzenlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Yapılan açıklamaların ardından ziyaret basına kapalı olarak sürdü.
(İHA)