BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,52
ALTIN 2.497,92
HABER /  GÜNCEL

Alerjik bünyeler bu aylara dikkat!

Soğuyan havalar nedeniyle uzmanlar, astım hastaları ve alerjik bünyeye sahip olan kişilerin kış aylarında daha dikkatli davranması gerektiğini belirtiyor.

Abone ol

Kış aylarında egzoz gazı, araba ve fabrika dumanları, ısınmak için kullanılan odun, kömür ve benzeri yanıcı maddeler hava kirliliğine neden oluyor. Soğuk hava ve hava kirliliği alerjik hastalar için olumsuz bir faktör oluşturuyor. Bu mevsimde nezle, grip, farenjit gibi viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, soğuk hava, kirli hava, alerjenler, çeşitli gıda maddeleri, parfüm, boya, stres gibi pek çok faktör astım hastalarını olumsuz etkiliyor.

Alerjik bünyeye sahip kişiler dikkat!
Central Hospital’dan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mübeccel Akman, “Alerjik bünyeye sahip kişiler bu faktörlerden çok etkileniyor, kirli havaya maruz kalmaları sonucunda astım atakları geçirebiliyor. Özellikle mikroplar böyle havalarda solunum yollarına yerleşerek zatürre, sinüzit, bronşit gibi hastalıkların artmasına sebep oluyor. Soğuk havalarda, solunum yollarının kurumasına ve daralmasına bağlı olarak hastaların burundan nefes almaları zorlaşıyor ve ağız yoluyla nefes almaları ile soğuk hava solunum yollarını olumsuz etkiliyor.” diyerek kış aylarının hastalıklara davetiye çıkardığını vurguluyor.

Kirli hava, astımda artışa sebep oluyor
Alerjik yapıda olan kişilerin kirli havayı solumasının var olan duyarlılığı daha da artırdığına dikkat çeken Uzm Dr. Mübeccel Akman ekliyor:

“Kirli havanın fazla olduğu yerlerde alerjik göz hastalıkları, alerjik rinit (saman nezlesi) ve astım hastalığında büyük artış görülüyor. Hava kirliliğine sebep olan kimyasallar göz, burun ve akciğerlerdeki hücreleri uyararak alerjik tepki oluşmasını tetikliyor. Böylelikle hastalarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma, öksürük, kızarıklık ve kaşıntı belirtileri görülüyor. Alerjik astımı olan hastalar soğuk ve kirli havaya maruz kaldıklarında astım atağı geçirebilirler.”

Kış aylarında nelere dikkat edilmeli?

Uzm. Dr. Akman, alerjik hastaların soğuk havalarda nelere dikkat etmesi gerektiğini şu şekilde sıralıyor:

“Hava kirliliği olan ortamlardan uzak durulmalı, kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre bulunulmamalıdır. Sigara dumanından korunarak, soğuk hava yüzünden solunum yollarının etkilenmemesi için dışarı çıkarken ağız, burun ve göz gibi organlar iyi korunmalı, yünlü atkı, bere ve kazak giyilmemelidir.”