BIST 9.652
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,66

Akıl Oyunları Otobüsü'yle tanışmaya ne dersiniz!

Çocuklar için hayal kuran bir eğitimci Erdem Turan'ın Akıl Oyunları Otobüsü'yle tanışmaya ne dersiniz?

Sizi Erdem Turan ile tanıştırmak istiyorum. Nam-ı diğer 'Bay Satranç.'

Kendisi iktisat masterı olan, sosyoloji mezunu, çocuk gelişimcisi ve uzun yıllar okul öncesi eğitim kurumlarında işletmecilik yapmış biri. Ama o kendini en çok satranç antrenörlüğü ve usta öğretici olarak tanımlamaktan hoşlanıyor. Bu kimliği ve satranca olan tutkusu onu şahane bir projeyi hayata geçirmesi için de teşvik etmiş. Önce 'Çocuğuma nasıl satranç öğretebilirim?' adlı bir kitap kaleme almış ardından da daha çok çocuğa ulaşmak için kolları sıvamış. 

Hayali bir satranç otobüsüyle çocuklara gitmek onlara satrancın büyüsünü anlatmakmış. Ancak çağ değişiyor ve akıl oyunları da en az satranç kadar Erdem Turan'ın hayatında önemli bir yere sahip oluyor. O da satranç otobüsü hayalini 'Akıl Oyunları Otobüsü'ne dönüştürüyor. 

2016 yılında temellerini attığı Akıl Oyunlar Otobüsü projesiyle okul okul, sokak sokak gezerek çocukların dünyasına giriyor. Otobüste hem çocukların hayal güçlerini besleyen kaynak ve materyaller hem de çeşitli oyun malzemelerinin bulunuyor. Üstelik çocuklar sadece bakıp, oynayıp gitmiyorlar istedikleri şeyleri de satın alabiliyorlar. 

2016 yılından bu yana her tür yasal izin kontrolleri yaptıran Erdem Turan, 2 Şubat 2019'da Akıl Oyunları Otobüsü'yle tam zamanlı gezmeye başlıyor. Bana bir mesaj yoluyla ulaşan ve hayalini anlatan Erdem Turan, Akıl Oyunları Otobüsü hakkında şunları anlattı:

"Bu proje müteşebbis bir kişinin birden bire aklına gelerek bu işten çok para kazanırım düşüncesi ile yapılan bir proje değil...İçinde her bütçeye göre akıl, zeka ve beceri oyunları barındıran bir dünya. Çocuklarımızın beğenisine sunduğumuz oyunlarımız yerli üretim ham ahşap  ve anti alerjen, anti kanserojen plastikden üretiliyor. Okullarla kumbara etkinlikleri yapıyoruz. Okul etkinliğinden 1 hafta önce öğrencilere bilgi veriliyor. Bu 1 hafta içinde her öğrenci atık materyallerden(pet şişe, ilaç kutusu vb) kendisine bir kumbara hazırlıyor.  Bu atık materyallerden yapılan kumbara karşılığı her öğrenciye ‘’solo test’’  isimli oyun hediye ediliyor. Daha sonra etkinlik günü öğrencilerimiz büyük boy satranç , büyük boy jenga , büyük boy domino , büyük boy dama oyunları ile oynatılıp hem eğlendirilecek hem de öğreniyorlar.

ÇOCUKLARIMIZIN BOYNUNU BÜKMÜYORUZ

Çocuklarımızın alışveriş sırasında boynu bükülmesin diye okul yönetimi tarafından ortalama bir rakam belirlenerek her öğrencinin birbirine yakın parayla alışveriş yapması sağlanıyor. Okul yönetiminin belirlediği rakamdan fazla para getiren öğrencilere de belirlenen rakam kadar satış yapılıyor. 

HEDEFİM NE?

bu sistem çocuklarımıza ne katacak? diye soracak olursanız; hem atık materyallerin değerlendirmesini sağlanacak, hem evde kumbara yapımı sırasında  anne-baba ile ortak bir paylaşım şansı doğacak, para biriktirmenin keyfine varılacak, biriktirdiği parayla herhangi bir çizgi film karakteri veya popüler bir oyuncak değil de onun zekasını geliştirip, stratejik ve mantıksal olarak daha iyi düşünmesini sağlayacak, ince motor becerilerinin gelişmesini sağlayacak bir oyun satın  almış olacak. bu aldığı oyun, emek sarf edip para biriktirdiği için onun için değerli olacak. bu oyunla diğer oyuncaklarına, tablet, telefon ve televizyona ayırdığı vakitten daha çok zaman ayıracaktır. aynı zamanda çocuklar için değişik bir ambiyans yaratılmış olan otobüsümüz onlar için değişik bir ortamda bulunup kendi parasıyla alışveriş yapmanın  keyfini yaşatacaktır. ayrıca oyunlarımız her yaş grubundan kişiye çabuk karar verme, çözüm odaklı düşünme bir sonraki aşama hakkında fikir yürütme ve öngörme , olasılıkları hesaplama, mantığı etkili ve yetkili bir şekilde kullanma becerisi kazandırır. "

Deniz Temur'u sosyal medyadan takip etmek için:

facebook.com/obenimannem

instagram.com/obenimannem

youtube.com/deniztemur