BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,80
HABER /  GÜNCEL

Akaryakıtta büyük vurgun

Akaryakıtta ortalığı karıştıran iddia. İddialara göre kaçakçılığın boyutu 1.8 milyar dolar..

Abone ol İzmir'de faaliyet gösteren iki ayrı şirketin 2004'ten bu yana İsrail'den vergiden muaf 'ham yağ' adı altında 'solvent' ithal ettiği ortaya çıktı. Kaçakçılığın boyutunun 1. 8 milyar dolar olduğu öne sürüldü.

Gümrük Müsteşarlığı'nda görevli müfettişlerin çalışmaları sonucu İzmir'de faaliyet gösteren iki ayrı şirketin 2004'ten bu yana İsrail'- den vergiden muaf 'ham yağ' adı altında 'solvent' ithal ettiği belirlendi. Gümrük müfettişlerince hazırlanan raporda, 138 serbest dolaşım beyannamesi ile 8 bin 700 ton solventin ithal edildiği vurgulanarak kaçakçılığın boyutunun 1. 8 milyar dolar olduğu öne sürüldü.

ANALİZLER BAŞKA ŞEY SÖYLEDİ

Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu, son yılların en büyük "solvent" kaçakçılığını ortaya çıkardı. 18 Aralık 2006'da ATS Kimya Sanayi Ticaret LTD ŞTİ. adına İzmir Gümrük Müdürlüğü'nce tescili ham hafif yağ olarak beyan edilen "solgad 100" isimli eşyanın, İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü laboratuvar analizleri sonucunda "Solvent nafa" olduğu belirlendi. ODTÜ Petrol Araştırma Merkezi'nde yapılan analizinde de aynı sonucun çıkması üzerine Gümrük Müsteşarlığı, soruşturmanın genişletilmesine karar verdi.

YÜZ KAT AZ ÖTV ÖDEDİLER

Gümrük müfettişleri, ATS'nin ürünü tiner ve türevi şeklinde satıldığını belirtti. Raporda, "ATS solvent nafa beyan etseydi kilogram başına 0.015 YTL değil, 1.485 ödeyecekti. ÖTV miktarında yaklaşık yüz kat farklılık olduğu görülüyor" değerlendirmesi yapıldı. Müfettişler soruşturmalarında ATS firmasının ürün sattığı 17 firmayı da mercek altına aldı.

Firmalardan birkaçı hariç çoğu hakkında, sahte belge kullanmak, ilgililerin yerlerinin bulunamaması, işyeri adreslerinde bulunulmaması, faaliyette bulunulmaması, vergilerini zamanında ya da hiç ödemedikleri, firmaların unvanlarında belirtilen faaliyet alanlarında iştigal etmekten ziyade belli amaçlar için kurulmuş firmalar oldukları yönünde raporlar bulunduğu öne sürüldü. Müfettişlerin ilginç tespiti de her iki firmanın depolarında birbirine çok yakın tarihlerde yangın çıkması. Rapora göre, Nergiz Boya ve Kimya San. İzmir Kemalpaşa deposunda 4 Eylül 2005’te ATS’nin Kemalpaşa'daki deposunda da 16 Kasım 2005'te yangın çıktı. Müfettişler yangıları “şüpheli" buldu.

Bugün