BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.431,77
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

AK Parti'den CHP'ye referandum yanıtı

CHP 'yeni referandum yasası bir yıl uygulanamaz' derken maddenin mimarı AK Partili İyimaya sert çıktı.

Abone ol

CHP, “Referandum süresinin aşağıya çekilmesiyle ilgili yasa 1 yıl uygulanamaz” dedi. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, ''Bu bir seçim kanunu değildir. Bu yorumun dayanağı yok'' dedi.

Referandum süresinin kısaltılmasıyla ilgili yasa teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye devam ediyor.

AK Parti adına konuşan İyimaya, 1982 Anayasasını eleştirdi. Seçilmiş bir parlamentonun anayasa yapıp yapamayacağı yönündeki tartışmalara sert çıkarak şunları söyledi:
''Bir tankın yapabileceğini, milletin parmaklarının yapamayacağını düşünmek kadar paradoks olabilir mi? Ayrıca, Anayasa Mahkemesinin odak tanımına muhatap olan bir partinin Anayasa yapamayacağı yargısını ortaya koymak, kelimenin en hafif anlamıyla saygısızlıktır. 12 Eylül'de siyasi partileri kapatan hangi felsefeyse, AK Parti'yi odak tespitine mahkum eden irade, aynı iradedir; vesayet iradesidir. Anayasayı yapma iradesi partilerin değil, milletvekillerinindir. Bu, devri mümkün olmayan bir iradedir.''

İyimaya, Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasıyla ilgili yasada yapılacak değişikliğin yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içinde yapılacak seçimde uygulanmayacağına ilişkin görüş hakkında, ''Bu bir seçim kanunu değildir. Anayasanın 67. maddesi çok açıktır ve bunun mimarı benim. Atıf hukuku ile seçim kanunları birbirine karıştırılıyor. Bu yorumun dayanağı yok'' dedi.

BAĞIŞ'TAN GÜVEN SORUSU
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili soruları yanıtlarken şunları söyledi:

''Milletvekilleri burada konuşurken, Türkiye'nin darbe ruhuyla hazırlanmış anayasayla yönetilmesinin doğru olmadığını, bunun değiştirilmesi gerektiğini, ancak bunun bu dönemde değil, bir sonraki Meclisin yapması gerektiğini ifade ediyorlar. Siz kendinize güvenmiyor olabilirsiniz ama biz milletin bize verdiği yetkiye güveniyoruz.''