BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'de 'Türban krizi'

Son zamanlarda sürekli kan kaybeden AK Parti'de şimdi de "Türban krizi" patlak verdi. Hükümetin, Leyla Şahin davasında türban yasağını savunması depreme yol açtı.

Abone ol

Hükümetin türban tavrına AKP'den tepki var. Yarbay, "İktidara özgürlüğü genişletmek için gelmiştik", Elkatmış da "Türban yasağı savunulamaz" dedi

Özbekistan olaylarında görüş ayrılığına düşen AKP grubu, hükümetin, türban yasağını "demokratik gereklilik" sayan AİHM kararının onaylanmasını istemek durumunda kalması üzerine sarsıldı.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne türbanıyla alınmadığı için Strasbourg'a giden Leyla Şahin davasının temyiz duruşmasında yaşanan gelişme, AKP TBMM Grubu içinde hükümete karşı rahatsızlık yarattı. 9 dakikalık sözlü savunmada, "özgürlükleri genişletmekten yana olduğunu" vurgulayan hükümet, yazılı savunmada türban yasağını "demokratik gereklilik" sayan AİHM 4. Dairesi'nin kararının onaylanmasını istedi. "Hükümet farklı bir savunma yapmalıydı" görüşünde berleşen AKP milletvekillerinin görüşleri şöyle:

Ersönmez Yarbay (Ankara): "Türban yasağı" savunmasına katılamayız. Türban bireysel, inanç özgürlüğüne girer. Giyim kuşam özgürlüğü var. Hükümetin türban yasağını savunması Anayasa'ya aykırıdır. Anayasa'daki din ve vicdan hürriyeti ne olacak? Bu işi "mecburiyetten yaptık" anlayışı olmaz. İktidara bireysel özgürlükleri genişletmek için geldik. Bu unutulmamalı. Laiklik anlayışı unutulmamalı.
Ahmet Faruk Ünsal (Adıyaman): Eğer hükümet türban yasağını savunduysa bunun demokratik gerekçeye sığınarak yapılmasını doğru bulmam. Biz demokratiksek, o zaman Avrupa ülkeleri teokratiktir. Hükümet keşke farklı savunma yapsaydı. Avrupa'da bazı liselerde yasak var, üniversitede yok. Keşke hükümet, "Bizde alternatif eğitim kurumları yok" deseydi.
Mehmet Elkatmış: Türban yasağı insan haklarına aykırıdır. Türban yasağı savunulamaz.
Eyüp Sanay: (Ankara): Türban yasağı gibi kısıtlamalar olmamalı. Hükümetin verdiği savunma siyasidir. Birtakım güçlerin etkisi altında kalarak verilen bir savunmadır. Asıl düşünceleri benim gibidir. Gizli güçlerin etkisi altında bu karar, verilmiştir. Başbakanın eşi başörtülü, kızları başörtüsü yüzünden yurtdışında okuyor, Dışişleri Bakanı'nın eşi okuyamadı. Yasağı savunmaları mümkün mü? Yürekleri sızlaya sızlaya savunmayı veriyorlar.
Abdullah Çalışkan (Adana): Hükümet olabilirsiniz, ancak şimdi olduğu gibi bazı konularda irade ortaya koyamayabilirsiniz. İçeride anayasal kurumların yarattığı bir "de facto" durum var. Hükümet olarak değil, devlet olarak savunma veriliyor.
Mehmet Kılıç (Konya): Savunma ile hükümetin uygulaması arasında çelişki yok.
Cavit Torun (Diyarbakır): Hikmeti hükümetten sual olunmaz. Benim cevabım bu cümlenin içinde.

Gül: Türban iç mesele

Eşi Hayrünnisa Gül, türbanıyla okula giremediği için AİHM'de açtığı davayı, hükümete geldikten sonra çeken Abdullah Gül, sorunun "Türkiye'nin iç meselesi" olduğunu söyledi. Gül, Kanal D'de şöyle konuştu: "Avrupa'dan çok Türkiye'nin kendi içinde hallolacak bir mesele. Bu meselelerin mutabakat içinde hallolması gerekir. İsterseniz görmeyin, ama bu mesele var. Meseleleri bir olgunluk içinde, daha geniş bir demokratik anlayış içinde çözmek gerektiğine inanıyoruz."

Haber : Saliha Çolak - Abdullah Karakuş
Kaynak :