BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,66
ALTIN 2.506,07

AK Parti’de teşkilat operasyonları başlıyor

Temizlik harekatında ikinci adım teşkilatlardan sonra yerel yönetimler ile Meclis'in gelmesi.

16 Nisan’dan sonra gözler ister istemez Ak Parti içine çevrildi. Çıkan sonuçtan memnun olmayan parti yönetimi, vatandaşın mesajını aynen 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi doğru okuma noktasında iç işleyişindeki mekanizmayı devreye soktu.

İlk olarak Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz hafta il başkanları ile toplantı yaptı. Bu toplantıda her ilden süreç ve sonuçla ilgili detaylı rapor istendi. Raporlar en kısa sürede genel merkeze iletilecek.

İkinci adımda YSK’nın kesin sonuçları açıklaması ile beraber Cumhurbaşkanı Erdoğan’a parti üyeliği için davet çıkarılacak. Bu davetle beraber parti içinde yeni yapılanma başlayacak.

Referandumdan önce yapılması planda olan kongreler yeniden sürece dahil edilecek. Buna göre ilk olarak ertelenen ilçe kongreleri ile başlanacak. Takvimde Haziran aylarında il kongrelerinin bitmesi var.

Büyük olağan kongrenin takvimi 2018 ama, bundan önce parti olağanüstü bir kongre yaşayabilir.

Bunun mesajını da Başbakan Binali Yıldırım Bloomberg International’a  yaptığı mülakatta verdi.

Dedi ki:

“Normal şartlarda bizim ilçe, il kongrelerimiz var. O kongre takvimine bakarsak 2018’de de olağan kongremiz var. Ancak daha önce bu ilçe, il kongrelerini yapmadan genel kongreyi yapma kararı elbette her zaman alınabilir. Geçmişte var, şimdi de bu mümkün. Buna nasıl karar vereceğiz? Bizim MKYK, MYK’lerimizi toplayacağız.”

***** ***** *****

Ak Parti’de bir olağanüstü kongre ile parti üst yönetiminin değişmesi akabinde de kabine değişikliği kaçınılmaz görülüyor.Zaten Başbakan da bunu seçimlerin yapıldığı akşam net olarak açıkladı.

Teşkilat içi yapılanmada esas çalışan, çalışmayan teşkilatları, ki raporların değerlendirilmesi sonucu ayıklama olarak görülse de elbette ana amaçlardan biri vatandaşın merak ettiği ve referandumdan da çıkan mesajlardan biri olan “Neden Ak Parti kendi içinde FETÖ temizliği yapmadı?” sorusunu yerine getirmek.

Bu kapsamda partinin en yetkili organlarında zaten daha önce yapılan çalışmalardan dolayı isim listesinin olduğunu biliyoruz. Bilinmeyen bu temizliğin kongrelerden önce istifa yoluyla mı, yoksa kongrelerde yeni yönetimlerin iş başına gelmesi ile mi yapılacağı?

İşte bu noktada kulağımıza bazı bilgiler gelse de doğruluk payını çok yakın süreçte görmemiz kaçınılmaz olacak.

***** ***** *****

Ancak bildiğim kadarıyla AK Parti üst yönetiminin teşkilatlar içindeki temizlik operasyonunda çok ciddi olduğu.

Zira; Vatandaş 15 Temmuz darbesinden sonra kamuda, iş dünyasında, STK’larda yoğun yaşanan FETÖ operasyonunun nasıl oluyor da siyasi ayağında gerçekleşmediğini merak ediyor. Bürokraside en ince kanallara kadar girilirken, siyasi camiada birkaç kişi dışında hiç kimseye dokunulmaması ve üstelik referandum sürecinde en yetkili ağızlardan “AK Parti’de FETÖ ile bağlantılı kimse yok, milletvekillerimiz de temiz” yönünde açıklamalar yapılmasını gerçekçi bulmadığını sert şekilde referandumda verdi.

Temizlik harekatında ikinci adım teşkilatlardan sonra yerel yönetimler ile Meclis'in gelmesi. Bu da ancak yapılacak seçimlerle mümkün.

Seçimlerde anayasa gereği 2019 yılında ikisi birleştirilerek Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte yapılacağı için şimdilik herhangi bir dokunma söz konusu değil. Tabii bir erken seçimle karşı karşıya kalmazsak.