BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.421,40
HABER /  GÜNCEL

AK Parti ticareti 4 kat artırdı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, AK Parti iktidarını Şanlıurfa'da değerlendirdi.

Abone ol AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, ''Eskiden Türkiye komşularıyla kavgalı, dünyadaki gelişmelerden haberdar olmayan, başını kuma gömmüş bir ülkeydi. AK Parti iktidara geldikten sonra komşularla ilişkilerimiz gelişti ve ticaretimiz 4 kat arttı'' dedi.

Bağış, Şanlıurfa'da AK Parti teşkilatına yönelik düzenlenen ''Dış Politika Eğitim Semineri''ndeki konuşmasında iç ve dış siyasi gelişmeler, komşu ülkelerle ilişkiler, enerji ve Avrupa Birliği üyeliği konularına değindi.

AK Parti'nin iktidara gelişiyle Türkiye'de ekonomik göstergelerin eksilerden artıya doğru yönelişe geçtiğine, kişi başına gelirin üç katına çıktığına işaret eden Bağış, şunları söyledi:

''İç politika, eğitim, adalet, sağlık ve dış politikada aynı şeyler yaşandı. İktidar görevini yürütürken Cumhuriyet tarihinde kapatma davasıyla karşı karşıya kalan tek partiyiz. Herkes öyle zannetti ki dava açıldığında partide herkes çil yavrusu gibi dağılacak. Bakanlar bırakacak, genel başkan yardımcıları bırakacak, bir sürü baş çıkacak. Ancak AK Partililer olarak, mahalle temsilcisinden, genel başkanına kadar bu süreçten daha güçlü çıktık. Dış politikada da aynı şeyi yaptık.

Eskiden Türkiye komşularıyla kavgalı, dünyadaki gelişmelerden haberdar olmayan, başını kuma gömmüş bir ülkeydi. AK Parti iktidara geldikten sonra komşularla ilişkilerimiz gelişti ve ticaretimiz 4 kat arttı''

DIŞ POLİTİKA
Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de değinen Bağış, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün milli maç dolayısıyla bu ülkeye gerçekleştirdiği ziyaretin Türkiye'nin dış ilişkilerde elini güçlendirdiğini ifade etti.

Türkiye'nin, son yıllarda özellikle Orta Doğu'da ara bulucu ülke haline geldiğini belirten Bağış, İsrail, Lübnan, İngiltere gibi ülkelerin bölgede yaşanan gerginliklerde ilk müracaat ettikleri ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, İsrail ile Suriye arasında dolaylı görüşmeleri başlatarak, bölge barışına önemli katkı sağladığını vurgulayan Bağış, Irak'ın yeniden yapılandırılması için de çaba harcandığını kaydetti.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Türkiye'nin AB üyeliğini değerlendirirken, ''Biz bu yolda ilerleyeceğiz. Türkiye'yi, Türk insanını hak ettiği standarda getireceğiz, o standarda getirdikten sonra da üye oluruz, olmalıyız, ona o gün karar vereceğiz. Bugünden karar vermek vizyon eksikliğidir'' dedi.

AB konusunda AK Parti'den önceki iktidarların farklı şeyler söylediğini ancak bir türlü müzakereleri dahi başlatamadığını anlatan Bağış, partisinin bu konuda azim ve kararlılıkla mücadele ettiğini söyledi.

AB ile 36 konu başlığında ön taramaların tamamlandığını, detaylı taramaların da bitirildiğini ifade eden Bağış, şöyle devam etti:

''Şimdi 8 konu başlığında müzakerelere başladık. Buradan sonra hızla ilerleyeceğiz. Bugüne kadar AB ile müzakereleri başlatıp bitiremeyen ülke yok. Bitirdiğimizde ne olacak? Onların demokrasisinin seviyesinde bir demokrasi ve ekonomi olacak. Orada kişi başı gelir neyse, bireysel özgürlükler neyse bizde de o olacak.''

Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattının devreye girmesiyle Türkiye üzerinden günlük 1 milyon varil petrolün farklı ülkelere pompalandığını belirten Bağış, Türkiye'nin enerji konusunda bir merkez haline geldiğini belirtti.

Türkiye'nin ''artık sorun üreten, ürettiği sorunu başka ülkelere gönderen'' bir ülke değil, başka ülkelerin sorunlarını çözen bir ülke haline geldiğini ifade eden Bağış, Kıbrıs konusunda tek bir askeri dahi Ada'dan çıkarmadan, bir parça toprak vermeden önemli işler başardıklarını kaydetti.

Egemen Bağış, AK Parti iktidarı döneminde GAP'a 9 milyar dolar yatırım yapıldığını, önümüzdeki dönem için de 15 milyar dolarlık yatırım planlandığına işaret ederek, ''Bu bölgede yol, su, elektriksiz köy kalmayacak'' diye konuştu.

AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Sabahattin Cevheri, Müfit Yetkin, Emin Önen, Zülfikar İzol, Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe ve İl Başkanı Mehmet Ekinci ile partililerin de katıldığı seminerin ardından, Egemen Bağış buradaki iftar yemeğine de katıldı.