BIST 9.461
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.494,67
HABER /  SEÇİM

AK Parti bu ilde belediyeden fazlasını kaybetti!

Seçimlerden mutlak bir zaferle çıkan AK Parti'nin stratejik kayıp yaşadığı il hangisi? İşte Kürt siyaseti ile AK Parti arasındaki rekabette dengeleri değiştirebilecek olan belediyenin el değiştirdiği o il...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Yerel seçim sonuçlarının netleşmesiyle birlikte partilerin beklentileri ve hedefleri arasındaki fark da ortaya çıkıyor. Seçimlerdeki en büyük hayal kırıklığını İstanbul, Ankara ve Antalya'yı kaybeden CHP yaşarken AK Parti'nin kaybettiği iller arasında çarpıcı bir detay da yer alıyor.

Kürt nüfusun yoğun olduğu illerde BDP ile yarışan AK Parti bölgede muhafazakar ve İslami kimliğin en önemli merkezlerinden olan Bitlis'i kaybederek önemli bir mevzi kaybetti.

KÜRT SİYASETİ ARADIĞI MEVZİYİ URFA'DA
DEĞİL BİTLİS'TE BULDU!

BDP'nin Osman Baydemir'i aday yaparak yarıştığı Urfa'da sürpriz yapıp yapmayacağı merak edilirken esas sürpriz Bitlis'te yaşandı. Urfa'da gözlemcilerin beklentisine uygun olarak oylarını hatırı sayılır miktarda arttırsa da AK Parti'yi zorlamaktan uzak kaldığı görülen BDP, İslami kimliğin bir diğer merkezi olan Bitlis'te çarpıcı bir sonuç aldı.

Son genel seçimlere Altan Tan ve Şerafettin Elçi gibi muhafazakar kimliği ile bilinen isimleri de kapsayarak giren Kürt siyaseti İslami hassasiyeti olan kitlelere açılım yolunda önemli adımlar atmıştı. Şu günlerde Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine düzenlenecek olan Demokratik İslam Kongresi'ne hazırlık yapan Kürt siyasetinin seçimlerde Bitlis'i kazanması ise henüz hakkettiği ilgiyi görmüş değil.

BİTLİS KALDIRAÇ OLURSA BİNGÖL, URFA, MUŞ'TA TABLO DEĞİŞEBİLİR!

Bölgede İslami kimliğin tarihi merkezlerinden olan Bitlis, Said-i Nursi'nin memleketi olmanın yanında İslami temalı siyasetin de en güçlü karşılık bulduğu iller arasında yer alıyor. İki dönemdir AK Parti'de olan belediye son seçimlerde BDP'ye geçerek Kürt siyasetine yeni bir açılım noktası kazandırdı. Bitlis bu anlamda BDP'nin kazandığı yeni iller arasında Mardin ve Ağrı'ya kıyasla hayli güçlü bir siyasi değere sahip. Kürt siyasetinin muhafazakar ve Müslüman kimlikli seçmene ulaşması açısından fiilen "pilot" bölge olan Bitlis sonraki seçimlerde Urfa, Bingöl, Adıyaman, Muş gibi AK Parti'nin elinde olan illerdeki siyasi tabloyu değiştirecek bir kaldıraç rolü üstlenebilir. Bu yanıyla Ağrı ve Mardin'den farklı olarak AK Parti açısından "stratejik bir kayıp" sayılabilecek olan Bitlis, bölgedeki dengelerin geleceği açısından seçimlerin en kayda değer sonuçlarından birini temsil ediyor.

SONUÇLARIN MATEMATİĞİ NE ANLATIYOR?

Bitlis'te ortaya çıkan seçim sonuçlarının dikkate değer bir diğer yanı ise belediye seçimleri ile il genel meclisi seçimleri arasındaki farkta yatıyor. BDP, belediyeyi 3 puan farkla kazanırken il genel meclisi seçimlerinde AK Parti'nin 5 puan gerisinde kaldı.

BİTLİS BELEDİYE SEÇİM SONUÇLARI:

screen-shot-2014-04-17-at-12.26.23-pm.png

screen-shot-2014-04-17-at-12.26.35-pm.png