BIST 9.087
DOLAR 32,39
EURO 35,06
ALTIN 2.326,79
HABER /  DÜNYA

AİHM’den Türkiye’ye biber gazı cezası

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de 2006 yılında İzmir’deki 1 Mayıs gösterilerinde yaşanmış biber gazı ve polis şiddeti olayı ...

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de 2006 yılında İzmir’deki 1 Mayıs gösterilerinde yaşanmış biber gazı ve polis şiddeti olayı ile ilgili kararını vererek, Türkiye’yi şikayetçiler lehine kişi başı 15 biner Euro para cezasına mahkum etti.
Mahkeme, Ali Çoban ve Zuhal Subaşı’nın 2007 yılında yaptıkları şikayetle ilgili son kararını verdi ve Türkiye’nin insan hakları ihlali yaptığına hükmetti. AİHM’e göre, Türkiye Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin, "kötü muamelenin yasaklanması" ve "etkili soruşturma hakkının ihlal edilmesi" maddelerini ihlal etti. Çoban ve Subaşı’nın 2006 yılında İzmir’de düzenlenen 1 Mayıs gösterilerinde polisin kendilerini tekmeleyip dövdüğü ve göz yaşartıcı gaz kullandığı şikayetinde bulunmaları ve iç yargı yollarının tükenmesi sonrası konunun AİHM’e taşınması ile artık AİHM’de biber gazı kullanımına ilişkin bir içtihat oluşmuş oldu. Bu gelişme, Gezi Parkı olaylarında polisin attığı biber gazı fişekleri ve kullanılan tazyikli su nedeniyle yaralananlar için de AİHM’deki dosya sayısını azaltmak adına yargı düzenlemeleri yapan Türkiye’deki iç hukuk yollarını açmış ve hızlandırmış oluyor.