BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.427,59
HABER /  POLİTİKA

AİHM kararına DEHAP tepkisi

AİHM'nin seçim barajına itiraz eden kararına, kapatılan DEHAP milletvekili adaylarından tepki geldi.

Abone ol

AİHM’in Türkiye’deki yüzde 10’luk seçim barajının serbest seçim hakkının ihlali olmadığı yönündeki kararına, baraja itiraz eden kapatılan DEHAP milletvekili adaylarından tepki geldi. Resul Sadak ve Mehmet Yumak, kararı “siyasi" olarak niteleyerek, üst mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.

Resul Sadak ve Mehmet Yumak, AİHM’in bugün aldığı seçim barajına ilişkin kararını ANKA’ya değerlendirdi. Resul Sadak, “AİHM’in Verdiği karar siyasi bir karardır. Hukuki bir karar değildir" dedi. AİHM’in “son zamanlarda siyasi olarak karar verdiğiniö ileri süren Sadak, “Karara, tekrar itiraz edeceğiz" dedi.

Mehmet Yumak, ise AİHM’den yüzde 10’luk baraja ilişkin böylesi bir karar beklemediklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Bu doğrultuda bir karar beklemiyorduk. Türkiye ısrarla yüzde 10’un istikrar için gerekli olduğunu düşünüyor, biz böyle düşünmüyoruz. Aslında istikrarsızlığın temel kaynağı olarak görüyoruz yüzde 10’luk seçim barajını. Biz Şırnak gibi bir yerde yüzde 45.7’lik bir oyla meclis’e herhangi bir bir milletvekili göndermezken, farklı partilerden, AKP mesala, yüzde 14’lük oyla iki milletvekili gönderiyor. Dünyanın hiçbir çağdaş, demokratik ülkesinde böyle bir baraj yoktur. AİHM’in özellikle Kürtlerle ilgili verdiği kararlarda tarafsızlığına gölge düştüğünü düşünüyoruz. Kararın adil olmadığını düşünüyoruz. Bir üst mahkemeye başvuracağız"