BIST 9.558
DOLAR 32,48
EURO 34,59
ALTIN 2.479,60
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Davutoğlu'ndan son dakika haberleri MYK kararı ne?

ANKARA'daki son dakika haberlerini Başbakan Ahmet Davutoğlu duyurdu. AK parti genel başkanlığını bırakıyor. AK Parti olağanüstü kongresinin tarihi de açıkladı. İşte günün en önemli olayındaki son gelişmeler.

Abone ol

ANKARA son dakika gelişmelere sahne oluyor. Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki kritik MYK toplantısı tamamlandı. MYK'da AK parti olağanüstü kongre takvimi belli oldu. AK Parti kongresi 22 Mayıs 2016 tarihinde olacak. 

MYK’da alınan kararları Başbakan Ahmet Davutoğlu basın toplantısıyla açıkladı. Davutoğlu bir daha aday olmayacağını ilan ederek yoluna AK parti milletvekili olarak devam edeceğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasında öne çıkan sözlerinden biri 'Cumhurbaşkanı ile dostluğum her şeyin önünde. Cumhurbaşkanının onuru benim onurumdur' lafı oldu.

İşte Davutoğlu’nun bir nevi Başbakanlığa veda konuşması olan son dakika açıklamaları:

22 MAYIS'TA OLAĞANÜSTÜ KONGREMİZİ YAPACAĞIZ

-Partimiz yeni bir dönemin eşiğidir. Son MYK neticesinde, 22 Mayıs 2016 günü tüzüğün 70. maddesi gereğince partimizin olağanüstü kongre kararı aldı. Bende AK Parti Genel Başkanı olarak inşallah olağanüstü kongremizi yapacağız.

ADAY OLMUYORUM

4 yıllık görevimin erken bitmesi benim tercihim değil bir zarurettir.

-Haklı olarak zihninizde şöyle bir sual vardır. Peki bu 20 aylık çalışmalara rağmen seçimleri 1 Kasım'da kaybeden muhalefet liderleri genel başkanlık koltuğunda kalırken neden siz olağanüstü kongrede aday olmuyorsunuz. Bu haklı bir sorudur.

BU KARARI NİYE ALDIM

-Benim bu kararı almamda başarısızlık duygusu ya da pişmanlık söz konusu değildir. Hayat, insana bir çok şey öğretiyor ama benim akademik hayat nedeniyle prensiplerim var. Hiçbir zaman hak ettiğim an gelmedikçe peşinden koşmadım, makam talep etmedim. Görevlerimi ben talep etmedim, hiçbirisi için lobi yapmak niyetinde bulunmadım. Benim için en güçlü insan kendisi ile barışık olan insandır. Hayatta inanmadığım hiçbir şeyi savunmadım, inandığım hiçbirşeyden geri adım atmadım. İnandığım ilkeler doğrultusunda mevki makam hesabı yapmadım. 

ahmet davutoğlu istifa 5 mayıs 2016
Ahmet Davutoğlu kararını açıklarken kan ter içinde kalmıştı. Herkes Davutoğlu'nun bu halini konuşuyor. Yüz ifadesi ve alnından akan terlerle Davutoğlu hayatının en zor günlerinden birini yaşadı.
ADAY DEĞİLİM MİLLETVEKİLİ OLARAK DEVAM EDECEĞİM Kongrede aday olmayacağım ama AK Parti milletvekilliğimi ve davasını sürdüreceğim. Bugünden sonra aramızdaki ilişki nezif içerisinde olan bir ilişkidir.

MKYK'DA YAŞANANLAR REFİK OLMADI

-Ben yola çıktığım arkadaşlarımın birlikte olduğu inancından emin olmak isterim. Bu bağlamda son MKYK'da yaşananlar ve önerinin kendisi benim için bir önem içermiyor. Ama bu olayı bağdaştıramadım. Eğer refik ve hedef önemliyse hepimizin bir muhasebe yapması gerekiyordu. Arkadaşlarımızla ve Cumhurbaşkanımızla yaptığımız istişareler neticesinde AK Parti'nin birlik ve beraberliği için refik değişmektense Genel Başkan'ın değişmesi iyi olacaktır diye düşündük. Bu bağlamda kongrede aday olmayuı düşünmüyorum. Çünkü AK Parti'nin kaderi artık Türkiye'nin coğrafyamızın kaderidir.

CUMHURBAŞKANIMIZIN ONURU BENİM ONURUMDUR

Partimiz yeni bir dönemin eşiğindedir. 22 Mayıs 2016 günü kongremizi yapacağımızı buradan ilan ediyorum.

-Bu AK hareketin zarar görmesini istemem, zarar görmesine izin vermem. Bazı önceliklerim vardır. Birincisi insani kardeşlik hukukudur. Cumhurbaşkanımızla birçok vesilelerle omuz omuza oldum. Bundan onur duydum ve bu dostluğu öne aldım. Başbakan Başdanışmanı, Bakan ve Başbakan olarak onunla çalıştım. Ne gelişme olursa olsun ben cumhurbaşkanımız ile vefa ilişkisini sürdüreceğim. Benim sözümden cumhurbaşkanımız için bir söz duyulmadı, duyulmayacak. Benim dava arkadaşım olarak onun onuru benim onurumdur. Burada kimsenin burada yeni fitne kapıları açmaması icabet eder.

DAVUTOĞLU : EMANETÇİ BAŞBAKAN OLMADIM

Başbakan Ahmet Davutoğlu vedası olarak algılanan konuşmasında görevdeki 2 yıllık süresin muhasebesini de sayıp döktü. Davutoğlu'nun açıklamalarında "Bu dönem güçlü Cumhurbaşkanı güçlü Başbakan dönemi idi. Ben o gün sayın Cumhurbaşkanımızın prensibi hayata geçirdim, sayın Cumhurbaşkanımız 'emanetçi başbakan istemiyoruz' demişti. Ben emaneti üstlendim, koltuğumun hakkını vermek için gece gündüz çalıştım" sözleri dikkat çekti.

BUNDAN SONRA NELER OLACAK?

ahmet davutoğlu son dakika haberleri başbakan istifa etti mi erdoğan görüşmesi

22 Mayıs 2016 tarihinde yapılacak olan AK Parti olağanüstü kongresinde önce genel başkan değişecek. Ahmet Davutoğlu aday olmayacağı olağanüstü kongrede tek bir ismin aday çıkması bekleniyor. Bu isim de Erdoğan'ın işaret ettiği kişi olacak.

Kongrede yeni genel başkan seçildikten sonra Ahmet Davutoğlu Beştepe'ye çıkarak hükümet görevini iade edecek. Yani bir nevi istifasını vermiş oluyor. Ardından Erdoğan yeni genel başkanı çağırıp hükümet görevini ona tevdi edecek. Böylece yeni AK Parti genel başkanı yeni başbakan olarak hükümetin başına geçecek.

ERDOĞAN - DAVUTOĞLU GÖRÜŞMESİ

Ankara dün Beştepe'ye kilitlenmişti. Bir gün önceye çekilen Davutoğlu - Erdoğan görüşmesi 1 saat 40 dakika sürdü. Davutoğlu'nun başbakanlığa vedası ve olağanüstü kongre kararı bu görüşmeden çıktı.

YENİ BAŞBAKAN ADAYLARI KİMLER FİİLİ BAŞKANLIK DÖNEMİ Mİ?

binali yildirim kimdir yeni basbakan miHükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında Davutoğlu'nun koltuğuna aday 5 ismi yazdı. Selvi'ye göre bundan sonra fiiili başkanlık modeli olacak. Selvi, yazısında Cumhurbaşkanı’na yakın kaynakların “Kamuoyunu şaşırtacak bir isim olmayacak” açıklamasına yer verdi.

İşte Selvi'nin yazdığı 5 başbakan adayı:

Binali Yıldırım - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı

Berat Albayrak : Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Bekir Bozdağ - Adalet Bakanı

Mehmet Müezzinoğlu - Sağlık Bakanı

Numan Kurtulmuş - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü

BUGÜN HIDIRELLEZ NELER YAPILIR?