BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  GÜNCEL

Ahmedinejad Bursa'ya geldi

İran eski Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, Necmettin Erbakan'ın vefatının 4'üncü yılında Bursa'da düzenlenen törene katıldı.

Abone ol

Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "İran ve Türkiye milletleri ve devletleri dayanışma ve birlik içine girerlerse aynı zamanda uluslararası alanda problemlerin çözümüne büyük katkıda bulunmuş olurlar çünkü İran ve Türkiye iki büyük güçtür, iki büyük millettir" dedi.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Vakfı tarafından eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın vefatının 4'üncü yılı dolayısıyla düzenlenen törene katılmak üzere Bursa'ya gelen Ahmedinejad, kent girişinde Vakıf Genel Başkanı Fatih Erbakan ve beraberindekiler tarafından karşılandı.

Ahmedinejad, konakladığı otelin lobisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'ye ve Bursa'ya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, kendisine yönelik davetten dolayı Fatih Erbakan'a teşekkür etti.

Merhum Erbakan'ın, idealist, hedefleri bulunan kişiliğe sahip büyük bir insan olduğunu belirten Ahmedinejad, "Dünya meselelerini çok iyi tanıyordu. Beşer hayatının problemlerini çok iyi idrak etmişti ve tasarladığı programlarla beşer hayatının düzeltilmesi doğrultusunda programlar ileri sürmüş, çabalar sarf etmişti" ifadesini kullandı.

Ahmedinejad, Erbakan'ın aynı zamanda gerçek bir siyasetçi ve mümin olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "İmanı ve siyaseti birdi. İki yüzlü değildi. O, insanlık toplumuna hizmet etmek için ve bütün bir dünyada adalet ve barışın yerleştirilmesi doğrultusunda çabalar sarf etti. Onun takip ettiği, ortaya koyduğu planlar, milletlerin birliği, beraberliği doğrultusundaydı. Müstekbir ve emperyalistler önce milletleri zayıflatır, daha sonra onlar üzerinde sulta kurar, gerçek siyasetçiler ise milletlerin arasındaki ilişkileri takviye yönünde hareket eder. Merhum Erbakan, milletlerin güçlü olması için hayatını sarf etti. Müstekbirler milletleri önce birbirlerinden ayırır, aralarına ihtilaf salar ve daha sonra onlar üzerine otorite kurmaya çalışır. Halbuki merhum Erbakan ise tam bunun aksine milletlerin birliği, vahdeti için çalıştı. Allah ona rahmet etsin. O büyük insanın ölüm yılı etkinliğine katılacağım için bahtiyarım. Bu merasimde onun şahsiyetini anma fırsatını bulmuş olacağız."

Milletlerin refah ve izzeti için bu yolda birlikte hareket edilmesi ve çaba harcanması gerektiğini anlatan Ahmedinejad, bunun aynı zamanda Erbakan'ı da anma, ona saygı duyma anlamına geleceğini belirtti. Ahmedinejad, şöyle konuştu: "Bu aynı zamanda Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in de bize nasihatidir, vasiyetidir, aynı zamanda Allah'ın bize emridir. Allah bizden birlik olmamızı irade etmiştir. Arzu ettiğimiz izzet ve büyüklük, sadece milletlerin vahdetinde yeter. İran ve Türkiye milletleri ve devletleri dayanışma ve birlik içine girerlerse aynı zamanda uluslararası alanda problemlerin çözümüne büyük katkıda bulunmuş olurlar çünkü İran ve Türkiye iki büyük güçtür, iki büyük millettir. Kültür ve uygarlık sahibi iki millettir. Sadece Müslümanlar arasında ve İslam dünyasında değil, bütün bir dünyada, dünyayı etkileyebilecek güce sahip iki ülkedir. Bunlar birlikte olurlarsa bölgenin çehresi de değişir, dünyanın durumu da ıslah olur. Tabii bu iki milletin birlik ve beraberliği karşısında düşmanlar da dikilmekteler ve şeytan, milletlerin baş düşmanıdır. Milletler bir araya gelirlerse şeytan ve şeytani güçler hiçbir şey yapamaz. Size şu müjdeyi vereyim ki şeytanın ölümü yakındır ve milletlerin vahdeti de yakındır."

54'üncü Hükümet döneminde İran ile ilişkiler

Fatih Erbakan da Ahmedinejad'ın tüm meşguliyeti ve yoğunluğuna rağmen düzenledikleri programa ana konuşmacı ve şeref konuğu olarak Bursa'ya geldiğini bildirdi.

Babasının, 54'üncü Hükümeti kurduğunda ilk resmi yurt dışı ziyaretini İran İslam Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdiğini ve bu dönemde İran ile ilişkilerin geliştirilmesi için geçmişte olmadığı kadar büyük ve ciddi adımlar attığını söyleyen Erbakan, bunlardan birinin doğalgaz anlaşması olduğunu hatırlattı.

Bu anlaşmanın yanı sıra İran ve Türkiye arasındaki alışverişlerde Amerikan dolarının kullanılmasının terk edilerek iki ülkenin para birimlerine geçildiğine değinen Erbakan, "Yine Erbakan Hocamızın, vefatından önceki son İslam ülkesine ziyareti de İran'a oldu. Yine 54'üncü Hükümette, İslam birliğinin ilk adımı olan D-8 projesi çalışmasını İran ile başlattı. İnşallah bu ziyaret, vakfımız ve milletimiz ile İran arasındaki ilişkilerin gelişmesine, İslam birliğinin kurulması yolunda çalışmalar yapılmasına vesile olur" diye konuştu.