BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,31
HABER /  GÜNCEL

Afyon patlamasında yeni ayrıntılar!

Genelkurmay Başkanlığı, Afyon'da meydana gelen patlama hakkında cevap verilmeyenlere açıklık getirdi

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı, Afyon’da mühimmat deposundaki patlamayla ilgili yaptığı açıklamada “Acemi askerler orada ne arıyordu? Neden gece çalışıldı? İşlem gerekli önlemler alınmadan mı yapıldı?” sorularını yanıtladı.

Genelkurmay Başkanlığı, Afyonkarahisar’da 25 askerin şehit olmasına yol açan ve ilk belirlemelere göre kaza olduğu kaydedilen patlamayala ilgili dün bir açıklama yaptı. Açıklamada, mühimmat deposundaki patlamanın ardından gündeme gelen “Acemi askerler orada ne arıyordu?”, “Neden gece çalışıldı?”, “İşlem gerekli önlemler alınmadan mı yapıldı?” sorularına yanıt verildi. Genelkurmay Başkanlığı, olayın meydana geldiği günün ertesi sabahında, şehitlere ilişkin yaptığı kısa bilgilendirmenin ardından dün ilk detaylı açıklamasını yaptı. Genelkurmay, sabah saatlerinde internet sitesine koyduğu açıklamada şu bilgileri kamuoyuyla paylaştı:

284 BİN 550 EL BOMBASI
milletimizi ve TSK’yı büyük acıya boğan elim olay ile ilgili olarak 7 Eylül 2012 tarihinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı’nın yerinde yaptığı incelemeler sonucunda elde edilen bilgiler aşağıda sunulmuştur. Susurluk Mühimmat Depo Komutanlığı’nın lağvedilmesi üzerine 284 bin 550 adet el bombası Afyon’da konuşlu Mühimmat Depo Komutanlığı’na nakledilmiş ve mühimmat geçici olarak depolanmıştır.

İKİ PATLA VUKU BULDU
Mühimmatın sayımı, tasnifi ve yeniden depoya yerleştirilmesi işlemine Bölük Komutanı nezaretinde 04 Eylül 2012 tarihinde başlanmıştır. Bu faaliyet, 05 Eylül 2012 tarihinde de devam ederken aynı gün saat 21.15 sıralarında depoda peş peşe iki patlama vuku bulmuştur.

ACEMİLER DIŞARIDAYDI
Görgü tanıklarının ifadelerine göre patlamanın depo içinde olduğu, o esnada depoda iki astsubay, iki uzman erbaş ile 3-4 uzun dönem askerimizin bulunduğu, istifleme işleminin yetkili ve uzman olan bu personel tarafından yapıldığı, diğer askerlerin ise depo içinde olmayıp, deponun önünde ve dışında oldukları, görevin başlangıcında erbaş ve erlere Şehit Sürveyan Astsubay Bakım Kd. Bçvş. Bedri Nayim tarafından gerekli ikaz ve hatırlatmaların yapıldığı, hava karardıktan sonra “dışarıda kalan az sayıda mühimmatı da emniyete alalım ve faaliyeti bitirelim” düşüncesiyle çalışmanın sürdürüldüğü, ancak patlamanın nasıl meydana geldiği hakkında bilgilerinin olmadığı öğrenilmiştir.

YENİ ASKER DEĞİLLERDİ
Bazı görsel medyada şehit olan askerlerimizin yeni askerler olduğu kamuoyuna açıklanmıştır. Bunun gerçekle bir ilgisi bulunmamaktadır. Şöyle ki asker şehitlerimizin 15’i kısa dönem askerdi. Kısa dönem askerler üç haftalık temel askerlik eğitimi aldıktan ve askerlik yeminini yaptıktan sonra birliklerine dağıtımları yapılmaktadır. Şehit olan bu kısa dönem 15 askerimiz bir aylık askerdi. Bunlar, mühimmatın tasnif ve istiflenmesiyle değil, mühimmat sandıklarının depo içine girmeden depo dışında taşınmasıyla görevlendirilmişlerdir. Depo içinde tasnif ve istiflemeyi ise iki astsubay, iki uzman çavuş, 3-4 uzun dönem asker ile birlikte yapmaktaydı. Uzun dönem askerlik olarak isimlendirilen ve 15 ay olarak vatani vazifesini yaparken şehit olan 6 askerimizden ikisi 12 aylık, biri 9 aylık, ikisi 6 aylık ve biri de 3 aylık askerdi.

YANLIŞ BİLGİ VERİYORLAR
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2010 basımlı Mühimmatın Depolanması ve Emniyet Standartları Teknik Talimnamesinde “Hafif silah mühimmatı (el bombası dahil) açıkta depolanamaz” hükmü yer almaktadır. İdari, teknik ve adli ekipler henüz olayın oluş şeklini belirlemeden bazı basın yayın organlarında yetkisiz ve konuyla ilgili bilgi ve deneyimi bulunmayan kişilerce açıklamalar yapılarak kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği de görülmektedir.

Olay, her yönüyle ve derinliğine incelenmekte olup, idari ve adli soruşturma sonuçlarının beklenmesinin sağ duyulu bir davranış olacağı değerlendirilmektedir. Bir kez daha elim olayda hayatlarını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına sabırlar diliyoruz.

1- Depoda iki astsubay, iki uzman erbaş ile 3-4 uzun dönem asker vardı; istifleme işlemi yetkili ve uzman personel yaptı. Şehit olan kısa dönem 15 asker depo dışında taşınmayla görevliydi.

2- Şehit Astsubay Bakım Kd. Bçvş. Bedri Nayim tarafından, hava karardıktan sonra “dışarıda kalan az sayıda mühimmatı da emniyete alalım ve faaliyeti bitirelim” düşüncesiyle çalışma sürdürüldü.

3- Görgü tanıklarına göre görevin başlangıcında erbaş ve erlere şehit Astsubay Bakım Kd. Bçvş. Bedri Nayim tarafından gerekli ikaz ve hatırlatmalar yapıldı.