BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.422,62

Afrin operasyonu için muhalifler siperde

Afrin operasyonu için muhalifler siperde

PYD denetimindeki Suriye'nin Afrin kentine Türkiye'nin olası operasyonuna muhalifler de destek verecek. Muhalifler Azez ile Afrin arasındaki bölgede kontrol noktası oluşturarak olası operasyon için hazır kıta bekliyor.

Afrin operasyonu için muhalifler siperde

SON zamanlarda gözlerin çevrili olduğu PYD denetimindeki Suriye'nin Afrin kentine Türkiye'nin olası operasyonuna muhalifler de destek verecek. Azez ile Afrin arasındaki bölgede kontrol noktası oluşturarak olası operasyon için hazır kıta bekleyen muhalifler, PYD'nin zaman zaman yaptığı taciz atışlarına da anında ağır silahlarla karşılık veriyor. Suriye iç savaşının ardından Kilis’in karşısında bulunan Halep kentine bağlı Azez ilçesinin kontrolü rejim güçlerinin elinden Özgür Suriye Ordusu güçleri kontrolüne girdi. Ancak, zaman içerisinde Türkiye’ye açılan Bab Es Selame Sınır Kapısı’nı elinde tutmak isteyenler için kritik önem taşıyan Azez; kontrolü sağlamak için ÖSO içerisinde başlayan gruplaşmalar ile terör örgütü DEAŞ ve PYD’nin hayallerini süsledi.

Afrin operasyonu için muhalifler siperde

Bab Es Selame Sınır Kapısı’nın kontrolünü ÖSO’ya bağlı hareket eden gruplar elinde tuttu ve burada kontrolü geçen Ekim ayında geçici hükümete devretti. Sınır kapısında yaşananların aksine Azez ilçe merkezi ise bir süre terör örgütü DEAŞ denetimine girse de genellikle ÖSO’nun elinde kaldı.

Afrin operasyonu için muhalifler siperde

FIRAT KALKANI İLE DEAŞ PÜSKÜRTÜLDÜ: Terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD’nin Fırat Nehri’nin doğusunda kalan Türkiye sınırında kontrolü sağlayarak, ülkenin kuzeyindeki Cerablus ve Azez’i de ele geçirerek Afrin’e kadar uzanan koridoru ele geçirmek istediğini duyurdu. Bu sırada Azez ile Cerablus arasındaki bölgede kontrolü elinde bulunduran terör örgütü DEAŞ’ın sınır hattındaki Gaziantep ve Kilis’e yönelik saldırıları üzerine Türkiye geçen yıl Ağustos’ta Fırat Kalkanı Harekatı’nı başlattı. TSK tarafından desteklenen ÖSO güçleri, Cerablus ile Azez arasındaki hatta bulunan DEAŞ’lı teröristleri temizleyerek, bölgeyi güvenli hale getirdi. Türkiye’nin bu hamlesinin ardından hem bölge güvenli hale geldi, hem de PYD’nin sınır hattında kantonları birleştirerek ülkenin kuzeyindeki hattı elinde bulundurma hayali sona erdi.

Afrin operasyonu için muhalifler siperde

TSK’nın bölgeyi güvenli hale getirmesinin ardından Azez’e komşu olan PYD denetimindeki Afrin’deki teröristler hem Türkiye’ye hem de Azez bölgesindeki ÖSO güçleri ile sivillere yönelik taciz atışları yapmaya başladı. PYD’nin bölgedeki varlığının tehdit oluşturması üzerine Türkiye, Afrin’e yönelik operasyon yapılacağı sinyalini verdi. Sınır hattında güvenlik önlemlerini alan TSK aynı zamanda Fırat Kalkanı Harekatı ile güvenli hale getirilen Suriye içerisinde de önlem aldı.