BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Afganistan'da 'son aşamaya' geliniyor

ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron Beyaz Saray'da düzenledikleri basın toplantısında iki ülke arasındaki güçlü ilişkilere vurgu yaptılar ve Afganistan, Suriye ve İran konusunda açıklamalarda bulundular.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Afganistan'da görev yapan uluslararası gücün ilerleme kaydettiğini açıkladı.

Başkan Obama, ülkesinin ve İngiltere'nin, Afganistan'da kontrolü iki yıl içinde Afgan güçlerine devretme kararlılığının sürdüğünü belirtti.

"Chicago'da yapılacak NATO toplantısı'nda geçiş sürecinin bir sonraki aşamasını tartışacağız" diyen Obama, Afgan güçlerinin 2014'te kontrolü devralması öncesinde, uluslararası gücün gelecek yıldan itibaren destek görevine geçmesinin de gündemde olduğunu belirtti. Obama, "Bu görevi üzerimize düşen sorumluluğa layık şekilde tamamlayacağız" dedi.

Savaşa olan desteğin azaldığının farkında olduğunu belirten Başkan Obama, bununla birlikte hem Amerika'da hem İngiltere'de halkın savaşın neden devam ettiğini anladıklarına inandığını söyledi.

Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Barack Obama, Esad rejiminin eninde sonunda devrileceğini söyledi. Başkan Obama, İngiltere Başbakanı'yla yaptığı görüşmede, Suriye'deki sivillere insanî yardım ulaştırmak için atılacak acil adımları konuştuklarını ifade etti.

David Cameron da "Suriye'de ölümleri durduracak bir siyasî geçiş sürecini başarıyla tesis etmek için elimizden gelen herşeyi yapmalıyız" dedi.

İran konusunda da açıklama yapan liderler, her iki ülkenin de, İran'ın nükleer silah üretmesini engellemek için diplomatik girişimlerin hâlâ bir şansı olduğuna inandıklarını vurguladılar.

Ancak Başkan Obama İran'ı, önündeki seçenekleri iyi değerlendirmesi aksi takdirde bunun sonuçlarına katlanması gerektiği konusunda da uyardı.

'Özel ilişki' vurgusu

David Cameron'un Amerika Birleşik Devletleri ziyaretinin ilk gününde liderler, ABD ve İngiltere arasındaki 'özel ilişki'nin altını çizen etkinliklerde bulunmuştu.

Cameron, Amerikan başkanlarının kullandığı Air Force One adlı uçakta seyahat eden ilk yabancı lider oldu.

İki lider dün, üniversiteler arası bir basketbol maçını izlemek için Washington'dan Ohio'ya gitti.