BIST 9.074
DOLAR 32,32
EURO 35,09
ALTIN 2.301,45
HABER /  DÜNYA

Afganistan'da iç çatışmalar büyüyor

Afganistan'da Molla Ömer sonrası liderlik krizi yaşayan Taliban'da çatlak büyüyor. Zabul'da yeni lider Molla Mansur'a bağlı Taliban üyeleriyle Mansur'u tanımayan grubun üyeleri çatıştı

Abone ol

Afganistan'ın güneyindeki Zabul kentinin Haki Afgan ve Şahcuy ilçelerinde Taliban örgütünün iki önemli komutana bağlı üyeleri birbiriyle çatıştı. Çatışmada en az 50 Taliban üyesi öldü.

Taliban lideri Molla Ömer'in ölümünün ardından örgüt içindeki ayrışma derinleşiyor.  Zabul Emniyet Müdürü Gulam Cilani Farahi, AA'ya yaptığı açıklamada "Taliban'ın yeni lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur'a bağlı militanlar ile Mansur Dadullah'a mensup militanlar arasında dün gece başlayan çatışmada şu ana kadar 70 militan hayatını kaybetti. Bunlardan 60'ı Mansur Dadullah'ın taraftarı diğer 10'u da Taliban'ın yeni lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur'a bağlı kişiler"  dedi.

Zabul Valisi Enver Işıkzai ise Al Jazeera'ye iki taraftan toplam 50 kişinin öldüğü bilgisini verdi.  Işıkzai, Mansur'un liderliğini tanımayan grubun IŞİD'e bağlılık yemini eden Taliban üyelerinden oluştuğunu iddia etse de grubun sözcüsü bunu yalanladı. Ayrılıkçıların sözcüsü Abdülmenan Niyazi, Al Jazeera'ye "Biz asla onlara katılmayacağız. Asla düşmanla savaş ve şeriatı kurmak için onlardan destek de istemedik " açıklamasını yaptı. 

Suriye ve Irak'tan sonra Zabul'daki bazı Taliban üyeleri 2015 yılı başlarında IŞİD'e bağlılık yemini etmişti.

Taliban'ın içindeki çatlak büyüyor

Taliban'ın kurucu lideri Molla Ömer'in öldüğünün açıklanmasının ardından örgütün kendi içerisinde baş gösteren liderlik krizi henüz çözümlenmiş değil. 2007 yılında Afgan güvenlik güçlerince öldürülen Taliban örgütünün önemli komutanlarından Molla Dadullah Ahund'un kardeşi Molla Mansur Dadullah'ın örgütün yeni seçilen lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur'a biat etmemesi, Taliban'ın kendi içerisindeki anlaşmazlığı gün yüzüne çıkarıyor.

Ülkenin batısındaki Gor kentinde konuşlu Molla Muhammed Resul liderliğindeki bir başka ayrılıkçı Taliban grubundan yapılan açıklamada, örgütün başına geçen Molla Ahtar Muhammed Mansur'un Pakistan istihbaratının elemanı olarak görüldüğü ve biat edilmeyeceği belirtildi.

Grup adına açıklama yapan Muhammed Resul'ün yardımcısı Molla Abdülmennan, yeni lider Molla Ahtar Muhammed Mansur'u, Taliban örgütünün diğer üst düzey yetkililerine işkence etmek ve öldürmekle suçlayarak Pakistan'ın Kuvetta kentindeki şurada dar bir dairede seçilen Taliban liderini,  'örgütün değerlerini' çalmakla da suçladı.

Muhammed Resul'den Kabil ile müzakereye yeşil ışık

Binlerce silahlı mensubu bulunan Molla Muhammed Resul liderliğindeki ayrılıkçı grup, Kabil hükumeti ile de masaya oturabileceğini dile getiriyor.

Ancak barış masasına oturmak için yabancı güçlerin ülkeden tamamen çekilmesini şart koşan Resul, Taliban'ın iktidarı elinde bulundurduğu dönemlerde çeşitli kentlerde valilik yapmıştı.

Taliban örgütünün Körfez ülkelerinden Katar'da bir siyasi büro açmasını da eleştiren Molla Muhammed Resul, bu büronun gizli ajandası bulunduğunu ileri sürerek, Washington yönetimi ile perde arkasında anlaşmalar yaptığını iddia etti.

Taliban hareketi içerisinde Pakistan'ın ağırlığı bulunduğunu öne süren Resul liderliğindeki grup, İslamabad'ın Taliban örgütüne müdahale etmesine karşı çıkıyor.