BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.322,95
HABER /  SAĞLIK

Acil hastaya dijital destek daha yoldayken doktor müdahale edebilecek

Teknolojik gelişmeler sağlık alanına da yansıdı. Sağlık Bakanlığı'nın hayata geçireceği yeni uygulama ile ambulanstaki hastanın tüm bilgileri hastaneye varmdan doktorun elinde olacak, doktor gerektiğinde ambulans çalışanlarını yoldayken yönlendirecek

Abone ol

Sağlık Bakanlığı, uygulamaya ilk olarak pilot illerde başlayacak ve yıl içinde tüm yurtta yaygınlaştırılacak.

Yeni sistemle, ambulansta yapılan tüm işlemler tablet uygulamasıyla dijital ortamda kayıt altına alınacak, hastaya ilişkin tüm bilgiler anlık olarak ilgili merkezle paylaşılacak ve gereklilik halinde hekim ambulansta yapılan müdahaleyi yönlendirebilecek. 

Uygulamayla, hasta ve hekim açısından daha hızlı, güvenilir ve kaliteli hizmet standardı sağlanacak.

HASTA NAKİLLERİ DE DİJİTALDE
Acil sağlık hizmetlerinde son yıllarda uygulanan "Acil Sağlık Otomasyon Sistemi" (ASOS) sayesinde, hasta nakilleri dijital ortamda takip edilebiliyor. 

Ambulanslarda bulunan navigasyon cihazı sayesinde konum belirlenerek en yakındaki ambulans olay yerine sevk ediliyor. Ayrıca, kaç ambulansın görevde olduğu, kaç kilometre yapıldığı, kaç vaka alındığı, kaç vakaya ne kadar zamanda gidildiği gibi tüm bilgilere de Acil Sağlık Otomasyon Sistemi ile erişilebiliyor.

YAZILIMDA SONA GELİNDİ
Ambulanslarda tamamen dijital sisteme geçiş için ise yazılım çalışmalarında sona gelindi. Akıllı ambulanslar, 2019 yılında kademeli olarak 81 ilde yaygınlaştırılacak. 

BİLGİLER AMBULASNTA KALMAYACAK
Ambulansta kağıt formlara son verecek "tablet uygulaması" ile hastaya ilk müdahale edildiğinde yapılan nabız, EKG gibi uygulamaların sonuçları anlık olarak ambulansın gideceği hastanenin acil servisine ve aynı anda Bakanlık Koordinasyon Merkezine ulaştırılacak.

Gereklilik halinde, komuta merkezince ambulans personeline talimat verilerek, müdahale için yönlendirme yapılacak.

TÜM BİLGİLER ANINDA HASTANEDE
Ambulanslarda kullanılacak uygulamayla gidilen hastanın ismi sisteme düştükten sonra, hastaya ilişkin kan grubu, geçirdiği ameliyatları, hastalıkları, kullandığı ilaçlar gibi sağlık bilgileri, daha olay yerine varılmadan e-Nabız sistemiyle ambulanstaki sağlık ekiplerine ulaştırılacak. Böylece hastaya en kısa sürede en doğru müdahalenin yapılması sağlanacak.