BIST 9.072
DOLAR 32,38
EURO 34,98
ALTIN 2.325,68
HABER /  GÜNCEL

ABD'nin Libya gerçeğini Wikileaks çözdü

Wikileaks belgeleri ABD'nin Kaddafi liderliğindeki Libya'ya 2 yıl öncesine kadar silah sattığını ortaya çıkardı

Abone ol

Wikileaks belgeleri ABD'nin Kaddafi liderliğindeki Libya'ya 2 yıl öncesine kadar silah sattığını ortaya çıkardı.

Hürriyet'in haberine göre sızdırma belgeleri yayınlanan WikiLeaks'in iki gündür internete koyduğu 75 bin belge arasında dikkat çeken bazı başlıklar şöyle:

KADDAFİ'NİN 'AB' HAYALİ:

16 Nisan 2009 tarihli, ABD'nin Trablus Büyükelçiliği kriptosuna göre Libya lideri Muammer Kaddafi, Trablus'ta yapılan bakanlar düzeyindeki olağanüstü toplantıda, Afrika Birliği'ni Avrupa Birliği benzeri uluslarüstü bir birlik haline getirmeyi önerdi.

LİBYA'YA ABD SİLAHI

Bir başka belgede, Libya hükümetinin ABD Senatörü ve Cumhuriyetçilerin son başkan adayı John McCain'in 2009'daki Trablus ziyaretinden önce Washington'dan "ölümcül silahlar" satın almak istediği belirtiliyor. McCain bu konuda Libya'ya yardımcı olacağı sözü verdi. Ayrıca ABD, 2 yıldan kısa bir süre önce Libya'ya üçüncü ülkeler vasıtasıyla askeri malzeme satıyormuş.

ELÇİDEN BAKANA İLAÇ TEHDİDİ

26 Nisan 2004 tarihli kriptoya göre dönemin ABD Büyükelçisi Eric Edelman, Amerikan ilaç şirketlerinin lobi faaliyetlerinin ardından dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan randevu aldı. Ankara'nın uygulamaya hazırlandığı yeni ilaç politikaları nedeniyle Amerikan ilaç şirketlerinin mağdur olduğunu, "jenerik" ilaçların pazarda daha büyük pay sahibi olması nedeniyle araştırma ve geliştirmeye büyük paralar yatıran orijinal ilaç firmalarının zarar ettiğini, yatırımlarının karşılığını alamamaları halinde Türkiye'ye yatırım yapmayı keseceklerini söylemiş. Bakan ise ilaç şirketlerinin dayatma yapması durumunda Türkiye'nin gerekli koruyucu tedbirleri alacağını söylemiş.

TÜRKİYE'DE İNSAN DENEYİ Mİ?
30 Nisan 2004 tarihli, Ankara Büyükelçiği çıkışlı kripto bilmece gibi. Dönemin ABD Büyükelçisi Eric Edelman "Yabancı kurumları da içeren ve yeni teklif edilen bir araştırma projesinin dış siyasi etkileri -Türkiye" başlıklı bu kriptoda şöyle yazıyor:

"İnsan ve hayvan deneklerin onaylanması beklenirken, Büyükelçilik teklif edilen ve kısmen Türkiye'de yapılacak bu projeye karşı çıkacak bir dış politik neden görmüyor."

TÜRKİYE'NİN SON KOMÜNİST ŞEHRİ:

ABD Büyükelçisi Eric Edelman, iki Karadeniz şehrine yaptığı gezileri 29 Haziran 2004 tarihli kriptoada Washington'a rapor ederken, Zonguldak için kullanılan "Türkiye'nin son komünist şehri" ifadesini başlığa çıkarmış. İfade, dönemin Zonguldak Ticaret Odası basın sözcüsü Kemal Mert'e ait.

İLK 'KÜRTÇE' KULLANIMI

22 Ağustos 1988 tarihli ve ABD'nin İzmir Konsolosluğu çıkışlı kriptoda, 22 PKK'lının tutuklanmasından bahsediyor. Kriptoda, "Tutuklananların yanında bulunan iki dildeki propaganda materyalinden bahseden Türk basını ilk kez 'Kürtçe' ifadesini de kullanmış oldu" deniyor.