BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,92
ALTIN 2.436,28
HABER /  DÜNYA

ABDnin Haması devirme planı

ABD, Hamas’ın muhaliflerini destekleyecek bir planı sessiz sedasız devreye koydu

Abone ol

ABD, Hamas’ın muhaliflerini destekleyecek 42 milyon dolarlık bir planı sessiz sedasız yürürlüğe koydu.

Planla ilgili kaynakların verdikleri bilgiye göre, Hamas’a alternatif bulmaya yönelik plan çerçevesinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih grubuna yardım, politikacılarla laik partilere eğitim ve stratejik taktik verilmesi öngörülüyor.

Reuters’ın konuyla ilgili ele geçirdiği bir belgede, "Bu proje, otoriter veya radikal dinci siyasi seçeneklere karşı demokratik alternatiflerin oluşturulması amacını destekliyor" deniliyor.

Bu amaçla tahsis edilen paranın 5 milyonu, Hamas’ın kontrolündeki eğitim sistemine alternatif olarak özel okulların açılması için harcanacak. Ayrıca, Hamas’ın faaliyetlerini izlemeleri için yerel gazetecilere yardım edilecek.

ABD’deki Milli Demokratik Enstitü, yapılacak bir seçimde performanslarını nasıl artırabilecekleri konusunda El Fetih ve diğer partilerin liderleriyle görüşmelerin başladığını bildirdi.

Enstitünün Batı Şeria ve Gazze’deki çalışmalarını yürüten Michael Murphy, şu anda odaklandıkları noktanın, parti içi reform çalışmaları olduğunu söyledi.

Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü de çeşitli Filistin partilerine eğitim verilmesi ve stratejik tavsiyelerde bulunulmasını öngören yeni bir program için fon aldığını bildirdi.

Arap Düşünce Forumu adlı kuruluş, 2 ay önce Washington’dan yardım teklifi geldiğini, ancak Hamaslı siyasetçilerin bertaraf edilmesi anlamına gelen teklifi reddettiğini bildirdi.

Kuruluşun başkanı Abdürrahman Arafe, "Halkın seçtiği bir hükümeti tanımama durumunda değiliz. Bu nedenle hiçbir Amerikan parasını kabul etmiyoruz" dedi