BIST 8.887
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.239,15
HABER /  DÜNYA

ABD'nin Esad'ı bitirecek planı!

ABD yönetiminin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın düşüşünü hızlandırmak için gizli bir operasyon yürüttüğü ortaya çıktı.

Abone ol

Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD’nin askeri güç kullanmadan yürüttüğü operasyonda ajanlar ve diplomatlar aracılığıyla İran’dan silah ve petrol sevkıyatını önlemek ve ön saflardaki müttefiklere istihbarat aktarılması gibi stratejiler dikkat çekiyor.

Bu girişimlerin en önemli adımını da Irak hava sahasının İran-Suriye arasında gidip gelen uçaklara kapatılması oluşturuyor. Resmi belgelerde uçaklarla seralarda yetişmiş çiçeklerin taşındığı iddia edilse de ABD istihbaratına göre İran’dan Esad yanlılarına silah gidiyor.   

ABD ayrıca Suriye’ye silah ve petrol taşıdığına inanılan gemilerin Süvscreen-shot-1433-09-04-at-12.26.40-pm.pngeyş Kanalı’ndan geçişini engelliyor.

CIA, Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve ABD ordusunun perde arkasındaki bu çabaları, ABD’nin Esad karşıtı kampanyasının bilinenden çok daha büyük olduğuna işaret ediyor.

"ÇOK GEÇ KALINDI"

Ancak Obama yönetiminden ve Kongre’den bazı çevreler, ABD’nin baskısının başarısız olma ihtimalinin yüksek olduğuna ve Esad sonrası Suriye’de ABD’nin söz sahibi olabilmesi için çok geç kalındığına dikkat çekiyor.

Suriye muhalefetinden liderler ABD’nin Katar, Suudi Arabistan ya da Türkiye kadar katkıda bulunmadığından şikayet ediyor. ABD’li yetkililer ise operasyonun Obama yönetiminin çatışmaya girmekten kaçınmasından dolayı sınırlı olduğunu ifade ediyor.

MUHALİFLER YETERSİZ BULUYOR

Suriyeli muhalifler, ABD Dışişleri Bakanlığı ve CIA yetkilileriyle son dönemde temaslarının arttığını belirtirken ABD’nin Esad güçlerine hava ve deniz yollarını kapatmak için daha koordineli bir kampanya yapabileceğini belirtiyor.

Özgür Suriye Ordusu Lojistik Koordinatörü Luey Mukdad, “Amerikalılar bize bölgesel gülerin bize yardım etmesine izin verdiklerini söylüyorlar. Ancak bir başarı sağladıklarını düşünüyorlarsa o zaman bunun zayıf ve yetersiz bir destek olduğunu da bilmeleri gerekir” dedi.

 "TÜRK VE ÜRDÜN ORDULARINA İSTİHBARAT SAĞLANIYOR"

Wall Street Journal, ABD’nin son dönemde artırdığı girişimleri kapsamında “isyancılarla yakın işbirliği içinde olan Türk ve Ürdün ordularına” Suriye’deki gelişmelerle ilgili istihbarat sağlandığını da belirtti.

Gazeteye konuşan yetkililer, ordunun kontrol ettiği uydulardan ve diğer izleme sistemlerinden alınan istihbarat görüntülerinde isyancıların hedef alabileceği askeri tesisler ile rejimin elindeki kimyasal silahların yerlerinin olduğunu belirtti