BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

ABD'den Türkiye ve Rusya mesajları

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bugün Rusya'ya yapacağı ziyaret öncesi Washington yönetiminden mesajlar geldi. Mesajlar hem Türkiye hem Rusya'ya yönelik oldu.

Abone ol

ABD yönetimi, Rusya ve Türkiye'nin ilişkilerdeki gerilimi azaltacak adımlar atması gerektiği görüşünde. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, bugünkü basın toplantısında Rusya-Türkiye zirvesinin iptalini yorumladı.
 
ABD'nin Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gelişmelerden tedirgin olup olmadığı sorusuna yanıt veren Earnest, "Başkanımız, Rus uçağının vurulduğu ilk günden itibaren her iki ülkenin liderlerini açıklamalarındaki gerginliği azaltmaya ve iki ülke arasındaki gerilimi yatıştıracak eylemlerde bulunmaya çağırdı. Her iki ülkenin bu yönde çalışması gerektiğini söylemek muhtemelen adil olur" dedi.

İYİMSERLİK PARILTISI VAR

Şu aşamada Rus-Türk ilişkilerinde gözle görülür hiçbir gerilim görmediklerini belirten Sözcü, "Bu, şu aşamada iyimserlik parıltısıdır" yorumunda bulundu.

JOHN KERRY PUTİN İLE TÜRKİYE'Yİ KONUŞACAK

Bugün Moskova'yı ziyaret edecek ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Rus yetkililerle yapacağı görüşmede Türkiye ile gerilimi de gündeme getireceğini ifade eden Earnest, "Eminim, Dışişleri Bakanı Kerry bu konuyu Moskova'da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek" dedi.

Sorunu çözmenin en iyi yönteminin, Rusya'nın terör örgütü IŞİD'e karşı çabalarını ABD önderliğindeki 'geniş koalisyonun' çabalarına entegre etmek olduğunu kaydeden Beyaz Saray Sözcüsü, "Bu elbette Rusya'nın gerçekten de IŞİD'e karşı çabalara katkı yapmasını gerektirecek. Oysa şimdilik bunu görmüyoruz" dedi. 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 15 Aralık'ta Rusya'da yapılması ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması planlanan Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının gerçekleşmeyeceğini açıklamıştı.