BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.427,55
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Suriye Kürtleri için flaş karar!

Pentagon, Esad'ın hava saldırıları sonrası Kürtler için Haseke’ye uçak gönderdiğini açıkladı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devetleri (ABD) Savunma Bakanlığı, Rojava’nın Haseke kentine savaş uçakları gönderdiklerini duyurdu. 

Esad güçlerinin iki gündür Kürt güçlerini havadan vurmasına ABD tepkisi büyüyor. Pentagon yetkilileri, saldırılara devam etmesi durumunda Esad uçaklarını vuracaklarını açıkladı.

PENTAGON GELİŞMELERDEN RAHATSIZ

CNN'in haberine göre Pentagon yetkililerinin ‘fazlasıyla rahatsızlık duyduğu' saldırı, Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı Kürt ve Arap savaşçılara aylardır eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Amerikan askerlerinin de bulunduğu bölgede gerçekleşti.

ABD'DEN RUSYA'YA : NE GEREKİYORSA YAPARIZ

Pentagon sözcüsü Jeff Davis'in ifadesine göre, bombardıman başladığında, yerdeki koalisyon güçleri Suriye uçağı ile radyo kanalı aracılığıyla irtibat kurmaya çalıştı fakat cevap alınamadı. Amerikan personeli daha önce kurulmuş olan bir hat aracılığıyla derhal Rus yetkilileri arayarak, kimin ateş ettiğini öğrenmeye çalıştı. Rus tarafının, saldıranların kendileri olmadığını aktardığı, Amerikan yetkililerinin ise "saldırıların devam etmesi durumunda ABD kara kuvvetlerini korumak için ne gerekiyorsa yapacaklarını" belirttiği ifade edildi.
ABD jet uçaklarının hemen bölgeye gönderilmesine rağmen, uçaklar ilgili mevzilere ulaştığında Suriye jetleri çoktan geri çekilmişti.

Pentagon sözcüsü Jeff Davis, Perşembe günü YPG’yi hedef alan Suriye uçakları ayrılırken koalisyon uçaklarının Haseki’ye gönderildiğini söyledi. “Koalisyon güçlerini korumak için bunu yaptık. Tehdit altında olmaları durumunda, ABD hava araçlarının yerdeki birlikleri koruyacağını açık bir şekilde belli ettik” dedi.

YPG’ye eğitim veren ABD özel operasyonlar danışmanlarının bölgede olduğunu belirten Davis, “Onların emniyetini sağlayacağız ve onları riske atacak şeyler yapmamaları Suriye rejimine tavsiye olunur. Koalisyonu riske atan bu durumları azami ciddiyetle karşılıyoruz ve kendimizi savunmaya yönelik temel hakkımız var” ifadelerini kullandı.

YPG HASEKE'DEKİ REJİM GÜÇLERİNİ KUŞATTI

Perşembe günü rejimin kendisine ait bölgeleri bombalamasından sonra Şam yönetiminin milisleriyle çatışmaya giren YPG, Haseki’nin doğusundaki Naşva mahallesinin çoğunu ele geçirdi ve kentin merkezindeki rejimin askerlerini kuşatma altına aldı. Al Jazeera’nin güvenlik kaynaklarından aldığı bilgilere göre, YPG kentin güneyindeki Guveyran mahallesinde bulunan İktisat Fakültesi’ni ve Endüstri Enstetüsü’nü de ele geçirdiğini teyit etti.

Kaynaklara göre, dün ilk kez YPG’ye bağlı askeri binalara hava saldırıları düzenleyen rejim bugün de YPG'ye ait noktaları havadan vurdu.

Reuters'e konuşan YPG Sözcüsü Redor Halil, rejimin Cuma günü bölgelerini bombaladığını söyledi. Sözcü, yoğun bombardıman nedeniyle Haseke'den binelrce sivili tahliye ettiklerini ifade etti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), rejimin bombardımanı nedeniyle Haseki'de, aralarında kadınların ve çocukların da olduğu en az 13 kişinin öldüğünü söyledi.