BIST 9.805
DOLAR 32,49
EURO 34,94
ALTIN 2.429,69
HABER /  DÜNYA

ABD'den son dakika hamlesi Suriye'yi füzelerle vurdu

ABD Suriye'yi vurdu. Gelen son dakika haberler dünya ülkelerini alarma geçirdi. Rusya füzelerle yapılan saldırıya kızdı ve BM'yi acil toplantıya çağırdı. İşte Suriye'den gelen son haberler;

Abone ol

Suriye'nin İdlib kentinde kimyasal silahlarla düzenlenen saldırıya yanıt olarak ABD, Suriye'de rejime ait Şayrat Hava üssüne füze saldırısı düzenledi. Hedef alınan üssün, İdlib'deki kimyasal saldırıyı düzenleyen uçakların kullandığı üs olduğu belirtiliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üssün neredeyse tamamen imha edildiğini duyurdu.

ABD füzelerle düzenlediği saldırıyı savaş gemilerinden yaptı. Pentagon yönetimi saldırının bir defaya mahsus olduğunu duyurdu. Dünya ülkeleri ise saldırı sonrasında safını belirliyor. İşte ABD saldırısıyla ilgili gelen son dakika haberleri ;

RUSYAKREMLİN ÜSLUBUNU SERTLEŞTİRİYOR

ABD'nin Suriye'de rejime ait askeri üsse yönelik saldırısının ardından Kremlin'den ilk açıklama geldi. Kremlin Sözcü Dmitriy Peskov tarafından yapılan açıklamada, "Saldırı ABD-Rusya ilişkilerine ciddi zarar veriyor. Uluslararası hukuk ihlal edildi.(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, ABD'nin üssü vurmasını egemen devlete saldırganlık olarak gördü" ifadeleri kullanıldı.

TÜRKİYESALDIRIYA VERİLEN İLK TEPKİ

 Türkiye saldırıyı memnuniyetle karşılayan ülkeler safında yer aldı. Açıklama Numan Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş "Harekatı olumlu karşılıyoruz. Bu operasyonun barışa katkı sağlamasını umuyorum. Cumhurbaşkanımızın da açıkça ifade ettiği gibi biz sadece laf değil icraat görmek istiyoruz." dedi.

FLAŞHUMUS VALİSİ ÖLÜ SAYISINI AÇIKLADI

Şayrat Hava üssüne yönelik saldırının bilançosu belli oldu. Humus valisi 5 ölü 7 yaralı olduğunu açıkladı. Vali, "Ölü sayısında büyük bir artış beklemiyoruz." dedi. Vali üssün yakınında bulunan sivil köyde kayıplar olduğunu iddia etti.

İRANABD'NİN SALDIRISINI KINIYORUZ

İran yönetiminin de safı belliydi. Bunu değiştirmedi ve Moskova yönetiminin yanında yer alıp ABD saldırısını kınadığını ilan etti.

DESTEKSUUDİ ARABİSTAN YÖNETİMİ AÇIKLADI

ABD'nin ortadoğudaki değişmez destekçisi Suudi Arabistan'dan şaşırtmayan bir açıklama geldi. Suudiler ABD saldırısına sonuna kadar destek verdiklerini duyurdular.

İSRAİLABD'Yİ DESTEKLİYORUZ MESAJI ALMIŞLARDIR

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de bir hava üssünü vurma kararına 'tam destek' verdiklerini bildirdi. Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir" ifadelerini kullandı.

FLAŞRUSYA'NIN SALDIRIYA İLK KARŞILIĞI

ABD'nin düzenlediği saldırı Rusya'ya ayağa kaldırdı. Putin, BM'yi acil toplantıya çağırdı. Saldırıda Rusya'nın da üsde askerleri bulunuyordu. Suriye kanadının verdiği bilgiye göre 4 asker öldü. Bu askerlerin Rusya askeri olup olmadığı bilinmiyor.

TRUMP: ÜSSÜ VURUN EMRİNİ BEN VERDİM

Suriye askeri üssüne yönelik saldırının emrini bizzat ABD Başkanı Donald Trump verdi. Trump, "Bu gece kimyasal saldırının yapıldığı askeri üssü hedef alan bir saldırı emrini verdim. Suriye'deki füze operasyonu ABD'nin güvenliği için elzemdi." açıklamasını yaptı.

DAVİSSALDIRIDA ŞAYRAT HAVA ÜSSÜ VURULDU

Saldırının Humus vilayeti sınırlarının içinde bulunan Şayrat Hava üssüne yönelik yapıldığını ifade eden Davis, fırlatılan Tomahawk Land füzelerinin Doğu Akdeniz’de konuşlu USS Porter ve USS Ross Destroyerlerinden fırlatıldığını ifade etti.

VURULAN ÜS BURASI :ABD saldırısının hedefindeki yer Şayrat Hava üssü oldu. Uluslararası gözlemciler üssün tamamen imha edildiğini bildiriyorlar.
RUSYASALDIRI ÖNCESİ BİLGİLENDİRİLMİŞ

Saldırıyı, "Esed'in dehşet verici saldırısına orantılı" olarak tanımlayan Davis, saldırı öncesinde gün içerisinde Rusya’yı bilgilendirdiklerini ve Rus askerlerinin o üste bulunduğunu bildiklerini söyledi. Rusların saldırıdan etkilenmemesi için tüm tedbirleri aldıklarını ifade eden Davis, hava üssünün binasını değil sadece üssünü işleyemez hale getirecek unsurları vurduklarını ifade etti. Davis, “ABD, kimyasal saldırılara tahammül etmeyecektir.” dedi.

Davis, "Bu füzelerle (hava üssündeki) uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarları vuruldu." şeklinde konuştu.

ŞAYRAT HAVA ÜSSÜ

Davis, üssün 2013 öncesinde Esed rejimi tarafından kimyasal silah deposu olarak kullanıldığını ve ABD’nin radar izlerinin Han Şeyhun’daki kimyasal saldırıyı gerçekleştirmek üzere bu hava üssünden havalandığını tespit ettiğini ifade etti.

TRUMPABD BAŞKANININ AÇIKLAMALARI

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmek üzere Florida'da bulunan Trump, akşam saatlerinde Esed rejimine ait askeri bir üssü hedef alan füze saldırısına ilişkin basın mensuplarına bir değerlendirme yaptı.
Açıklamasında Suriye'nin İdlib kentinin Han Şeyhun beldesindeki sivilleri hedef alan kimyasal saldırıyı hatırlatan Trump, "Suriyeli diktatör Beşşar Esed, salı günü korkunç kimyasal saldırıyı gerçekleştirdi. Bu barbar saldırıyla birçok insan ve hatta güzel bebekler yavaş, vahşice ve insafsızca öldürüldü. Esed yardıma muhtaç erkek, kadın ve çocukların canını aldı. Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığına hiç şüphe yok." dedi.

SURİYE'DEKİ FÜZE OPERASYONU ABD'NİN GÜVENLİĞİ İÇİN ELZEMDİ
Trump, sözlerine şöyle devam etti:"Bu gece kimyasal saldırının yapıldığı askeri üssü hedef alan bir saldırı emrini verdim. Suriye'deki füze operasyonu ABD'nin güvenliği için elzemdi. Daha önceki girişimler başarısız olduğu için mülteci krizi devam ediyor ve bölgedeki istikrarsızlık ABD'yi ve müttefiklerini tehdit ediyor. Bu akşam tüm medeni ülkeleri, Suriye'deki katliamı ve her türlü terörizmi durdurmak için ABD'ye katılmaya davet ediyorum."

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Trump'ın konuşmasından kısa bir süre önce Suriye rejimine ait bir hava üssüne 50’den fazla Tomahawk füzesi fırlattıklarını açıklamıştı.

Pentagon’da gazetecilere açıklama yapan askeri bir yetkili, “Suriye rejimine ait bir hava üssüne ait 50’den fazla Tomahawk füzesi fırlattık.” ifadesini kullanmıştı. Füze saldırısının Akdeniz'de konuşlandırılan bir ABD askeri gemisinden yapıldığı kaydedilmişti. Yetkili, saldırının ABD doğu yakası saatiyle saat 8.45’te gerçekleştirildiğini belirtmişti.