BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,72
ALTIN 2.498,79
HABER /  DÜNYA

ABD'den İran'a yeni yaptırım hazırlığı

Obama yönetiminin, İran'ın balistik füze programına katkı yaptıkları gerekçesiyle İran bağlantılı bir düzine şirket ve kişiye yaptırım uygulamaya hazırlandığı iddia edildi

Abone ol

Obama yönetiminin, İran'ın balistik füze programına katkı yaptıkları gerekçesiyle İran, Hong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) bir düzine şirket ve kişiye yaptırım uygulamaya hazırlandığı iddia edildi.

Wall Street Journal'ın yayımladığı özel habere göre, ABD Hazine Bakanlığı'nın uygulamaya hazırlandığı yaptırımlar, geçtiğimiz temmuz ayında İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmanın ardından gündeme gelen "ilk yaptırım kararı" olarak dikkat çekiyor.

ABD Hazine Bakanlığının yaptırımlarının, İran'ın füze sistemleri geliştirmesine katkı sağladığı iddia edilen İran bağlantılı iki firma ve bu firmalarla ilişkili bazı kişileri kapsayacağı bildirildi.

Söz konusu yaptırımın hedefi olan firmalardan birinin, BAE merkezli Mabrooka Trading Co. LLC isimli firma ve bu firmanın kurucusu Hossein Pournaghshband olduğu belirtildi. Pournaghshband'ın Hong Kong'daki bir diğer firması olan Anhui Land Group Co. da kara listeye alındı. Bu firmaların, İran'a, füze geliştirme programlarında kullanılan karbon fiber tedarik etmekle itham edildiği ifade edildi.

Aynı yaptırım kararında Hazine Bakanlığı'nın, füze geliştirme programında çalıştığı iddia edilen 5 İran Savunma Bakanlığı yetkilisini de kara listeye aldığı kaydedildi.

Gazetedeki haberde İran'ın, füze geliştirme programı çerçevesinde Kuzey Kore ile işbirliği yaptığı iddiasının da bu yeni yaptırımların gerekçelerinden biri olduğu belirtildi. Buna göre İranlı bazı yetkililer, (hem ABD hem de AB'nin kara listesinde yer alan) Kuzey Koreli Korea Mining Development Trading Corp. firması ile füze parçaları tedariği sürecinde işbirliği yaptılar. Bu çerçevede, söz konusu ticari sürecin yürümesini sağladığı iddia edilen Sayyed Javad Musavi, Sayyed Medhi Farahi ve Seyed Mohammad Hashemi adlı İranlı yetkilileri de kara listeye aldı.

Söz konusu haberde, geçtiğimiz aylarda İranlı yetkililerin, bu tür bir yaptırım kararının Ayetullah Ali Hamaney tarafından "nükleer anlaşmanın ihlali olarak değerlendirileceği" yönünde ABD'li yetkilileri "uyardıkları" da kaydedildi.

Buna mukabil ABD'li yetkili makamların, İran'ın füze geliştirme çalışmalarını "nükleer anlaşmanın dışında" değerlendirdikleri ve Hazine Bakanlığının bu tür işlere karıştığı tespit edilen İranlı kişi ve kurumları kara listeye alabileceğini dile getirdikleri belirtildi.

İran, ilki ekim, diğeri ise kasım ayında olmak üzere iki füze denemesi gerçekleştirmişti.

BM paneli, bu füze denemelerinin "BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan İran'ın balistik füze sistemleri geliştirmesini yasaklayan kararın" ihlali anlamına geldiğine hükmetmişti. İran ise yaptığı füze denemelerini kabul etmiş, ancak bu denemelerin BM kararlarını ihlal etmediğini, sadece savunma amaçlı olduğunu iddia etmişti.

Beyaz Saray yetkilileri, önümüzdeki aydan itibaren nükleer anlaşmaya uygun şekilde İran'a uygulanan uluslararası yaptırımları kaldırabileceğini açıklamışlardı. Tahran yönetimi de bu hafta içinde 12,5 tondan fazla zenginleştirilmiş uranyumu Rusya'ya göndermişti.