BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  GÜNCEL

ABD'den çarpıcı Uludere açıklaması

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'den Uludere faciasına ilişkin ilk kez konuştu

Abone ol

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, ABD'nin Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarıyla hiçbir ilgisi olmadığını söylerek, "Uludere'de hedef seçimi konusunda hiçbir şey yapmadık. Biz PKK'ya karşı istihbarat desteği sağlıyoruz" dedi.

Ricciardone, önceki gün gazetecilerin Ankara temsilcileriyle yaptığı sohbet toplantısında, Türkiye'de gazetecilerin hapiste olmasını anlamadığını da belirterek, özetle şu mesajları verdi:

PKK İSTİHBARATI

Hürriyet'ten Metehan Demir'in haberine göre, ABD, Türkiye'nin hedef seçimi sürecine dahil değildir. Uludere'de hedef seçimi konusunda hiçbir şey yapmadık. Biz PKK'ya karşı istihbarat desteği sağlıyoruz. Fakat hedef belirleme tamamıyla Türkiye'ye bağlı bir konudur. Türkiye, hedef belirlerken kendi yeteneklerini kullanıyor. Kimse savaşta mükemmel bilgiye sahip değildir. Biz de eksik bilgi nedeniyle hata yapıyoruz. Bu normal. Geçmişte bu yüzden özür dilemiştim. Bu durum da trajik bir hataydı. Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarıyla hiçbir ilgimiz yok. PKK'nın uyuşturucu kaçakçılığına karşı çalışıyoruz. Roj TV sustu. Türkiye için yapabileceğimiz her şeyi yapıyoruz.

GAZETECİLER HAPİSTE

82 Anayasası'nı bırakıp boş bir sayfa açıyorsunuz. Çünkü özgürlükler ve bireysel hakların korunması konusunda daha fazlasını istiyorsunuz. Bu nedenle iyimserim. Fakat itiraf edeyim, anlamıyorum. Demokrasisi buraya kadar gelmiş ve bu kadar bağrına basan insanların yaşadığı bir ülkede nasıl entelektüeller ve gazeteciler parmaklıkların arkasında olur, açıkçası anlamıyorum. Biliyorum terörizm suçlamasıyla parmaklıkların arkasındalar. Bu açıklamayı da anlıyorum. İnanıyorum ki yeni anayasa avantaj sağlayacak.

IRAK'IN YANINDAYIZ

Irak'a gittiğimizde kalma niyetimiz yoktu. Özel güvenliğimizle ilgili özel amaçlarla gittik. Planlanandan uzun sürdü. Başkan Obama çekilme sözü verdi ve sözünü tuttu. Fakat Irak hükümetine ve halkına yönelik taahhütlerinin bitmediğini açıkça vurguladı. Ulusal güvenliğini, ekonomisini ve demokrasisini geliştirirken Irak'ın yanında olacağız.

İRAN'I TERK ETMEYİZ

Bizce İran'ın bir seçim yapması gerekiyor. Uluslararası güçlere katılabilir. Nükleer güce de sahip olabilir. Ama nükleer silahların peşinde olmamalı. Biz askeri yaptırımlara başvurmak istemiyoruz. Şu ana kadar hep diplomatik araçlara başvurduk. Bunun yolu da yaptırımlardır. Umarız İran bu yaptırımlara uyar. Irak'tan çekilirken elbette bu ülkeyi İran'ın kollarına terk etmeyiz.

RADAR DEVREDE

Radar şu anda operasyonel hale geldi. Savunma amaçlı bir sistemdir. Füze sistemi değildir. NATO savunma sisteminin bir parçasıdır. Türkiye'de yaşayan insanların daha güvenli hissetmesini sağlamasını umuyoruz.

TARİHÇİLER KONUŞSUN

Fransa ABD'nin eski ve değerli bir dostudur. Türkiye de öyle. Türklerin ve Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili gerçekleri tamamıyla ve samimi olarak kabullenmesini isteriz. Açık, dürüst ve yapıcı bir yol, en doğru yoldur. İki taraftan tarihçileri bir araya getirmeliyiz. Türkler geçmişin ne anlama geldiğine karar verme konusunda güven içindedir. Türklerle Ermeniler arasında daha fazla temas vardır. Amerikalılar olarak gelecekle meşgulüz.

DENGEYİ BULMAK GEREK

Türkiye büyük bir devlet ve inanılmaz tarihi bir geçiş süreci yaşadı. Darbelerle demokrasisi zaman zaman kesintiye uğradı ama yine de her seferinde demokrasisini yükseltti. Düşünce özgürlüğü sorunu benim için hâlâ devam eden bir konu. Hükümetleri eleştirmek ya da hükümet aleyhine şeyler söylemek özgür olmalı.

SURİYE'YE YAPTIRIM

ABD ve Türkiye, Suriye'nin barışçı bir geçiş süreci yaşamasını istiyor. Suriye hükümeti sözlerini tutmadı. Esad kredibilitesini yitirdi. Rejimin iktidarını korumak için öldüremeyeceğini görmesi gerekli ve bu yüzden yaptırımların gerekliliğine inanıyoruz.