BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.428,19
HABER /  DÜNYA

ABD mali uçurumun kenarında

'Mali uçurum'a günler kala Başkan Obama, ile kongre üyelerinin biraraya geldiği görüşmeden somut bir öneri çıkmadı.

Abone ol

ABD'nin ''mali uçurum''a sürüklenmesine günler kala, ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'nin iki kanadığının çoğunluk ve azınlık liderleriyle bir araya geldi.

Obama ile Kongre arasında vergi artışları ve harcama kesintileri üzerine uzlaşma olmazsa, ABD 1 Ocak'tan itibaren ''mali uçurum''a sürüklenecek.

OBAMA İYİMSER AMA

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre liderleriyle ''mali uçurum'' üzerine yaptıkları toplantıyı ''iyi ve yapıcı bir görüşme'' olarak nitelendirerek, hala bu konuda bir sonuca varabileceklerine inandığını söyledi. 

Obama ayrıca, bu konuda, orta gelirli Amerikalıların vergi artışını önleyen ve işsizlik maaşlarının verilebilmesini sağlayan kendi temel önerisinin genel kurula getirilmesi halinde, Kongre'nin iki kanadından da onaylanacağına inandığını kaydetti. 

Obama, vergi artışları ve harcama kesintileri üzerine uzlaşmaya vararak ''mali uçurum''dan kaçınabilmek için, Kongre'nin iki kanadığının çoğunluk ve azınlık liderleriyle Beyaz Saray'da bir araya gelmesinin ardından basın toplantı düzenledi. 

Obama, liderlerle yaptığı görüşmeyi ''yapıcı'' olarak değerlendirdi. 

İki aydır harcama kesintilerinin uygun biçimde sağlanması ve orta sınıf Amerikalıların vergi artışlarıyla karşılaşmaması için Kongre ile müzakere ettiğini belirten Obama, yıl sonuna kadar bir sonuca varabilecekleri noktasında hala iyimser olduğunu söyledi.

TOPU KONGREYE ATTI

Obama, sadece 4 gün içinde tüm Amerikalıların, vergi kesintilerine yönelik mevcut yasanın süresi dolduğundan vergilerinin ani artış göstereceğini ve dolayısıyla maaşlarının da azalacağını belirterek, bunun hem ekonomi, hem iş dünyası hem de vatandaşlar üzerinde kötü etkiler yaratacağını hatırlattı. Obama, ''Ama Kongre harekete geçerse, bu durumu önleyebilir'' diyerek, şu anki çıkmazın sorumluluğunu Kongre'ye yükledi.

Zamanın kısıtlılığına dikkati çeken Obama, saatler içinde eyleme geçilmesi gerektiğini kaydetti. 

Obama, Amerikan halkının konuyu yakından izlediğini ve şimdiden sabrının çok azaldığını belirterek, ülkenin ekonomik büyüme gösterdiğini ama bunun devamı için siyasetçilerin de görevlerini yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi. 

YA ÖNERİ GETİRİN YA BENİMKİNİ OYLAYIN RESTİ

Obama, Senato liderlerinden yarına kadar bir öneri ortaya koymalarını, yoksa ''temel unsurları içeren'' kendi öneri paketinin Kongre'de oylamaya sunulmasını istedi. 

Obama, Noel tatilinden önce Kongre'den en azından orta gelirli vatandaşların vergilerinin artmasını önleyen ve işsizlik maaşlarının verilebilmesini ve genişletilmesini sağlayan bir düzenlemeyi acil geçirme çağrısı yapmış, en son toplantıda da bu öneriyi tekrarlamıştı. 

Kongre'nin iki kanadının da orta gelirli Amerikalıların vergilerinin yükselmesini istemediğini belirttiğini anımsatan Obama, o nedenle önerisinin, genel kurula getirilmesi halinde, Kongre'nin iki kanadından da onaylanacağına inandığını söyledi. 

Obama, her iki tarafın da istediğinin yüzde 100 gerçekleşemeyeceğini hatırlattı. 

ÜLKE MALİ UÇURUMA GİDERSE NE OLUR?

Beyaz Saray'daki toplantıya, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Meclis azınlık lideri Nancy Pelosi, Senato çoğunluk lideri Harry Reid ve Senato azınlık lideri Mitch McConnell katıldı. 

Bunun yanında Obama'nın kabinesinden, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Hazine Bakanı Timothy Geithner de toplantıda hazır bulundu.

''Mali uçurum'' konusundaki son haftalardaki gelişmelere bakıldığında, Obama Noel tatilinden önce Kongre'ye seslenerek en azından orta gelirli vatandaşların vergilerinin artmasını ve işsizlik maaşlarının verilememesi önleyen bir düzenlemeyi acil geçirme çağrısı yapmıştı. 

Buna karşın Boehner, yine Obama'nın kesinlikle karşı durduğu zenginlere yönelik vergi kesintisini de içeren bir düzenlemeyi Temsilciler Meclisi'ne getirme kararı almış, ancak kendi partisinden yeterli desteği alamamıştı.

HERKES İÇİN VERGİLER ARTACAK

ABD'nin ''mali uçurum''a gitmesi halinde, ülke yeni bir ekonomik durgunluk riskiyle karşı karşıya kalacak.

Obama ve Kongre'nin anlaşamaması halinde, yeni yıl itibariyle, vergi kesintilerini de kapsayan önceki düzenlemenin süresi dolacağından, herkes için vergiler artacak. İşsizlik maaşı olan 5 milyon insanın yüzde 40'ı bu yardımları kaybedecek.

Dolayısıyla, ABD ekonomisinin ''mali uçurum'' halinde, hem psikolojik hem de reel anlamda ''ciddi hasara uğraması'' bekleniyor ve işsizlik oranları yüzde 9,1'e fırlayabileceği yorumları yapılıyor.

SENATO TEMSİLCİLERİ BİRARAYA GELDİ

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Meclis azınlık lideri Nancy Pelosi, Senato çoğunluk lideri Harry Reid ve Senato azınlık lideri Mitch McConnell olmak üzere Kongre liderleriyle vergi artışları ve harcama kesintileri konusunda uzlaşmaya vararak, ''mali uçurum''dan kaçınmak için bir araya gelmişti. 

Obama, toplantı sonrasında da yaptığı açıklamada, Senato liderlerinden yarına kadar bir öneri ortaya koymalarını, yoksa ''temel unsurları içeren'' kendi öneri paketinin Kongre'de oylamaya sunulmasını istemişti.  

Senato çoğunluk lideri Reid de toplantı sonrasında, toplantıyı ''yapıcı bir görüşme'' olarak değerlendirdi. Toplantı sonucunda olumlu gelişmelerin ortaya çıkmasını umduklarını belirten Reid, şu ana kadar somut bir şeylerin ortaya çıkmadığını ama Cumhuriyetçi liderlerle bir sonuca ulaşabilmek için çalıştıklarını söyledi.

Reid, özellikle 24 saatin bu açıdan çok önemli olduğunu belirtirken, sonuca ulaşmanın kolay olmadığına da dikkati çekti.

SIKI ÇALIŞACAĞIZ

Senato azınlık lideri Mitch McConnell da Beyaz Saray'da iyi bir toplantı yaptıklarını söyledi.

McConnell, Senato olarak en erken yarın bir ilerleme sağlayıp, öneriyle gelmeyi ümit ettiklerini belirterek, ''Sıkı çalışacağız ve 24 saat içinde bu noktaya varıp varamayacağımıza bakacağız'' dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Meclis'in ağustos ayında geçirdiği öneri hatırlatılarak, Meclis'in bu konuda zaten bir adım atmış olduğunu, bu nedenle Senato'nun eyleminin beklendiği bildirildi.