BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,70
ALTIN 2.488,79
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

ABD kendi kendini nükleer ile vuracaktı

ABD kendi topraklarına atom bombası atmaktan tamamen şans eseri kıl payı kurtulmuş.

Abone ol

Atom bombası deyince hepimizin aklına hemen Hiroşima ve Nagazaki geliyor. Ancak eğer aptalca bir kazada talih ABD’den yana olmasaydı Washington DC ve New York da tarih kitaplarında Hiroşima’nın yanında yer alacaktı. Evet ABD kendi topraklarına atom bombası atmaktan tamamen şans eseri kıl payı kurtulmuş.

ABD'nin kendi topraklarına attığı nükleer bombalardan nasıl kurtulduğunu yazdı.

Bu şok edici kaza, "Fast Food Nation" adlı kitabıyla büyük yankı yapan Eric Schlosser’ın bugün piyasaya çıkacak "Command and Control" kitabıyla ilk defa kamuoyu bilgisine sunuluyor. İşte Tunçdemir'in anlatımıyla o ilginç kazanın meydana geliş şekli:

KENNEDY YEMİN ETTİKTEN BİRKAÇ GÜN SONRA

Olay, John F. Kennedy’nin 1961 yılında başkanlık yemini ederek göreve başlamasından birkaç gün sonra meydana gelmiş. Her biri Hiroşima’ya atılan atom bombasından 250’şer kat daha güçlü olan iki Mark 29 hidrojen bombasını taşıyan B-52 bombardıman uçağı North Carolina üzerinde kontrolsüz bir dönüş yapınca bombalar yuvalarından çıkmış. 

başliksiz-1.20130917124925.jpgYere düşen iki nükleer bombadan biri arızalara karşı güvenlik sistemi sayesinde nükleer parçası olmadan karaya güvenli şekilde düşmüş. 

İKİNCİ BOMBA ATEŞLENDİ VE...

Ancak diğer bombanın güvenlik sistemi art arda sorunlar yaşayınca, bombanın havada süzüldüğü saniyelerde ABD dev bir nükleer felaketin eşiğine yaklaşmış:

"Ateşleme kabloları aniden çekilince, bomba sanki bir hedefin üzerinde bilinçli bırakılmış gibi harekete geçti. Darbe jenatörü düşük voltajlı termal pilleri aktif duruma geçirdi. Marş paraşütü açıldı, ardından da ana şüt açıldı. Barometrik anahtarlar kapandı. Yüksek voltajlı termal baterileri aktif hale getiren zamanlayıcının süresi yetmedi. Bomba yere çarptı. Bombanın burnundaki basınçsal elektrik kristalleri çatladı. Ateşlenme sinyali gönderdi.’’

EĞER BOMBA PATLASAYDI

Eğer bomba patlasaydı, North Carolina eyaleti ve çevresinde canlı bırakmayacaktı. New York ve başkent Washington DC de dahil ABD’nin bütün doğu yakasını kapsayan dev bir nükleer felaket yaşanacaktı. (...)

ABD’de ikinci dünya savaşından beri nükleer silahlar etrafında birçok kaza yaşandığını aktaran Schlosser’a göre bunların henüz birçoğu kamuoyu tarafından bile bilinmiyor.

PEK ÇOK KAZA YAŞANDI AMA...

Yansıyan birçok kazada ise yetkililer yalan söyleyerek riskin kamuoyu tarafından fark edilerek dikkatin nükleer silahlara dönmesini engellemişler. Ancak Schlosser’in bilgi edinme özgürlüğü yasası kapsamında elde ettiği belgelerle yer verdiği kazalar ve arızalar bile, ülkelerinde binlerce nükleer silahla birlikte yaşayan Amerikalıları endişelendirmeye yetecek boyutta.

"Bu silahları tasarlayan mühendislerin çoğu bu silahların üslerde nasıl dikkatsiz koşullarda yönetildiğini bilmiyor. Hava üslerindeki birçok kişi ise ne kadar tehlikeli silahların etrafında olduklarını bilmiyor. Çok büyük bir çılgınlık var burada’’ diye anlatıyor Schlosser.

EN CİDDİ NÜKLEER KARŞITLARI SİLAHLARI TASARLAYANLAR

Kitap için yıllar süren araştırmalarında birçok engel ve karartmayla karşılaştığını aktaran Schlosser, “Beni en çok şaşırtan ise, ABD’de en ciddi nükleer silah karşıtlarının bir kısmının bu silahları tasarlayan yapan veya yönetenlerden olduğunu görmem oldu.”