BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.325,20
HABER /  POLİTİKA

ABD Adana Konsolosu Espinoza'dan Başkan Şahin'e veda ziyareti

GAZİANTEP, ABD’nin Adana Konsolosu John. L. Espinoza, görev süresinin dolması nedeniyle Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e veda ziyaretinde bulundu.

Abone ol

GAZİANTEP, Şahin, ziyarette, bölge, Ortadoğu ve dünya barışı adına özellikle stratejik işbirliği ile karşılıklı güç birliğinin çok önemli olduğu bir dönemin yaşandığını söyledi.

Yalan, yanlış bilgiler üzerinden Gaziantep’in dış dünyadaki stratejisi üzerinde ciddi bir negatif algı oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu: “Halkımız ve hemşehrilerimiz olarak bundan her noktada rahatsız olduğumuzu ifade ediyoruz. Çünkü bu şehir bir huzur, barış, kardeşlik, güvenli bir şehir. Aynı zamanda bir kalkınma şehri. Bunun en büyük göstergesi ilk 500 ve ilk 100’deki Gaziantepli sanayi şirketlerimizin sayısının her yıl artış göstermesi. Ayrıca arkeoloji turizmi üzerinde çok ciddi bir alt yapı çalışmamız var.”

Suriye’de yaşanan iç savaşa dikkat çeken Şahin, sınır bölgesinde yapılan kazıların hızla devam ettiğini vurguladı.

BİREY VE TOPLUMLARDAKİ EMPATİ GÜCÜ GELİŞTİRİLMELİ

“Biz özellikle son 4 yıldan beri çok büyük fedakarlıkla komşularımızı, insanımızı, çocuğu, engelliyi, kadını koruyacak şekilde bir çalışma yaptık” diyen Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ama çok üzgünüz ki bu tarihi dokudaki kültürel alt yapıdaki özellikle Halep etrafındaki o muhteşem sanat eserleri yerle bir ediliyor. O yüzden her yönden biran önce bölgenin barışa kavuşması çok acil bir şekilde gerekiyor. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak hem şehrin yerel vizyonunu evrensele taşımak şehrin güçlü taraflarını ulusal ve uluslararası boyuta taşıma konusunda çok büyük bir gayret gösteriyoruz. Bu konuda sizin hem 3 yıldan beri bu bölgeyi yakinen tanımış olmanız, hem bundan sonraki görev alanlarınızda bu hassasiyetler üzerinde çalışmaları devam ettirmemiz gerekiyor.”

Bir çok heyetin bölgeyi ziyaret ettiğini bildiren Şahin, heyetlerin yaptıkları incelemelerden sonra Türkiye’nin yaptığı çalışmaları çok başarılı bulduğunu, ancak yardım noktasında aynı hassasiyeti göstermediğini kaydetti.

Uluslararası toplum ve kuruluşların konuya yeterince destek vermediğini de vurgulayan Şahin’e Espinoza, bu konuda “hem fikir” olduğunu belirtti.

Bireylerin, toplumun ve devletlerin empati gücünü geliştirmelerini gerektiğine dikkati çeken Şahin, “Bu duygu yeterince kullanılmadığı için çok daha aktif, çok daha hızlı kararlar alınamadığını görüyoruz. Bunu da dünyanın gelecekteki adaletini ve dünya barışını zedeleyen bir duygu olarak görüyoruz” dedi.

ULUSLARARASI TOPLUM DAHA ÇOK DESTEK VERMELİ

Espinoza da Türkiye ve Amerikan arasındaki dostluğun güçlendirildiğini belirterek, ekonomik, siyasi anlamda ilişkilerin geliştirildiğini söyledi.

Ziyareti,Gaziantep ve ABD halkı arasında dostluk ve işbirliğinin gelişmesi amacıyla gerçekleştirdiğini aktaran Espinoza, Adana’da yaşadığını ancak 3 yıllık görev süresince Gaziantep’i 57 kere ziyaret ettiğini dile getirdi.

Suriye ve Irak’taki krizden dolayı Türkiye’nin hem güvenlik, hem ekonomik hem de siyasi konumunun etkilendiğini dile getiren Espinoza, şunları kaydetti:

“Ben bunu özellikle sınır şehirlerine yaptığım gezilerde görüyorum. Ve en kısa zamanda bu konuya bir barışçıl çözüm bulmamız gerektiğine inanıyorum. Yine Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaptığım çalışmalarda özellikle Amerika Birleşik Devletleriyle bu bölgedeki insanların insani yardım konusundaki işbirlikleri beni epey etkiledi. Ve tabi Türkiye’nin bu krizde etkilenen insanları kabul etmesi ve kendilerine cömert bir şekilde davranması krizin etkisini bir nebze düşürmüştür. Ama bu olay Türkiye’yi çok etkiledi. Türkiye Cumhuriyeti tabi ki ihtiyaç sahibi olan komşularını her zaman kabul edecek ve onlara yardımda bulunacaktır. Ama uluslararası toplumunda daha fazla şeyler yapması gerekir.”

Konuşmaların ardından Şahin, Espinoza’ya kente özgü yöresel hediyeler takdim etti.