BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.428,08
HABER /  GÜNCEL

ABD Adalet Bakanlığı Volkswagen'e cezai soruşturma açabilir

ABD'de egzoz emisyonlarını kasıtlı olarak düşük gösterdiğini itiraf eden Alman otomativ devi Volkswagen'e, ABD Adalet Bakanlığı'nın cezai soruşturması dâhil bir dizi soruşturma açılabileceği bildirildi.

Abone ol

ABD'de egzoz emisyonlarını kasıtlı olarak düşük gösterdiğini itiraf eden Alman otomativ devi Volkswagen'e, ABD Adalet Bakanlığı'nın cezai soruşturması dâhil bir dizi soruşturma açılabileceği bildirildi.

Volkswagen'in üst düzey yöneticisi (CEO) Martin Winterkorn, açıklamasında testlerde yaptıkları manipülasyon için özür diledi.

Volkswagen'in ABD operasyonlarından sorumlu Michael Horn da, suçlamaların ardından ABD'li yetkilileri kandırdıklarını itiraf edip "Dürüst olmadık ve işi batırdık. Özür dileriz" açıklaması yapmıştı.

5 SORUDA VOLKSWAGEN SORUŞTURMASI

ABD Adalet Bakanlığı'nın cezai soruşturmasıyla, suçlu bulunmaları durumunda şirkete ve şirketin çalışanlarına ağır cezalar verilebilir.

Bloomberg ve AFP, Adalet Bakanlığı'nın suçlamaları incelediğini duyurdu.

Salı günü geç saatlerde de New York eyaleti başsavcısı Eric Schneiderman soruşturma açıldığını belirtip tüketici hakları ve çevreyi koruma yasasının uygulanması için diğer eyaletlerle işbirliği yapacağını söyledi.

Yazılı açıklamasında Schneiderman, 'hiçbir şirketin çevreyi koruma yasalarını ihlal etmesine ve tüketicileri kandırmasına izin verilmemesi gerektiğini' ifade etti.

Reuters haber ajansı ise, Adalet Bakanlığı sözcüsünün soruşturmayla ilgili yorum yapmayı reddettiğini aktardı.

Volkswagen'de kurul toplanıyor

Diğer yandan ABD Çevre Koruma Müdürlüğü (EPA) ve California Hava Kaynakları Kurulu, Volkswagen'in, yapılan testlerde dizel motorlu araçlarda karbon emisyonlarını nasıl bilinçli şekilde düşük gösterdiğine ilişkin soruşturma yürütüyor.

Şirket, 11 milyon araçta emisyon oranını düşük gösteren 'sakıncalı yazılım bulunduğunu' açıkladı ve gelebilecek cezaları karşılamak amacıyla 7.3 milyar dolar nakit fon ayırdı.

Volkswagen'in Cuma günü denetçi kurulunu toplaması bekleniyor. Fakat şirketin CEO'su Martin Winterkorn'un kurulun toplantısı öncesi bazı üyelerinin büyük olasılıkla Çarşamba günü karşısına çıkacağı yönünde haberler geliyor.

Winterkorn, şirketin internet sitesinde yayınlanan videosunda 'milyonlarca kişinin güvenine ihanet ettiklerini' söyledi ve olaya ilişkin hızlı ve kapsamlı bir açıklama yapmanın öncelikleri olduğunu ifade etti.

EPA raporunda yönetmeliklere uymayan her araç için 37 bin 500 dolar ceza kesilmesi teklif ediliyor.

Bu durumda ABD'de 2008'den bu yana 482 binin üzerinde dizel motorlu araç satan Volkwagen'e toplam ceza tutarı da 18 milyar dolar olabilir.

BBC'nin Berlin'den bildiren muhabiri Damien McGuinness, "Otomobil ve çevre, Almanya'nın çok önem verdiği iki şeydir, öyle ki ulusal kimliklerinin de parçasını oluşturur" diyor ve Alman gazetelerinin suçlamalar için "Otomobil endüstrisi tarihinin en pahalı ahmaklığı" başlıkları attığını aktarıyor.

McGuinness, "Ahmakça, çünkü satışları artırmak için çevre kirliliği verilerinde manipülasyon yapmak, yalnızca daha çevre dostu olduğunu düşündükleri bir arabaya ödeme yapan tüketicilerin yüzüne bir tokat gibi görülebilir" diyor.