BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.428,94
HABER /  POLİTİKA

AB için referanduma gideriz

Başbakar Recep Tayyip Erdoğan AB müzakereleri başarıyla sonuçlanırsa olabilecekleri anlattı.

Abone ol Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliğine üyelik müzakerelerinin başarıyla sonuçlanması durumunda referanduma gidileceğini kaydederek, öyle zannediyorum ki halkımız onaylayacaktır, ama henüz bunu söylemek için zaman erken'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Norveç Veliaht Prensi Haakon ile Başbakanlık Merkez Bina'da yaptığı ortak basın toplantısında, Prens Haakon'un ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Erdoğan, Prens Haakon ile başbaşa ve heyetler arası görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası konuların da ele alındığını söyledi.

İkili ilişkileri daha ileri noktaya götürmek için neler yapılabileceği üzerinde durduklarını anlatan Başbakan Erdoğan, ekonomik alandaki ilişkilerin, şu anki potansiyelin gerisinde olduğunu belirtti.

Ortak çabalar ile bunu geliştirmenin mümkün olduğunu gördüklerini ifade eden Erdoğan, Norveç'in dünyanın en büyük 5. petrol, 2. doğal gaz ihracatçısı ülke olduğunu anımsattı.

Norveç'in hidro ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında da önemli bir tecrübeye sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, iki ülkenin enerji alanındaki işbirliğini geliştirmeleri için büyük bir potansiyelin mevcut olduğunu kaydetti.

''AB'YE EVET DİYENLER YÜZDE 60''-

Başbakan Erdoğan ve Konuk Prens Haakon daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

Konuk bir gazetecinin, iki ülkenin de AB üyesi olmadığını belirterek, ''iki ülke tecrübelerini nasıl paylaşabilir?'' sorusuna Erdoğan, aslında Norveç'in AB üyesi olduğunu, ancak Norveç halkının bu üyeliği kabul etmediğini anımsattı.

Erdoğan, şöyle konuştu:

''Halk, kabul etmeyince Norveç'in durumu kaldı. Türkiye ise henüz üyelik müzakerelerini yürüten bir ülke. Bu üyelik müzakerelerini başarabilir de referandum safhasına gelirsek halkımıza gideceğiz, öyle zannediyorum ki halkımız onaylayacaktır, ama henüz bunu söylemek için zaman erken. Çünkü Türkiye'de AB'ye yüzde 60'a yakın 'evet' diyen var şu anda. Yaptırdığımız kamuoyu araştırmalarında bunu görüyoruz.

Tam üyelik için de bizler müzakerelerimizi kararlı şekilde sürdürüyoruz. Hükümetin, 4 bini aşkın elemanı, bununla ilgili olarak çalışıyor. Devlet, bu konudaki kararlılığını sürdürüyor.

AB'li dostlarımızla bu müzakereler acil bir şekilde sürsün ve biran önce neticeye ulaşalım istiyoruz.

Şu anda biliyorsunuz, Fransa'nın dönem başkanlığındayız. Şu ana kadar 8 faslı müzakere ettik, bu dönemde 2 fasıl daha buna ilave edilecek, öyle görünüyor. Dolayısıyla 10 faslın açılışı yapılmış olacak.

Bunun dışında 25 fasıl görüşülmeye devam edecek. Biz kararlıyız, yola devam edeceğiz.''

ENERJİ ÜRETİMİ KONUSUNDAKİ ALTERNATİFLER

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin hidroenerji açısından durumunun sorulması üzerine bugüne kadar bu alana ciddi manada girilmediğini söyledi.

Son 6 senede bu konuda, suların değerlendirilmesi gayreti içinde olduklarını anlatan Başbakan Erdoğan, ''Küçük hidroelektrik santraller yapabilecek imkanlarımız var, bunun yanında az da olsa çok büyük oranda yapabileceğimiz barajlar ve oradan elde edebileceğimiz enerji var'' diye konuştu.

Bu alana yatırım maliyetinin yüksek, ancak işletmesinin ucuz olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, dolayısıyla elektrik enerjisinde bu alanı tercih ettiklerini söyledi.

Norveç'in bu alanla ilgili teknolojide başarılı olduğunu kaydeden Erdoğan, bu ülkenin teknolojisinden faydalanmak istediklerini dile getirdi. Bunun için de Türkiye'deki yatırımcı firmaların buna çok açık olduğunu vurgulayan Erdoğan, termik santraller, rüzgar, güneş enerjisi ve yenilenebilir enerjinin örnekleri olarak hızla bu alandaki yatırımların devam ettiğini belirtti.

Nükleer enerji ile ilgili de ilk ihalenin yapıldığını anımsatan Erdoğan, ikinci ihalenin de hazırlığı içinde olduklarını bildirdi.